[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[BMW e30 M20b20] Silnik ciep?y d?ugo kr?ci przed odpaleniem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[BMW e30 M20b20] Silnik ciepły długo kręci przed odpaleniem

Post numer:#1  Postprzez HNT126 » 18 gru 2008, o 18:45

Witam, jak w temacie.
Silnik ma zasilanie LPG sekwencyjny wtrysk, odpala i chodzi na benzynie do chwili zagrzania.

Silnik rano, gdy jest zimny odpala bez problemów. Natomiast czasem, po dłuższej jeździe i krótkim postoju silnik zanim odpali długo musi kręcić rozrusznikiem. Zawsze po tym odpalał, ale jest to niepokojące.

Co to może być?
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez luk869 » 18 gru 2008, o 19:13

Mi też tak się czasami robi jak przełączy mi się juz na gaz, a zaraz go zgaszę. Wtedy właśnie dłużej musi pokręcić.
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez czort e34 » 18 gru 2008, o 22:36

świece????
czort e34

Post numer:#4  Postprzez beem_e30 » 19 gru 2008, o 00:33

Mam to samo tylko nie wiem jak to wyeliminować podejrzewam ze albo silnik dostaje za małą dawkę paliwa i trzeba kręcić i kręcić aż załapie i tak se myslałem czy go przypadkiem moze nie zalewa w co powątpiewam ale raczej wskazywał bym na pompke która daje za małe cisnienie paliwa, ale wtedy to powinna kulawo chodzic lub nie wkręcać sie do odcinki
beem_e30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez HNT126 » 19 gru 2008, o 01:15

Świece - nówki sztuki NGK (ponoć najlepsze do gazu)
pompka paliwa- wymieniana przez poprzedniego właściiela (zemściło mu się jeżdżenie na rezerwie :mrgreen: )
zawory- ustawiałem na letnim silniku 0,20

czy może to być:
-halotron ? i co z nim? (np. kabel ma przebicie ?)

-przepływomierz?

-sonda lambda?

-może jeszcze przewody WN, choć wątpie, bo przy wilgotnym otoczeniu zimny silnik by nie chciał palić, a nie ciepły...

Aha, może przy okazji ktoś powie mi czemu świeci mi się na check komputerze kontrolka oleju bez powodu?

dzięki z góry :)

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Post numer:#6  Postprzez medoff » 23 sty 2009, o 16:56

HNT126 napisał(a):Aha, może przy okazji ktoś powie mi czemu świeci mi się na check komputerze kontrolka oleju bez powodu?

poszukaj tutaj

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=2593& ... heck+panel

a tak poza tym bylo juz o tym kilka tematow
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20

Post numer:#7  Postprzez tigre0070 » 23 sty 2009, o 19:30

HNT126 napisał(a):Aha, może przy okazji ktoś powie mi czemu świeci mi się na check komputerze kontrolka oleju bez powodu?
np urwany kabelek , lub niesprawny czujnik
tigre0070

Post numer:#8  Postprzez pk999 » 23 sty 2009, o 20:29

tigre0070 napisał(a):
np urwany kabelek , lub niesprawny czujnik

jesli na bagnecie masz tylko troche wyzej minimum dolej ciut zeby bylo kolo polowy stanu. a wlasciwie nie wiecej niz max ile to malo wazne.
pk999

Post numer:#9  Postprzez Arczi27 » 17 mar 2009, o 00:01

witam kolego 0.20 na letnim silniku to zamały luzik zaworowy bo po zagzaniu robi sie 0.10 i na takich luzach niema prawa palic i podejzewam ze wolne obroty tez sa niezaciekawe jak jest gorący silnik :D
Arczi27

Post numer:#10  Postprzez Stammek » 17 mar 2009, o 01:16

doladnie,luzy powinny byc 0,25 na zimnym lub 0,30 na cieplym.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#11  Postprzez HNT126 » 17 mar 2009, o 03:07

Arczi27 napisał(a):witam kolego 0.20 na letnim silniku to zamały luzik zaworowy bo po zagzaniu robi sie 0.10 i na takich luzach niema prawa palic i podejzewam ze wolne obroty tez sa niezaciekawe jak jest gorący silnik :D

W takim razie mój silnik postanowił się sprzeciwić tej teorii, gdyż:

- silnik ma równe obroty niezależnie od temperatury, (wiadomo, przy niskiej temp. otoczenia tuż po rozruchu zimnego silnika ma trochę wyższe,)

- przy niskiej temp. po zagrzaniu mniej więcej do połowy jego normalnej temp. pracy silnik chodzi cicho i dynamicznie reaguje na gaz.

- przy wyższej temp. przy dłuższej jeździe silnik wydaje z siebie delikatne cykanie jak przy zbyt dużych luzach zaworowych. Nie jest już tak dynamiczny jak na początku, ale nie ma dyżych spadków mocy.

- problemy z odpalaniem występują losowo- niezależnie od tego, jak mocno silnik jest zagrzany, czasem przy wskazówce położonej w jego normalnej temp. pracy, czasem już przy przestudzonym silniku, i to jest właśnie problem, ciężko zdiagnozować.

Sądziłem też że wine mogą być trochę powypalane styki w kopułce rozdz. więc zmieniłem na nową. Dalej to samo, choć autko zyskało na dynamice i żwawiej reaguje na gaz.

I na koniec ciekawostka:
Zaglądałem do książki "Sam naprawiam" i było tam napisane odwrotnie: 0,25 na ciepłym, 0,20 na zimnym, potraktowałbym to jako błąd autora (zawodowo jestem mechanikiem i znam zasadę ustawiania zaworów ;) ) ale podobna sytuacja występuje min w przypadku ustawiania luzów zaworowych w skodzie felicji 1,3. (Książka serwiswa, fabryczne źródło)
Konstruktorzy się mylą? :roll:

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Post numer:#12  Postprzez tigre0070 » 17 mar 2009, o 11:02

HNT126, czasem zdarza się po prostu błąd w tłumaczeniu , lub zwykły błąd logiczny.
Wszystko co jest sprawdzone czyli np 0,25mm na zimnym - jest dobre.
tigre0070

Post numer:#13  Postprzez zdzisek09 » 12 kwi 2013, o 21:16

siema wszystkim mam pewien problem z ktorym nie moge sobie poradzic
a wiec sprawa wyglada tak :
samochod to bmw e34 z silnikiem m20b25 , gdy jest zimny odpala od strzala po zagrzaniu ma problemy z odpaleniem trzeba kilkakrotnie probowac jak juz zagada to przez chwile chodzi normalnie potem zas po nacisnieciu gazu praktycznie sie nie wkreca dławi ja i strzela w komin,problem powstal nagle z dnia na dzien,dodam ze w aucie byly wymieniane swiece kable kopulka, sprawdzane byly czujniki temp przeplywka sonda.Obstawiam ze moze cos komp świrowac ale sam juz nie wiem.Poradzccie cos, z gory dzieki
zdzisek09

Post numer:#14  Postprzez marcin320i » 13 kwi 2013, o 14:40

zdzisek09 napisał(a):siema wszystkim mam pewien problem z ktorym nie moge sobie poradzic
a wiec sprawa wyglada tak :
samochod to bmw e34 z silnikiem m20b25 , gdy jest zimny odpala od strzala po zagrzaniu ma problemy z odpaleniem trzeba kilkakrotnie probowac jak juz zagada to przez chwile chodzi normalnie potem zas po nacisnieciu gazu praktycznie sie nie wkreca dławi ja i strzela w komin,problem powstal nagle z dnia na dzien,dodam ze w aucie byly wymieniane swiece kable kopulka, sprawdzane byly czujniki temp przeplywka sonda.Obstawiam ze moze cos komp świrowac ale sam juz nie wiem.Poradzccie cos, z gory dzieki

regulator ciśnienia paliwa, lub jak mówisz sama elektronika przemierzyć wartości na czujniku położenia wału
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: 520
Silnik: M54B22

Post numer:#15  Postprzez zdzisek09 » 13 kwi 2013, o 14:49

sprawdzalem auto juz na 3 regulatorach i dalej to samo, wezme sie jeszcze za ten czujnik polozenia walu ,a myslicie ze czujnik polozenia przepustnicy moze miec zwiazek z tymi dolegliwosciami?
zdzisek09

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie