[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

elektryka, alarm, centralny

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez marcin.steven » 18 gru 2008, o 15:21

POMOCY!! centralny przestał działać! ja pojade do elektryka który mi to zrobi i się nie martwię, ale na tą chwilę nie otwiera mi się wlew paliwa i nigdzie poza garaż nie wyjadę. Jak otworzyć ten wlew?? ze sterownika jest tylko brzęczenie przy próbie otwarcia
marcin.steven

Post numer:#32  Postprzez Wojtek-E30 » 18 gru 2008, o 19:31

Jak mozesz otworzyć bagażnik to sprawa jest prosta - wyciągasz z prawego boczku wykładzinę, wkładasz rękę i wypychasz bolec który blokuje klapke. Natomiast jak nie mozesz otworzyć bagażnika to juz problem - pozostaje albo wyłamanie klapki albo rozwiercenie zamka w bagażniku.
Wojtek-E30

Post numer:#33  Postprzez spiro » 25 sty 2009, o 16:19

Czy ktoś mi mógłby napisać w jaki sposób prawidłowo powinien działać centralny zamek od strony kierowcy?? Chodzi mi tu raczej o same pozycje przekręcania kluczyka. Działa on na tej samej zasadzie co w drzwiach pasażera, czy raczej tak jak w klapie??

Przy zamkniętym centralnym zamku z zewnątrz kluczyk wkłada się w pozycji poziomej czy raczej pionowej?? Pytam o to bo zdarza mi się przekręcić zamek w pozycję poziomą i wyjąc kluczyk (tak jak z tyłu w zamku bagażnika) jednak drzwi można otworzyć (ma się wrażenie, że tak jak by niby były zablokowane ale za słabo trzymają i puszcza blokada).

Generalnie cały centralny zamek działa. Problem polega na tym, że nie mogę zamknąć go z drzwi kierowcy. Mogę otworzyć, ale auto zamykam albo od strony pasażera, albo z klapy. Od strony kierowcy z kluczyka nie da rady zamknąć auta ani nawet samych pojedynczych drzwi kierowcy. Kiedy drzwi są zamknięte i siedzę w samochodzie mogę zamknąć całe auto od środka z drzwi kierowcy. Czy ktoś ma jakieś sugestie?? Co tam się mogło stać?? Coś się zacięło?? Gdzie szukać przyczyny??

Proszę o pomoc.
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#34  Postprzez Janek » 25 sty 2009, o 16:52

Ja u siebie sam montowałem centralny i korzystam z pilota, ale przed zamontowaniem, czy teraz po z kluczyka otwiera się i zamyka w ten sam sposób. Może trochę ciężej bo trzeba pokonać jeszcze opór siłownika.

W drzwiach kierowcy otwór na kluczyk jest zawsze w pionie. Żeby zamknąć samochód wsadzam kluczyk i przekręcam w prawo o jakieś 45 stopni, a następnie z powrotem w lewo do pionu i wyciągam kluczyk. Po wyciągnięciu dziura na kluczyk jest tak jak wcześniej w pionie. Jak chcę otworzyć przekręcam w lewo, potem w prawo do pionu i wyciągam kluczyk.

Od strony pasażera jest tak samo.

W bagażniku nie mam podpiętego centralnego i jak jest zamknięty to jest w pionie, jak otwarty to w poziomie.

Moim zdaniem masz coś nie tak z samym zamkiem od strony kierowcy. Nie pomogę Ci w kwestii naprawy samego zamka, bo nigdy go nie wyciągałem i nie wiem jak jest zbudowany i co trzeba naprawić.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#35  Postprzez spiro » 25 sty 2009, o 17:13

Dzięki za szybą odpowiedź. Jednak w moim przypadku jest to oryginalny centralny zamek, więc sytuacja jest troszeczkę inna. Kiedyś miałem okazje oglądać inną E30 z oryginalnym centralnym (i systemem alarmowym BMW) i zamek w drzwiach pasażera był w pozycji poziomej. Stąd moje pytania na ten temat.
spiro
Student

Post numer:#36  Postprzez kresek » 25 sty 2009, o 20:50

Na 100% powinno byc jak janek mowi. W kazdej z 4 e30 co mialem kluczyk stal w pionie.
kresek

Post numer:#37  Postprzez Piotr320i » 25 sty 2009, o 21:52

Wojtek-E30 napisał(a):Jak mozesz otworzyć bagażnik to sprawa jest prosta - wyciągasz z prawego boczku wykładzinę, wkładasz rękę i wypychasz bolec który blokuje klapke. Natomiast jak nie mozesz otworzyć bagażnika to juz problem - pozostaje albo wyłamanie klapki albo rozwiercenie zamka w bagażniku

jak wezmiesz maly cienki plaski srubokret i sie postarasz to od zewnatrz wypchniesz ten bolczyk od klapki( juz to przerabialem u siebie i nie ma tragedii)
Piotr320i

Post numer:#38  Postprzez bmwfan » 25 mar 2009, o 23:01

Witam czy wie ktoś gdzie podłączyć 2 wtyczki z wiązki silnika?

1 wtyczka:przewód idzie wiązką następnie ma 3 rozgałęzienia 1wtyczka idzie do silniczka krokowego 2wtyczka chyba do miski olejowej a trzecia?

2 wtyczka: jest na końcu wiązki silnika obok chłonicy tzn. idzie cała wiazka póżniej rozgałęzia się do góry do gniazda gdzie kasuje sie inspekcje a ten przewód idzie dalej tak jak wiązka i na końcu jest wyczka i nie wiem gdzie ją podpiąć?
bmwfan

Post numer:#39  Postprzez spiro » 5 kwi 2009, o 23:10

Ponawiam mój apel o pomoc:

Generalnie cały centralny zamek działa. Problem polega na tym, że nie mogę zamknąć go z drzwi kierowcy. Kiedy przekręcam kluczyk w celu zamknięcia samochodu nic się nie dzieje. Natomiast kiedy auto jest zamknięte, mogę je otworzyć tym zamkiem. Czyli można uznać, że na tą chwile zamek ten działa tylko w jedną stronę. Nie ma problemu z zamykaniem i otwieraniem od wewnątrz. Z zewnątrz auto muszę zamykać albo z klapy albo od strony pasażera :(. Czy ktoś z Was miał może kiedyś styczność z takim przypadkiem?? Nie wiem jak się za to zabrać, gdzie szukać przyczyny??
spiro
Student

Post numer:#40  Postprzez mck » 5 kwi 2009, o 23:33

spiro napisał(a):Ponawiam mój apel o pomoc:

Generalnie cały centralny zamek działa. Problem polega na tym, że nie mogę zamknąć go z drzwi kierowcy. Kiedy przekręcam kluczyk w celu zamknięcia samochodu nic się nie dzieje. Natomiast kiedy auto jest zamknięte, mogę je otworzyć tym zamkiem. Czyli można uznać, że na tą chwile zamek ten działa tylko w jedną stronę. Nie ma problemu z zamykaniem i otwieraniem od wewnątrz. Z zewnątrz auto muszę zamykać albo z klapy albo od strony pasażera :(. Czy ktoś z Was miał może kiedyś styczność z takim przypadkiem?? Nie wiem jak się za to zabrać, gdzie szukać przyczyny??

Witaj w klubie. Mam to samo, taką już kupiłem bawarę i jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Obstawiam, że chodzi o jakąś zapadkę w zamku czy cuś. Jest proste rozwiązanie: założyć centralny na pilota;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#41  Postprzez Monika » 6 kwi 2009, o 01:00

spiro, zobacz czy kostka w słupku przednich drzwi nie jest zaśniedziała, bądź jakieś przewody się nie stykają, u mnie taki przegląd pomógł już w dwóch samochodach.
Monika

Post numer:#42  Postprzez spiro » 12 kwi 2009, o 16:12

Monika, jeżeli to by była wina nie kontaktującego kabelka czy zaśniedziałego przewodu w tej wtyczce ze słupka, to wtedy co najmniej w jednych drzwiach zamek nie działałby w ogóle, a on od wewnątrz się zamyka dając impuls do zamknięcia wszystkich zamków.

Problem chyba leży w samym mechanizmie... Mam centralnego na pilota i z pilota wszystko lata jak należy, jednak takie pierdołki, drobne niesprawności nie dają mi spać po nocach... Jeżeli ktoś miał taki sam problem i poradził sobie z nim, to proszę o podzielenie się tą wiedzą.

A może ktoś napisał by jak dokładnie ten mechanizm powinien działać.
spiro
Student

Post numer:#43  Postprzez Michal M20B20 » 28 kwi 2009, o 21:48

Świadkiem podobnej usterki bylem w golfie. Jak sobie z tym poradzili nie wiem ale słyszałem, że to przez jakąś spreżynkę czy cosik takiego w bembenku zamka tak się dzieje.

[ Dodano: 27-05-2009, 22:16 ]
Chce założyć sobie centralny do sedanka. Mam z 7 siłowników i trochę kabli. Problem w tym ze instalacja jest pocięta i nie mam pojęcia czego mi brakuje poza tylnymi dzrwiami. Pozatym dwa siłowniki to jakieś nieoryginalne badziewie. Mógłby ktoś przesłać jakieś foty jak to powinno wyglądać "rozłożone"? Nie chodzi mi o schematy bo tak owe chyba mam.
Michal M20B20
Student

Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#44  Postprzez Mosky » 26 wrz 2009, o 01:31

Witam
mam problem z centralnym nie działa od nowości ale przyszedł najwyższy czas aby go zrobić wiec dzisiaj rozebrałem samochód i zrobiłem wstępne oględziny jest bardzo dziwna sytuacja gdyż wymontowałem oba siłowniki centralnego i centralkę wszystko podpiłem pod kostki i po wduszeniu centralnego przekaźnik klika 2 razy jakby działał (zamykał/otwierał) i wszystko było ok ale nie zamyka i nie otwiera drugich drzwi... sprawa jest na tyle poważna ze gdy kupiłem samochód nie miało żadnych zamków wszystko było obsługiwane pilotem którego nie dostałem przy zakupie :cha: nie wiem czy to istotne ale miałem w samochodzie jakiś dodatkowy alarm ale zaczął wyć i go odłączyłem (znalazłem sterownik i wypiąłem kostki) centralny nie działał już przed odłączeniem alarmu co to może być ?? siłowniki może ktoś ma jakieś sensowne pomysły??
Mosky

Post numer:#45  Postprzez Wojtek-E30 » 26 wrz 2009, o 08:34

Sterownik od centralnego może być trzaśnięty.
Wojtek-E30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie