[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak światła zewnętrznego - przetwornica, żarnik ?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak światła zewnętrznego - przetwornica, żarnik ?

Post numer:#1  Postprzez zetor116 » 24 lut 2009, o 02:07

Witam dziś zauważyłem że nie działa mi lewa przednia lampa.W samochodzie mam zamontowane lampy ksenonowe i nigdy wcześniej nie spodkałem się z takim oświetleniem w swoim samochodzie
Moje pytanie jest generalnie takie, czy jeśli żarnik był by spalony to czy przetwornica wydawała by odgłos pracy ? takie delikatnie buczenie?Ponieważ na prawej przetwornicy gdzie lampa działa delikatnie buczy a na lewej nie i nie wiem od czego zacząć poszukiwania, nie wiem nawet jak odpiąć kable idące do przetwornicy bo nigdy się z takim czymś nie spotkałem
zetor116

Post numer:#2  Postprzez michal318 » 24 lut 2009, o 08:00

okablowanie powinno być na kostkach,tam nie da się podpiąć na odwrót :) , wszystko ładnie pasuje.
spróbuj podmienić przetwornice miejscami to zobaczysz co sie schajcowało,
a może to tylko poluzowana kostka,lub zaśnidziałe styki przez sól drogową,
więc zacznij od tego, tylko na wyłączonych świeczkach :nienie: bo za przetwornicą jest dużo wiekszy prąd i może popieścić.
michal318

Post numer:#3  Postprzez zetor116 » 24 lut 2009, o 11:18

Ok lecę się z tym bawić tylko kostek to mi to nie przypomina ;/ a przetwornice są tak jak gdyby hmmm.. poobklejane czymś podobnym do gumy do żucia;/
zetor116

Post numer:#4  Postprzez Krissek » 24 lut 2009, o 11:25

Jak masz sfajczony żarnik to przetwornica będzie chodzić, a buczenie to normalna rzecz przy... właśnie sfajczonym żarniku :)

Ta gumolajza na przetwornicy to chyba jakieś uszczelnienie made in home - ja bym to zdjął, bo przetwornica ma uszczelkę pod deklem i raczej nie ma prawa dostać się do niej woda.....
Krissek

Post numer:#5  Postprzez zetor116 » 24 lut 2009, o 14:28

A więc tak, odpowiedź na moje pytanie :
Jeśli żarnik nie będzie działał np jak będzie spalony czy nie będzie do niego dochodzić prąd to przetwornica od niego nie będzie buczeć ciągle a jedynie podczas zapalania świateł na sekundę.
Przetwornice podmieniłem, dalej nie działała jedna lampa to przełożyłem żarniki i zadziałało, prawdopodobnie coś nie stykało
zetor116

Powrót do Elektryka & Oświetlenie