[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przełącznik szyb elektrycznych

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Przełącznik szyb elektrycznych

Post numer:#1  Postprzez fletcher » 20 gru 2008, o 03:42

Elektrykę mam tylko z przodu. W przełączniku oryginalnym BMW, od zakupu nie działało mi podświetlenie guzików (tak podpięty od kierowcy jak i pasażera). Drugi był nieoryginalny i w ogóle nie miał opcji podświetlenia (cały czarny), ale jak to nieoryginalny zwalił się :(
Kupiłem oryginalny używany (wizualnie stan bdb) a problem polega na tym, że po podłączeniu go cały czas się świeci (przy zgaszonym samochodzie też) - obojętnie czy go podłączam po lewej czy prawej stronie.
Czego to może być powód: zamienionych styków w tym nowym przełączniku, czy kabli doprowadzonych do kostek? I jeszcze jak ktoś wie, jak to powinno być podłączone, jakiś schemat w wersji łopatologicznej, bo jestem kompletny Nemo jeśli idzie o elektrykę.
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 20 gru 2008, o 10:20

schematy sa na forum tylko poszukaj
a co do tego ze caly czas swieci to pewnie masz zle poprowadzona wiazke bo swiecic powinin dopiero po przekreceniu kluczyka
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez Piotr320i » 20 gru 2008, o 10:36

podejrzewam ze przewody od krancówki masz zlaczone na stale,bo przyciski powinny swiecic po wlaczonym zaplonie i otwartych drzwiach

pozdr.
Piotr320i

Post numer:#4  Postprzez fletcher » 21 gru 2008, o 01:24

Dzięki za szybką odpowiedź... chociaż wiem po niej prawie dokładnie tyle samo co przed ;) Znalezieniem i przeglądnięciem schematów zająłem się przed zadaniem pytania tutaj. Jako że nie znam się na elektryce, to nic mi nie powiedziały. Dodatkowo pod kostkę, w którą wpina się przełącznik mam doprowadzone wszystkie 5 przewodów w identico niebieskiej izolacji, to skąd mam niby wiedzieć, który jest od czego.
Zresztą już mniejsza o to jak to zrobić, żeby działało, bo już mam dość tego samochodu. Jakbym wiedział pół roku temu, że cechą charakterystyczną e30 jest że nic nie można w nim "normalnie" zrobić, czyli założyć, naprawić itp. to byłbym do przodu o dobrych kilka tysiaków i masę straconych nerwów i czasu.
Także na zakończenie jedno pytanie. Jeśli dobrze zrozumiałem, to że ten zakupiony przełącznik świeci non-stop po podłączeniu, spowodowane jest najprawdopodobniej złym (błędnym) doprowadzeniem wiązki? Czyli sam przełącznik (ten zakupiony) jest raczej sprawny, a to że mój pierwszy przełącznik w ogóle nie świeci (w ani jednym ani drugim gnieździe) to coś się w nim przepaliło? Bo jeśli to mógłby być jednak sam przełącznik (wygląda na trochę kombinowany) to mogę go jeszcze odesłać. Z góry dzięx za klarowną odpowiedź.
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 21 gru 2008, o 11:44

dopowiem możne wiesz o tym albo i nie ze przełączniki wychodziły w dwóch wersjach z podświetleniem i bez
a jeszcze jedno sprawdź w gnieździe X2 czy jest wpięta wiązka od el. szyb jeśli nie to pewnie wiązka jest źle zrobiona (samoroba)
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#6  Postprzez fletcher » 22 gru 2008, o 00:08

o tym że były z i bez podświetlenia to akurat nie wiedziałem. To w zasadzie wiele wyjaśnia. A numerem się różniły albo czymś z zewnątrz (moje oba mają ten sam numer)?
jutro się biorę za te przełączniki, w myśl zasady: chcesz żeby coś było zrobione dobrze - zrób to sam :))
- jakby przewody od krańcówki były zwarte na stałe, to chyba światełka wewn. paliły by się non-stop nawet przy wyłączonym zapłonie?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Strzelba » 22 gru 2008, o 09:26

fletcher napisał(a):A numerem się różniły albo czymś z zewnątrz (moje oba mają ten sam numer)?

http://bmwfans.info/original/E30/2-T/31 ... 61_0772/#7
nr 9

Strzelba
Administrator

Post numer:#8  Postprzez tomek324 » 22 gru 2008, o 16:33

Krańcówka na słupku która obsługuje lampkę w środku i elektryczne szyby, jest inna od zwykłej, ma ona dwa styki i możliwe że jeden z nich jest zwarty do masy. Chyba że ktoś źle podłączył zasilanie na szyby i jest tam stały plus.
tomek324

Post numer:#9  Postprzez fletcher » 22 gru 2008, o 22:21

krańcówka jest ok, instalacja el. szyb to natomiast jakaś wolna amerykanka - także sam raczej nie dojdę z nią do ładu :(
za to kompletnie nie rozumiem akcji z przełącznikami. obydwa są z podświetleniem (końcówka nr 205). jeśli podświetlenie jest od diody, to jej przepalenie jest chyba niemożliwe? skoro te przełączniki są takie same, to dlaczego jeden w ogóle nie świeci, a drugi świeci cały czas? może być coś zmienione (co?) w przełączniku?
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez tomek324 » 23 gru 2008, o 19:17

W przełączniku są maleńkie żaróweczki - dwie. Wszystko co świeci może się przepalić. Rozbierz tego co nie świeci i sprawdź jak to w środku wygląda, może tylko coś nie styka.
tomek324

Post numer:#11  Postprzez fletcher » 28 gru 2008, o 19:13

Jak się okazało przełącznik nie świecił, bo miał ułamany drucik od żarówki, ale teraz już jest naprawiony. Nie do końca dobra to informacja dla mnie, bo musiałem go odłączyć od kostki, ponieważ również świeci non-stop :lol:
W gnieździe X2 w środkowy pin - czyli jeśli się nie pomyliłem, to właśnie ten od szyb - jest wpięty biały przewód. Natomiast zwalone jest podłączenie do kostki, bo podnosi szyby przycisk wklęsły, opuszcza wypukły, a chyba powinno być odwrotnie.
Które kabelki trzeba przepiąć, żeby było oki?
Jakby ktoś mógł zaznaczyć na zdjęciu lub schemacie, to byłoby great :)
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Elektryka & Oświetlenie