[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b25 325i 30 litrów na 100 km????!!!!!!!

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b25 325i 30 litrów na 100 km????!!!!!!!

Post numer:#1  Postprzez MelonE30 » 28 sty 2009, o 21:12

Moim problemem jest spalanie..... jest niesamowicie wysokie... zalewam 60 litrów i po zrobieniu 210km dochodzi to rezerwy.samochód kupilem z zespawanym wiskiem które juz wymienilem i co sie póżniej okazało z komputerem od silnika 2.0 .sterownik mam juz nowy od 2.5 .dodam ze wymienilem swiece, pompe wody, termostat , rozrzad ,visco, kopułka jest nowa ...Czasami troszke skacze na wolnych obrotach.Czy mam wymienic jeszcze lambde??? czy moze coś z przepływka? Mam zamontowany gaz ale sciągnąłem rure która prowadzila do przepływki z powodu czestych strzałów! RATUNKU przecież to jest dramat czy on musi tyle łykać? napisze jeszcze ze oczywiscie wiedziałem na co sie pisałem kupując 2.5 ale żeby łykał 30 litrów na 100????
MelonE30

Post numer:#2  Postprzez Majkel82 » 28 sty 2009, o 21:29

MelonE30 napisał(a):Mam zamontowany gaz ale sciągnąłem rure która prowadzila do przepływki

co masz na mysli? przepływka jest w takim razie połączona z dolotem czy nie?
Majkel82

Post numer:#3  Postprzez MelonE30 » 28 sty 2009, o 21:43

przepływka jest podłaczona prawidłowo tylko zdemontowałem rure która doprowadzała gaz i wyciagnołem zweżke Nie mogłem wytrzymac tych strzałów z przepływki .. GAzu paliła jakieś 20l na 100km
MelonE30

Post numer:#4  Postprzez Majkel82 » 28 sty 2009, o 21:53

Jedź do gaziarza albo na kompa niech sprawdzą czy lambda żyje?
a może Ci paliwo ucieka gdzieś? Spalanie nagle Ci tak skoczyło?
Majkel82

Post numer:#5  Postprzez MelonE30 » 28 sty 2009, o 22:00

Paliwo napewno nie ucieka. stoi w garazu i napewno bym to zauwarzyl poczuł. Jak to jest mozliwe ze przy delikatnej jezdzie pali tak duzo??? Moze rzeczywiscie lambda a takie spalanie mam od początku!
MelonE30

Post numer:#6  Postprzez Kruczek » 29 sty 2009, o 10:31

jeździłem chyba dwa tygodnie bez sondy i napewno nie palila mi 30l, ba może litr dwa więcej niż powinna!
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez Krissek » 29 sty 2009, o 11:00

Polecam wizytę u jakiegoś mechanika - jedyną radą będzie tu podpięcie pod kompa i sprawdzenie czemu tyle wychodzi.
Pytanie: czy robisz raczej krótkie trasy, tak że silnik ledwie się ogrzeje czy raczej dłuższe? I co rozumiesz przez delikatną jazdę?
Krissek

Post numer:#8  Postprzez Arczi e30 » 29 sty 2009, o 11:01

sprawa naprawde dziwna .. bo pali ci 2x wiecej niż powinna, żebyś chociaż czuł woń nie spalonej benzyny w wydechu, bo często jest tak po demontażu instalacji gazowej że wache przepala .. ale jakby była uszkodzona sonda to także powinieneś poczuć tą won beznyny z wydechu ..

może problem jest prostszy niż sie wydaje .. może coś z czujnikiem poziomu wachy, jezdziłeś do rezerwy czy do momentu kiedy stanie ci auto .. jesli do momentu kiedy stanie i spalanie jest takie jak pisałeś .. to radze jechać na komputer masz cabrio to chyba silnik ma już nową wtyczkę diagnostyczną i łatwiej bedzie znaleść warsztat gdzie ci go podepną ..

Jeszcze jedno pytanko jak rozumiesz rezerwę .. wtedy kiedy wskazówka dojdzie do rezerwy czy wtedy kiedy zapali sie rezerwa .. bo ja po dojsciu do ostatniej kreski a do zapalnie sie rezerwy robie woim iX-em jakies 60km + jakies 25 na spokojnie na rezerwie ...
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez emo320 » 29 sty 2009, o 12:20

jedż na kompa nie ci sprawdzą sonde może już kaput z nią
emo320

Post numer:#10  Postprzez rekin81 » 29 sty 2009, o 18:07

emo320 napisał(a):jedż na kompa nie ci sprawdzą sonde może już kaput z nią

Raczej na pewno kaput. Moja paliła 16/100 ale prawy but cały czas w podłodze. Silnik jak dzwon
rekin81

Post numer:#11  Postprzez MelonE30 » 29 sty 2009, o 22:50

odpowiem na pytania:) co rozumiem pod pojeciem delikatnej jazdy?Poprostu staram sie nie wciskac pedalu na kazdych swiatlach do konca tylko tak do 2000-2500 obrotow i zmiana biegu i trzymam predkosc....napisze jeszcze ze dzis sprawdzilem ile przejade do konca paliwa iiiiiiii przejechalem 235km koniec zero w baku i stoje 60 litrow 235km:( w sumie jest zima wiec pali wiecej ale ze az tyle??jezdze po miescie ale czesciej zdarza mi sie jechac po 2 pasmowce jakies 30km dziennie wiec silnik jest dogrzany prawidlowo.nigdy nie gazuje na zimnym.Moja e 30 jak chyba kazda kopci na bialo i to dosc konkretnie i powiem ze chyba raczej napewno czuc nie spalona benzyne..Do tego won spalin jest strasznie drażniący oczy i węch.niedawno gdy odpalilem fure w garażu to po 3 min nie moglem wytrzymac i musialem wyjsc sie przewietrzyc!katalizator mam na swoim miejscu.wtyczke do kompa mam juz nowszej generacji.A gdzie polecacie jechac na komputer??czy mam jechac do ASO?czy do jakiegoś mechesa poprostu z wtyczką do e30? czy on jest w stanie mi powiedziec ocb?
MelonE30

Post numer:#12  Postprzez ogólny » 30 sty 2009, o 08:48

Wcześniej napisałeś że strzelała na gazie, a przewody WN wymieniłeś?
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Strzelba
Zapoznaj się z regulaminem.
ogólny
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez wolpen » 30 sty 2009, o 09:59

jak strzela na gazie to sprawdz ustawienie gazu i kable sa b.wazne ,mi strzelala wymienilem kable na nowe nie jakies markowe ale pomoglo.gaz w deche i puszczam i nie ma prawa pierdnác
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez bono20002 » 30 sty 2009, o 10:32

znajomy ma 325IS na gaziu to mu 25L opyla :roll: na benzin 18L i butem w podłodze

30L to b25 na torze bierze.... naprawde dziwne kolego masz spalanie

na moje oko, latałeś na LPG, wtryski sie przyjb.ały , i leją cały czas,

jak auto złapie tem własciwą, nai le obrotów stoi Ci obrotomierz?
Co do woni nie spalonej benzyny, mozesz nei czuc bo sie przyzwyczaiłes już...

Sonda jak by Ci klapnęła to spalanie srednio o 15% by ci wzrosło a nie o 100%, możliwe tez że wtryskiwacz rozruchowy podaje Ci cały czas paliwo, bo też patrze że miałeś meksyk z elektroniką, komp od b20? .hmm..

Jest jeszcze jedna opcja, może masz dłubany silnik:) a dokładniej moze masz ete z czapka od b25 lub b20 dlatego takie cuda . a taki majstersztyk pali swoje, choć tez nie 30L :)

Dobrze Ci radzą, jedź na kompa, znajdź dobrego mechanika...
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b20

Post numer:#15  Postprzez MelonE30 » 31 sty 2009, o 23:03

obroty mam ok tak 750 tylko jak jest zimny..a jak jest zagrzany to troszke skacza ale nie zawsze.Dzis odpaliłem w garazu i mialem problem z wkreceniem na obroty.strasznie sie dławił czego wczesniej nie robił. A z rury okropnie było czuć benzyne .. Mój silnik to jest chyba masakra! a raczej napewno. Juz zaczyna mi brakowac sił . zdecydowałem sie jechać na kompa zobaczymy co pokaże! Jak nie dam rady to kupie chyba inny silnik! Może ktos ma jakiś silnik do sprzedania???
MelonE30

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie