[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

200ml na 300 kilometrów

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

200ml na 300 kilometrów

Post numer:#1  Postprzez gnatek » 3 lis 2008, o 21:32

Witam panowie nie wiem czy dobry dział ale to dział od spalania a mi spala dużo oleju :tun: to znaczy ze 200ml na 300 kilometrów ale na niskich obrotach tak do 5000 nie kopci ale przy 6000 puszcza baka z niebieska chmurką i nie bardzo wiem czy to jest normalne auto ma zainstalowaną instalacje lpg i pojemność 2500 170km ?
może byście napisali jak to u was wygląda
gnatek

Post numer:#2  Postprzez matisik » 3 lis 2008, o 21:41

najpewniej auto służyło poprzedniemu właścicielowi do katowania i palenia gumy, to jest największa wada m20b25, rzadko sie trafia zadbany silnik
matisik

Post numer:#3  Postprzez gnatek » 3 lis 2008, o 21:52

czyli to nie jest sporadyczny wypadek ale jakie zalecenia czy koszty takich napraw są porażające i może lepiej dać sobie spokój i śmigać dalej a lać jej olej i tyle bo jeszcze będzie regulacja zaworów bo strasznie klekoczą i może wtedy cos się zmieni :)
bo te objawy to wina głowicy no nie to moja pierwsza bmka i nie wiem jak to jest
gnatek

Post numer:#4  Postprzez mleszko » 3 lis 2008, o 21:57

to zależy jak jeździłeś przez te 300 km. Znam takich co potrafią wiele zdziałać w 300km. Ale jeśli to przy normalnej jeździe, to nienormalne. Poczytaj więcej tutaj: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1034& ... pali+oleju
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Nadwozie: Sedan
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez matisik » 4 lis 2008, o 00:37

koszt w ASO pierścieni na jeden cylinder to ok. 100zł. A jeżeli masz gładzie cylindrów wyśmigane to jeszcze hanowanie... Raczej zła regulacja zaworów nie ma na to wpływu, jak będzie źle wyregulowane to będzie głośniej i mniejsza moc. Możesz to mieć w :cen: i śmigać normalnie, dolewaj olej i będzie cacy :) Potem kompresja spadnie tak że silnik nie bedzie chodził i do śmieci. Przynajmniej nie musisz co 10kkm wymieniać oleju bo cały czas będziesz miał świeży ;D
matisik

Post numer:#6  Postprzez Stammek » 4 lis 2008, o 03:44

a ja bym obstawiał uszczelniacze zaworowe.remoncik glowicy:uszczelniacze,gniazda,zawory,planoanie itd to w poznaniu koszt od 400-600zł.
Ale oczywiscie mozliwe ze to pierscienie juz puszczają ale ja np.mialem kiedyś m20b20 z przebiegiem ponad 400tys.km i cylindry,tloki i pierscionki byla prawie idealne.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#7  Postprzez gnatek » 4 lis 2008, o 09:11

no właśnie może dziś wstawię moją bibi do mechanika wieczorem to jutro juz będę wiedział co jej jest ... bo jak koszta będą wysokie to może lepiej kupić silnik z Niemiec który nie simigał na gazie i jeszcze pożyje ciekawe czy przekładka silnika to ciężka sprawa bo takie silniki to koszt koło 200euro parę znalazłem ale tez po przeczytaniu linka od mleszko :cool2: mam uczucia mieszane tam pisali że i 1,5 litra to norma przewidziana przez producenta no Oki extremalna norma zobaczę co on mi powie na temat tej bemki bo w sumie to fajne autko :kie: i szkoda aby skończyło pod blokiem :(
gnatek

Post numer:#8  Postprzez Kruczek » 4 lis 2008, o 09:55

kupić drugi silnik w dobrym stanie który jest wyjęty z samochodu to loteria, lepiej już kupić całe np 525 e34.
ja kierował bym się raczej w remont tego
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez santos666 » 4 lut 2009, o 11:01

nooo taakaie spalanie oleju to peszek , może nie ma aż takiej biedy , może to tylko głowica do remontu , dobrzy magicy potrafią regenerować gniazda zaworowe bez ściągania jej z silnika ,

zobacz świece czy nie podrzuca ich olejem ,

m20b25 to mocny motor , tyle panewek ile on ma to ja nie wiem jak go zabić , ale właśnie to mocny motor i większość właścicieli stara się poznać jego granicę , lipa zeby goooopata poprzednich skupoiła się na tobie pozdrawiam !!!! :tun: :tun: :tun: :tun: :tun: :tun:
-----DZIDADWIEŚCIE-----

8
santos666
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez kamil.k » 4 lut 2009, o 19:35

santos666 napisał(a):nooo taakaie spalanie oleju to peszek , może nie ma aż takiej biedy , może to tylko głowica do remontu , dobrzy magicy potrafią regenerować gniazda zaworowe bez ściągania jej z silnika ,

zobacz świece czy nie podrzuca ich olejem ,

m20b25 to mocny motor , tyle panewek ile on ma to ja nie wiem jak go zabić , ale właśnie to mocny motor i większość właścicieli stara się poznać jego granicę , lipa zeby goooopata poprzednich skupoiła się na tobie pozdrawiam !!!! :tun: :tun: :tun: :tun: :tun: :tun:

stary teraz to żes dojebał zdrowo do pieca :mrgreen: nie ma na swiecie osoby a tym bardziej mechanika który by zregenerował gniazdo zaworu bez sciagania głowicy

pewnie chodziło ci o wymiane uszczelniaczy zaworowych :D

i czy b25 jest taki mocny to bym sie kłócil. do 90-100KM/L jeszcze mu brakuje
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#11  Postprzez miki » 4 lut 2009, o 19:41

matisik napisał(a):najpewniej auto służyło poprzedniemu właścicielowi do katowania i palenia gumy, to jest największa wada m20b25, rzadko sie trafia zadbany silnik

tu sie z Toba zgarzdam
a spalanie oleju takie jak podaje gantek to jeszcze nie tak duzo. ja w poprzednim silniku pod koniec dolewalem litr na 300km :twisted:
miki

Post numer:#12  Postprzez wojtasm5 » 8 lut 2009, o 07:53

W instrukcji obsługi jest napisane że spalanie oleju w m20 (ubytek) w granicach normy to do 0,9l/1000km. Co do uwag dotyczących remontu silnika, to ja szczerze odradzam. Tylko raz remontowałem silnik, teraz w razie potrzeby szukam i jeżdżę za silnikiem w bdb kondycji. W sumie taniej a nikt niemca nie poprawi.
Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby!!!
wojtasm5
Student

Moje BMW: M3EVO
Nadwozie: Coupe
Silnik: s50b32
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#13  Postprzez emo320 » 8 lut 2009, o 13:16

ja po wymianie oleju zrobiłem 1000km i zero ubytku ani kropli nie dolałem.
emo320

Post numer:#14  Postprzez czajnik601s » 8 lut 2009, o 17:51

Ja zrobiłóem ponad 3tys km po wymianie śmigam na elf sporti 15 w40 i też nic nie ubyło.A sprawdzam często bo wcześniej miałem forda probe to dolewałem praktycznie co 2 dni - aż się wkurzyłem wymieniłem pierścienie remont głowic uszczelniaczy - i było git. a z silnika w bmw jestem bardzo zadowolony:-)
czajnik601s

Post numer:#15  Postprzez kubex » 9 lut 2009, o 17:43

łeeee tam ja przed kapitalką mego m40b18 zalewałem oleju na maxa i po 1000km olej był na minimum. W Twoim przypadku zrobiłbym remont silnika i wiesz co masz. ja po kapitalce śmigam już 20tyś
kubex

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie