[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b20 czyzby nie za duzo pali?;/

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez MisiekE30 » 8 gru 2008, o 10:31

bmw320i_e30, kolego własnie bardzo dobrze napisałes :cool2: tak się powinno robic a nie jak np auto stoi pod blokiem i zimno jest tak jak teraz to niektorzy wsiadają i odrazu buta i jadą a potem dziwią sie ze auto ciezko pali i pali za duzo. Ja tak samo robię bo nie ma sensu męczyc zimnego silnika. powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac chyba ze jezdzimy autem i wyskakujemy gdzies to wiadomo ze silnik cieply jest to co innego. Jak wczoraj zobaczyłem jak gosc samochod pałował jak udało mu się tylko tą zimną cytryne odpalic to mnie szlak trafiał ruszał chyba z 5tys obr. na zimnym silniku który krecił chyba kilka minut az odpalił.. aż normalnie chciałem isc do niego i wyszczelać po pysku :D
MisiekE30

Post numer:#17  Postprzez bmw320i_e30 » 8 gru 2008, o 11:15

MisiekE30 napisał(a):bmw320i_e30, kolego własnie bardzo dobrze napisałes :cool2: tak się powinno robic a nie jak np auto stoi pod blokiem i zimno jest tak jak teraz to niektorzy wsiadają i odrazu buta i jadą a potem dziwią sie ze auto ciezko pali i pali za duzo. Ja tak samo robię bo nie ma sensu męczyc zimnego silnika. powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac chyba ze jezdzimy autem i wyskakujemy gdzies to wiadomo ze silnik cieply jest to co innego. Jak wczoraj zobaczyłem jak gosc samochod pałował jak udało mu się tylko tą zimną cytryne odpalic to mnie szlak trafiał ruszał chyba z 5tys obr. na zimnym silniku który krecił chyba kilka minut az odpalił.. aż normalnie chciałem isc do niego i wyszczelać po pysku :D

zarżnie motor i będzie płakał że znowu musi wydać kupe kasy na auto
bmw320i_e30

Post numer:#18  Postprzez czapka_e30 » 12 gru 2008, o 16:46

wymienilem narazie olej filtr oleju i powietrza i jezdzilem dluzsze odcinki wiadomo silnik juz byl rozgrzanay a i czasem ładnie mu deptałem :mrgreen: i Panowie buma spaliła 12,7l :mrgreen: jestem zadowolony i potwierdzilo sie ze pokonywanie krótkich odcinkow w zimie zwieksza spalanie 2-3l
czapka_e30

Post numer:#19  Postprzez kamilino19 » 12 gru 2008, o 18:05

a :kie: 10 km to maly czy duzy odcinek do pracy:)
kamilino19

Post numer:#20  Postprzez emo320 » 12 gru 2008, o 19:10

ja jak odpalam szczególnie z rana włącze silniczek i chodzi sobie 0k.5 minut i wtedy jade.
emo320

Post numer:#21  Postprzez maaaad » 13 gru 2008, o 20:49

MisiekE30 napisał(a):powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac

Po odpaleniu silnika powinno się od razu ruszyć. Dlaczego? Ano dlatego, że pompa oleju musi wtłoczyć jego odpowiednią ilość do silnika. Im wcześniej to zrobi, tym szybciej utworzy się film olejowy. Tyle że chodzi o normalną, może lekko delikatną jazdę, bo oczywiście, 5 tys. rpm od razu po uruchomieniu to gruube przegięcie, sam bym takiego delikwenta przywiązał do haka i przeciągnął paręset metrów po polskim, dziurawym asfalcie :D
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#22  Postprzez Jakub.j » 13 gru 2008, o 21:22

maaaad napisał(a):
MisiekE30 napisał(a):powinien sobie chwilke pochodzic na wolnych obrotach i wted y mozna jechac

Po odpaleniu silnika powinno się od razu ruszyć. Dlaczego? Ano dlatego, że pompa oleju musi wtłoczyć jego odpowiednią ilość do silnika. Im wcześniej to zrobi, tym szybciej utworzy się film olejowy. Tyle że chodzi o normalną, może lekko delikatną jazdę, bo oczywiście, 5 tys. rpm od razu po uruchomieniu to gruube przegięcie, sam bym takiego delikwenta przywiązał do haka i przeciągnął paręset metrów po polskim, dziurawym asfalcie :D
P O P I E R A M na 100% !!!!! ale misiek tez ma racje!!! dac silnikowi i skrzyni ze 30 sekund na rozprowadze nie oleju i w droge!! ! ! ! !

ja jak odpalam szczególnie z rana włącze silniczek i chodzi sobie 0k.5 minut i wtedy jade.
Co ty robisz...???
silnik fakt... zanim ruszysz to sie nagrzeje... ALE CO TO DAJE??????????????

na postoju spali wiecej paliwa, ktore bezyzytecznie idzie w kosmos,a silnik na wolnych obrotach ma mniejsze cisnienie oleju i sie marnuje! no chyba ze jak ruszasz to musisz od razu w palnik dawać! to ok. ale warto na zimym od razu ruszac i po paru min,. jak temp zlapie wtedy przycisnij!!!!

czapka_e30 napisał(a):a 10 km to maly czy duzy odcinek do pracy:)
zalezy czy trasza czy przez miasto w korkach..... silnik ma dobrą temp po 3-4 min. (okolo)
Jakub.j

Post numer:#23  Postprzez santos666 » 4 lut 2009, o 10:38

tak jak koledzy piszą , kable świece , regulacja zaworów , kopułka palec rozdzielacza , ciśnienie w oponach , filtr powietrza ,

wyciągnij przepływkę , wyczyść rurę te gumową , wyczyść przy przepustnicy ile dasz rade , wyczyść przepływkę , tylko nie bądź zbyt kreatywny , wyczyśc ile dasz rade ,na siłę nie wpychaj szmaty aż do miski olejowej :P:P:P

po tych zabiegach spalanie powinno spaść o jakieś 1-1.5 litra na 100km

moje m20b20 pali w mieście jak zimne 11-13l jak ciepłe to 10l na trasie 7.5 l

normalna jazda , 5 bieg 115 - 130 na szafie...suchoooo szosoooo:):):)

w zaniedbanym serwisowo m20b20 takie spalanie jak u ciebie to jeszcze nie tragedia....

zakładam ze wszystkkie elementy , przepływka sonda katalizator jeśli masz , są sprawne, a motor niezabity.
-----DZIDADWIEŚCIE-----

8
santos666
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#24  Postprzez Jakub.j » 10 lut 2009, o 16:50

santos666 napisał(a):moje m20b20 pali w mieście jak zimne 11-13l jak ciepłe to 10l na trasie 7.5 l
skąd masz te dane... :jawdrop: na motronicu nigdy nieosiągnie takiego spalania........ :lol:
Jakub.j

Post numer:#25  Postprzez santos666 » 11 lut 2009, o 10:54

czemu??????
-----DZIDADWIEŚCIE-----

8
santos666
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#26  Postprzez rekin81 » 11 lut 2009, o 12:13

miałem dwie e30 320 na Motronic-u. obydwie paliły mi 13-14 gazu po mieście. w trasie 11. benzyny (bez instalacji LPG) 12 w mieście latem czyli tyle ile podaje katalog.

Benzyna była wtedy po 4.5zł i za 50zł robiłem dokładnie 90km w mieście... teraz mam 2.5 w e34, 60 koni więcej i za 50zł robię 220km po mieście na LPG :jum:
rekin81

Post numer:#27  Postprzez radzio » 11 lut 2009, o 20:25

Moja buma przez 2 lata od momentu zakupu paliła w lato 11-12,5 , w zime 13,5-15,5.Teraz (od roku) coś jej odwaliło i pali ok 3,5 litra wiecej.To jest spalanko.Male miasto ,odcinki po 3 km.Wszystko wymieniane na czas,żadnych błędów,sonda dziala, silnik ciągnie jak należy.
Wracając do tematu M20b20 pali chyba podobnie jak M20B25 (moze z 1 litr mniej),czyli to spalanie z tematu w miare normalne. Ale gdybyś mial takie spalanie jak ja to juz gorzej ,niestety nikt jak narazie nie potrafi stwierdzic co u mnie spowodowalo wzrost spalania.
radzio

Post numer:#28  Postprzez moher » 12 lut 2009, o 00:17

ja ostatnio pobiłem rekord i zrobiłem 401km od rezerwy do rezerwy, normalnie to po przejechaniu 320km rezerwa sie zapalała :mrgreen:
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#29  Postprzez czajnik601s » 12 lut 2009, o 08:32

a ja na 60 litrach zrobiłem 450 km po mieście do pracy na krótkich odcinkach to chyba nieżle jak na bume oczywiście:-)
czajnik601s

Post numer:#30  Postprzez Jakub.j » 13 lut 2009, o 02:03

santos666 napisał(a):czemu??????
bo tak jest zrobione... nie wiem czemu... poprostu inny sterownik.

radzio napisał(a):Teraz (od roku) coś jej odwaliło i pali ok 3,5 litra wiecej
niezle ... 17l/100 ... :jawdrop:

czajnik601s napisał(a):a ja na 60 litrach zrobiłem 450 km po mieście
czyli jednym slowem 13,3l/100.. taak???

w normie...
Jakub.j

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie