[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z licznikiem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

problem z licznikiem

Post numer:#1  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 12:35

Witam!
Mam problem z licznikiem w moim E30 cabrio. Jadąc do domu nagle opadła mi wskazówka od prędkościomierza i zatrzymał się licznik kilometrów, przestał prawidlowo działac mi takze ekonomizer. Podejrzewam ze padł mi licznik lub czujnik w dyferencjale, tylko jest jedno ALE... Podjechałem wiec do mechanika, który podpiął komputer, nie wyskoczyly jednak żadne błędy. Powiedział mi, że jest to wina licznika a nie czujnika. Sam już nie wiem. Z tego co wyczytałem na forum głównym źródłem podobnych problemów jest ten czujnik. Proszę Was o pomoc, gdyż w tych kwestiach jestem zupełnym laikiem i nie wiem co mam zrobić.
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez BORO245 » 10 lut 2009, o 13:49

słuchaj najpierw sprawdź czy masz podłączoną kostkę za zegarami bo mogła ci po prostu wypaść
BORO245

Post numer:#3  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 14:38

wyciągałem licznik już i wpinałem go ponownie, nawet podłączalem inny tylko to był chyba z 4-cylindowej wersji (miał wyskalowana pojemnosc zbiornika paliwa do 55 l), na dodatek firmy Motometer, a ja mam VDO. Mechanik powiedzial, że musze zdobyć licznik wlasnie firmy VDO, gdyż Motometer nie będzie działał poprawnie w moim samochodzie. Po podlaczeniu tego drugiego wskaznik temperatury zaczal swirowac, ale ekonomizer dzialal w miare poprawnie, jednak zarówno licznik km jak i predkosciomierz nadal nie dzialal. Dodam, że w moim VDO jest sprawny obrotomierz, jak i wskaźnik temp. i ilości paliwa. Działają także wszystkie kontrolki i podświetlenie.
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Krissek » 10 lut 2009, o 14:40

Według mnie wina leży po stronie czujnika w wale... Wkręć, przeczyść, rzygnij WD40 w kostkę - najczęściej pomaga :)
Krissek

Post numer:#5  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 14:44

tylko czy na diagnostyce nie powinno wykazac błędu tego czujnika. Mam jeszcze takie pytanko: jak się do niego dobrać? jak już wspomianlem jestem zielony w tych sprawach
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Krissek » 10 lut 2009, o 14:47

Najlepiej młotkiem :) Dobra, na poważnie podchodzisz do :cen: auta, kładziesz się tak coby dyfer widzieć, do łapki klucz oczkowy 10 i jedziesz z koksem - czujnik widać gołym okiem, będzie to takie białe ustrojstwo w które włazi kostka z dwoma kabelkami. Tylko zalecam ostrożność przy ściąganiu kostki - ja miałem tak zapyziałe ulicznym syfem, że skończyło się to urwaniem jednego cycka czujnika i kupnem nowego...
Krissek

Post numer:#7  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 15:05

wygląda na że zlokalizowałem źródło moich problemów. Otóż czujnik o którym mówicie jest faktycznie do wymiany, gdyż jeden z kabli dochodzących do niego zwisa i faluje na wietrze. Czy to jest napewno tego wina, bo już zgłupiałem :duh:
czy jest jakaś możliwość jego "zreanimowania", czy też jestem skazany na kupno nowego. Jak nazywa się fachowo ta część i ile może ona kosztować?
mam możliwość zakupu używanego licznika wraz z tym czujnikiem za 100 pln - czy jest to oplacalne, czy lepiej kupić ten czujnik nowy w sklepie a z licznikiem się wstrzymać?

Obrazek
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Krissek » 10 lut 2009, o 15:26

Jak kabel zwisa to wepchnij go na miejsce i może to załatwi całą sprawę. Fachowo to będzie chyba czujnik prędkości obrotowej (o ile się nie mylę), za używkę działającą zapłacisz ok30pln. Nie ma sensu wymieniać licznika jeśli jest to wina czujnika według mnie. Napisz na PW do kolegi Landcar z Torunia, na pewno będzie miał do sprzedania używkę.
Krissek

Post numer:#9  Postprzez mulla_omar » 10 lut 2009, o 15:39

Dzięki Krissek za pomoc :D jestem teraz pod kreską, bo większość moich oszczedności pochłonie w najbliższym tygodniu obszycie skóra foteli w moim BMW. A tak zaoszczędzę pare złotych :tan:
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez pocisk997 » 10 lut 2009, o 18:39

OT. Pisałeś o wyskalowaniu wskaźnika paliwa. Jak to zrobić?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez mulla_omar » 11 lut 2009, o 11:32

dzięki pomocy elektryka samochodowego udało mi się zreanimować wtyczkę czujnika. Wszystkie objawy minęły jak ręką odjął.
Co do wyskalowania poziomu paliwa to pożyczyłem licznik z podziałką do 55 litrów.
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Krissek » 11 lut 2009, o 12:54

Wtyczkę czy czujnik? Z wtyczką to akurat zero problemu - wyciągasz kable z kostki i podłączasz gołe :)
Krissek

Post numer:#13  Postprzez BeMek_E30 » 11 lut 2009, o 14:56

a ja sie podepne do tematu zmieniłem u siebie licznik na z obrotkiem i jest tak że nie działa mi tylko obrotomierz i ekonom z reszta wszystko jest ok. Kasowałem inspekcje i fajnie wszystko jest tylko że swiecą mi sie cały czas zielone diody czy to jest wina tych akumulatorków czy musze szukac dalej przyczyny???
BeMek_E30

Post numer:#14  Postprzez mulla_omar » 11 lut 2009, o 15:54

i wtyczkę i czujnik. Kable przy wtyczce przegniły i trzeba było się zdrowo namordować aby przylutować nowe. Czujnik wyjąłem i tak jak radziłeś prysnąłem WD, wszystko działa jak powinno. Na początku zdawało mi się, że prędkościomierz zaniża trochę wartości, ale po kilku minutach i próbnych przejazdach wróciło to do normy.

BeMek_E30 co do niedziałającego obrotomierza i ekonomizera to sprawdź sobie bezpieczniki. Ja miałem swego czasu podobny problem, a była to wina spalonego bezpiecznika.
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez mr_nuke » 16 lut 2009, o 21:25

Witam

U mnie działa w liczniku prędkościomierz i wskaźnik poziomu paliwa. Natomiast ekonomizer, obrotomierz i wskaźnik temperatury oleju nie ruszają się z miejsca... w czym może tkwić problem?
mr_nuke

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie