[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przerywający m20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przerywający m20

Post numer:#1  Postprzez kredensiarz » 4 lut 2009, o 01:24

cześć

Wyregulowałem zawory w moim b25. Wciąż mam problem: przy ostrym dodaniu gazu czuć że przerywa. Gdy jest rozgrzany na maksa to efekt słabnie ale nie znika. Odcinka pojawia się już przy 6000, gdy nie jest w pełni rozgrzany to z niezłymi fajerwerkami. Gdzie szukać usterki?
Na LPG chodzi makabrycznie. Nawet przy średnim dadaniu gazu czuć przerywanie, a gdzieś przy 3500 zaczyna konkretnie świrować by osiągnąć jakieś 4500 max.

Przepływomierz wygląda na sprawny - po odłączeniu zgasł. Auto ma nowe przewody wysokiego napięcia, kopułka i palec podobno też nowe.

Dodam że wolne obroty są stabilne bez obciążenia, ale już przy próbie ruszania bez dodania gazu, skacze jak szalony.

Co to może być? Może nieszczelna guma przy przepustnicy?

Na domiar złego połamałem dziś lewarek, lampkę oświetlenia wnętrza i zaczęło mi uciekać powietrze z następnego koła ...
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez bono20002 » 4 lut 2009, o 08:53

Ja powiem tak, robią ludzie wszystko w silnikach, nawet jakeis kosztowne remonty, a zapominają o najważniejszym...
Polecam sprawdzic układ zapłonowy tj.
Świece
Kable zapłonowe
Kopułka

PS. Przy LPG to MUSI BYĆ super sprawne
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#3  Postprzez kredensiarz » 6 lut 2009, o 00:27

Nie jestem pewien, ale poprzedni właściciel chyba też wymienił świece.

Zabrałem auto w pierwszą trasę i już wiem parę rzeczy. Jechałem na LPG. Zauważyłem, że gdy silnikiem konkretnie szarpało, spadała wskazówka obrotomierza. Czyli zanika zapłon po stronie niskiego napięcia, tak? Luźne przewody cewki zapłonowej? Gdzie byście szukali usterki? Działo to się przeważnie przy przyspieszaniu, ale czasem też przy stałej prędkości.
Wolne obroty falują na zimnym i przy ruszaniu także na ciepłym. Bieg luzem na ciepłym w miarę stabilny.

I teraz najlepsze. Po jakiś 50 km wybuchł mi gaz. Normalnie w czasie jazdy, silnik miał co najmniej 2000 obr.. Rozerwało gumę no i przepływka pewnie do wymiany. Na pb nie chodzi już wcale ... W drodze powrotnej strzelił jeszcze 3 razy pod rząd, też na odrotach. No więc pytanie 2: dlaczego strzela? Podobno na blosie nie ma być strzałów ...

Spalanie wyszło 16 l/100, a maksymalnie rozpędziłem się do 170 i to już było blisko maxa. Ech, co ja kupiłem, porażka ...
kredensiarz
Student

Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Stammek » 6 lut 2009, o 01:25

kupileś bmw zasilane paliwem do zapalniczek... a tak na powaznie to gaz strzela jak uklad zaplonowy jest w nie najlepszym stanie.
Piszesz ze masz nowe przewody ale powiedz jakiej firmy? jak coś w stylu JanMora,Santecha itd to moze w tym lezec przyczyna(kiedyś z kumplem dla testu kupilismy janmory za 130zł i po zalozeniu do m20 chodziło gorzej niz na 20letnich orginalach)

Zdemontuj kopulke i zobacz jak wyglada w srodku,styki przeczysz papierkiem sciernym a przedewszystkim sprawdz czy nie jest gdzieś peknieta.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#5  Postprzez kredensiarz » 19 mar 2009, o 13:38

hej

Jestem po drugiej przejażdżce, tym razem na benzynie. Na wysokich obrotach silnik przerywał i nie pracował na wszystkich cylindrach - ewidentnie wina zapłonu.

Wreszcie udało mi się kupić klucz, którym zdjąłem kopułkę. Jest zajechana i widać na niej ślady czyszczenia. Poprzedni właściciel kłamał, że jest nowa! Jak i wiele innych rzeczy ...

Mogę kupić Boscha za 240 zł albo chińszczyznę za 169. Warto dopłacać?

Mam nowy problem. Nie da się odkręcić palca. Trzy śruby inbusowe są obciosane. Prawdopodobnie wystarczy wymienić kopułkę, ale jak będę chciał zmienić pasek rozrządu, to chyba muszę wykręcić palec?

Mieliście rację. To że obrotomierz spadał to inna sprawa. Raz na wolnych obrotach spadł na chwilę, mimo że silnik pracował, więc po prostu jest walnięty.

Spalanie 12l/100km, ale warunki fatalne więc i prędkość nieduża.
kredensiarz
Student

Silnik:

Post numer:#6  Postprzez maaaad » 19 mar 2009, o 13:47

Co do przerywania silnika - mi kiedyś też zaczął nagle przerywać i tak dla jaj bardziej wytrzepałem filtr powietrza. Objaw praktycznie ustąpił, a ustąpił zupełnie, gdy następnego dnia zakupiłem filtr powietrza. Wytrzepanie nie będzie Cię nic kosztować, więc możesz spróbować.

Co do kopułki - jeśli chcesz wymienić, to śmiało możesz brać Bremi:
http://allegro.pl/item559639822_kopulka ... i_hit.html
http://allegro.pl/item584967164_kopulka ... ny_ss.html

Dla pewności sprawdź tylko numery, czy się zgadzają. Powinny, ale lepiej dmuchać na zimne ;)
Aha, no i przy okazji wymiany kopułki, warto wymienić jednak też palec...
http://allegro.pl/item575139401_palec_b ... mi_ss.html
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#7  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 13:54

jak przerywa to wina kabli - miałem tak u siebie , po wymianie kabli objaw ustąpił
tigre0070

Post numer:#8  Postprzez Stammek » 19 mar 2009, o 16:01

mi jak przerywalo to byla wina kopulki,byla delikatnie peknieta.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#9  Postprzez bmw320i_e30 » 19 mar 2009, o 17:19

a ja mam nową kopułkę, palec, świece, kable , filtr, wyczyszczony przepływomierz i krokowiec i wszystko świetnie działało do dzisiaj bo właśnie dzisiaj zaczął mi zamulać i szarpać przy przyspieszaniu i wolne obroty trochę spadły w dół i telepie budą na postoju.
Nie mam czasu się tym teraz zająć czekam do soboty i będę szukał przyczyny.
bmw320i_e30

Post numer:#10  Postprzez kamil.k » 19 mar 2009, o 21:45

a sprawdzal ktos z was na ilu cylindrach moze chodzicm20 :?: moje dzisiaj jezdzilo na na czterech ale odpalilo nawet na trzech i normalnie mialo wolne obroty.odpalilem rano normalnie na benzynie i czuje ze gdzies nie bardzo auto ma sile jechac.mokro a on nie chce zamielic kolami na jedynce ale co tam jade dalej moze wkrece go na wyzsze obroty to przejdzie.dojechałem do miejsca , maska w góre i sciagam po kolei kable.sciagam z 6 odpalam chodzi nadal nie rowno ale chodzi.sciagam z 5 opalam nadal chodzi.sciagam z 4 znowu mi normalnie odpala od strzała :lol: wkreca sie juz gorzej niż jak jechalem ale silnik nadal pracuje .dałem mu odpoczac i pojechałem sie przejechac.zaryzykowalem i przełaczylem go na gaz i po jakims czasie nagle odżyl na wszystkie gary.pojechalem wiec i wymieniłem swieczki bo mialem nowe ze starego silnika

co mu odbilo to nie wiem.pózniej probowałem jeszcze z przełaczaniem benzyna gas itd. zeby go zalc czy cos ale juz caly dzien chodził normalnei na wszystkie gary.wykrecone swiece miały juz swoje najechane i 1mm przerwe miedzy elektrodami ale czy to to bylo powodem przerywania i chodzenia nie na wszystkie gary to nie wiem
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez Memphis » 21 mar 2009, o 00:11

Witam!
Co do tych zjechanych śrubek, idziesz do sklepu z narzędziami i kupujesz wykrętaki.
Ja kupiłem najtańsze, koszt tego wyniósł mnie 6 zł i wykręciłem śrubę z bębna w tylnim kole bez problemu (zakładasz na wiertarkę, ustawiasz obroty w lewo i jedziesz).
Co do obrotomierza, sprawdź, czy ścieżki na płytce od wskaźników są ok, może siena nie wylały baterie albo ktoś coś majstrował.
Jeśli chodzi o części to kup Boscha. Ja raz kupiłem kopułkę jakąś włoską i było ok, ale np: srubki były za długie.
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez kredensiarz » 31 mar 2009, o 13:47

Założyłem nową Bremi i nic nie pomogło! Dokładnie to samo, do 3,5 tys. chodzi dobrze, od 4 wyłącza się któryś gar/gary, a na chwile wszystkie.
Palec jest stary, ale obstawiam że dobry. Stara kopułka miała wytarcia prawie na milimetr, więc skoro w ogóle auto jeżdziło, to teraz chyba rozdzielacz działa sprawnie.

Co robić? Świece? Kable zapłonowe widać że nowe, ale czy dobre nie mam pojęcia. A może to wytarty wałek rozrządu? Podobno w m40 to normalka; ja mam m20 ale ma już 270 tys km.

kamil.k napisał(a):a sprawdzal ktos z was na ilu cylindrach moze chodzicm20

Nie sprawdzałem, ale pewnie na trzech. Mój FSO 125p na dwóch ledwo odpalał.

Memphis napisał(a):Co do tych zjechanych śrubek, idziesz do sklepu z narzędziami i kupujesz wykrętaki.
Ja kupiłem najtańsze, koszt tego wyniósł mnie 6 zł i wykręciłem śrubę z bębna w tylnim kole bez problemu (zakładasz na wiertarkę, ustawiasz obroty w lewo i jedziesz).

Czarno to widzę. Wątpie czy nawet wykrętaki ruszą. Cisnąłem na prawdę mocno, zanim gniazdo inbusa poddało się, a gwint jak stał tak stoi. No i musiał bym wyjąć chłodnicę.
Obrotomierz chodzi już prawidłowo, przewczoraj zrobiłem 300 km. Ale dzięki za porady.
kredensiarz
Student

Silnik:

Post numer:#13  Postprzez tigre0070 » 31 mar 2009, o 14:59

stanu kabli zapłonowych nie ocenia sie na oko...moje w e34 też wyglądały ok , a po zmianie auto zaczęło jechać...
tigre0070

Post numer:#14  Postprzez Memphis » 31 mar 2009, o 15:01

Zdjęcie głowicy to parę minut łącznie ze spuszczeniem płynu chłodniczego :D
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18
Silnik: MxxBxx

Post numer:#15  Postprzez kamil.k » 31 mar 2009, o 18:57

kredensiarz, co do tych trzech srubek trzymajacych palec to natnij cienka tarcza na malej katówce i odkrecisz srubokretem.tylko puknij w srubki porzadnie młotkiem zanim zaczniesz odkrecac

jaki kolor wogule maja swiece jak silnik chodzi tylko do tych obrotów ze nie przerywa ?? najlepiej by bylo zebys zrobil taki eksperyment odpalasz auto trzymasz obroty np. 3tys i gasisz momentalnei auto wykrecasz ogladasz swieczki.druga próba to samo tylko żeby silnik jak najdluzej pracował przy obrotahc przy ktorych przerywa i znowu szybkie gaszenie i wykrecanie swiec

próbowałes na nocke odłaczyc kompa zey go zresetowac ?? moze to mu pomoże bo na pewno nie zaszkodzi

co do próby ruszenia bez dodania gazu to moja rusza bez problemu nawet pd górke wiec u ciebie faktycnzie cos nie tak.nawet poprzednie b20 nie ialo wiekszych problemów z ruszniem bez dodanai gazu.problem pojawial sie tylko wtedy gdy gdzies łapal lewe powietrze a u mnei czasem łapał na odmie(pekniety waz) i na taki aluminiowym kolanku od podcisnienie do serwa które raz trzymało a raz nie.gdy silni łapał tylko troche lewego mial wolne obroty i normalnei pracowął ale własnie byl slaby na wolnych obrotach ze przy probie ruszenia gasł nawet jak mu sie gazu dawało
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie