[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zegarami

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#61  Postprzez choina » 13 cze 2008, o 19:38

Strzelba napisał(a):to ja dodam ze u mnie jest problem ze wskazowka temperatury silnika i podswietleniem polowy zegarow czasem jak uruchamiam auto to nie dziala owa wskazowki i podswietlenie i trzeba trzepnac w deske aby wrocilo wszystko do normy

Strzelba ja mam identyczny problem... Moglbys napisac jak go w koncu rozwiazales? O ile w ogole sie tym zajeles :(

Wskazowka temperatury silnika :cho:
Dla mnie jest to sprawa nadrzedna, bo jezdze w drifcie - silniczek jest troszke wzmocniony i wiadomo, ze lubi sie grzac...

Podswietlenie mi nie przeszkadza, ale tez bym chcial to miec od razu z glowy;-)

Jak to naprawic??
choina

Post numer:#62  Postprzez wojtastar » 16 cze 2008, o 19:55

Witam , deskę rozdzielczą przerabiałem już parokrotnie , pierwsza przygoda zaczęła się od braku obrotomierza , migaczy , wycieraczek i klaksonu , oczywiście działo się to od czasu do czasu trudno do zlokalizowania , ale pewnego dnia zdjąłem osłonę tą pod deską rozdzielczą a nad kolanami i kiedy znowu obrotomierz spadł do zera wsadziłem rękę pod zegary i zacząłem ruszać kablami i cud wszystko odżyło :D . Więc rozbebeszyłem zegary przeczyściłem styki , prawdę mówiąc nic takiego nie wzbudziło podejrzeń , ale pomogło , obrotomierz żyje migacze działają, wycieraczki i obrotomierz też . Niestety nie wiem co ma wspólnego klakson , wycieraczki i migacze z deską rozdzielczą ale narazie wszystko działa , ale dzisiaj znowu niespodzianka :mad2: prędkościomierz i ekonomizer padł i znowu osłonę zdjąłem, wtyczką tą bliżej prędkościomierza poruszałem i wszystko ożyło :jawdrop:
wojtastar

Post numer:#63  Postprzez pikollo » 5 wrz 2008, o 12:16

panowie,a u mnie znowu wszystko dziala lecz predkosciomierz w momencie kiedy przyspieszam nie dzial,tzn. wskazowka lezy a jak zdejme noge z gazu od razu sie podnosi do tej predkosci jaka jade... :cry: a czasami jest tak ze wariuje,lat aw goere i w dol.... :mad2: co moze byc przyczyna?? pomocy..!!
pikollo

Post numer:#64  Postprzez marlonn » 8 lis 2008, o 19:39

Chłopaki, już czwarty dzien szukam odpowiedzi na mój problem, mianowicie nie działa mi obrotomierz i ekonomizer, wykluczam całkowicie zegary łacznie z kasowaniem komputera akumulatorkami itd dlatego ze wsadzałem zegary od dwóch różnych e30 a takzę swoje do nich - skutek taki ze inne zagary u mnie nie działały a mój działał u innych, reszta budzików działa predkościomierz, temperatura paliwo. Bezpieczniki sprzwdzone są ok prąd takż do nich dochodzi, a eko i obrotka nie działa. dodatkowo nie działa mi podświetlenie wnętrza kabiny może to ma jakiś związek- bezp. od oświetlenia ok z góry dziękuje za jakaą kolwiek sugestę gdzie szukać przyczyny. ew podpowiedz gdzie szukać wała. :cla:

u mnie okazało się że trzeba poruszać kostką od komputera i wszystko zaczeło grac bezproblemów !!
marlonn

Post numer:#65  Postprzez piotrekxxl » 15 lis 2008, o 12:08

Witam. Mam do Was prośbę. Poniżej umieszczam 2 zdjęcia płytki z mojego licznika. Czy ktoś mógłby rozszyfrować napis na naklejce :?:

Dodam, że dotyczy on 3-pinowego gniazda na płytce ze zworką umieszczoną na dwóch pinach (jak na schemacie z naklejki).

Ze słownika: Einbau = wbudowany; Stecker=wtyczka. Czy ma to coś wspólnego z obrotomierzem czy może z gniazdem do OBC :?:

Obrazek

Obrazek

Generalnie mam problem z obrotomierzem. Wcześniej miałem zegarek. Po włożeniu obrotka wszystko działa jak należy czyli ekonomizer, prędkościomierz ale obroty wskazuje sporo zaniżone (jak dla mnie pokazuje o ok. 2 tys rpm za mało). Kostkę kodującą mam od 4 cyl i 6 cyl. Przy pierwszej pokazuje 2 tys za mało, przy drugiej pokazuje przy max wciśniętym gazie jakieś 2-3 tys rpm.

Co może być nie tak :?:

Z góry dzięki za pomoc i Pozdrawiam.
piotrekxxl

Post numer:#66  Postprzez MILKI » 15 lis 2008, o 12:27

hej, a ja mam takie lamerskie pytanie jak wyjąć zegary z deski rozdzielczej?? czy wystarczą te dwie śrubki u góry i potem mam to jakoś tam wydostać ze środka, czy trzeba coś tam jeszcze wykręcić??
MILKI

Post numer:#67  Postprzez piotrekxxl » 15 lis 2008, o 12:37

MILKI napisał(a):hej, a ja mam takie lamerskie pytanie jak wyjąć zegary z deski rozdzielczej?? czy wystarczą te dwie śrubki u góry i potem mam to jakoś tam wydostać ze środka, czy trzeba coś tam jeszcze wykręcić??

Śrubek jest o wiele więcej. Na początek musisz zdjąć maskującą listwę która jest nad kolumną kierownicy. Ściągasz osłonę pod kierownicą i macasz na oślep dwie śrubki wielkości 50 groszówki. Ściągasz tą listwę i ukazują Ci się dodatkowe 4 śrubki trzymające ramkę wraz z tymi dwiema u góry. Po ich odkręceniu wyciągasz ramkę i widzisz 2 śrubki u góry trzymające uchwyty licznika. Wykręcasz i to trochę gimnastyki z zegarami obracasz tak, żeby wypiąć wtyczki i wyciągasz zegary.

Ja dla ułatwienia odkręca kierownicę. Używam do tego klucza do kół - takiego krzyżaka z rozmiarem 22.
piotrekxxl

Post numer:#68  Postprzez Griegu » 15 lis 2008, o 15:11

aaaaahhhh te liczniki ile one sprawóją problemów, ja musze wymienić na nowy bo mam popsutą instalację elektyczna :duh:
Griegu

Post numer:#69  Postprzez michaś » 24 lis 2008, o 19:36

co oznacza kontrolka pod wskażnikiem poziomu paliwa obok jakiejs zielonej, ta o którą mi chodzi jest pomaranczowa i jest na niej narysowane tak jakby koło zębate z wykrzyknikiem w środku??niemam pojecia o co kaman
michaś

Post numer:#70  Postprzez kresek » 27 lis 2008, o 12:51

Elektronika sterowania automatycznej skrzyni biegów
Gaśnie po uruchomieniu silnika
kresek

Post numer:#71  Postprzez michaś » 11 gru 2008, o 23:47

mam problem z zegarami po swapie. najpierw nie działała strona obrotomierza. pozniej działało ale bez podświetlenia, podświetlenie ogarniete jakieś dwa tygodnie i padło podświetlenie strony prędkościomierza.... czego to może być wina i jak to rozwiązać, prosze o pomoc
michaś

Post numer:#72  Postprzez andrzej » 25 sty 2009, o 00:26

podepne się pod temat, ponieważ mam mały problem z obrotomierzem wszystko działa jak należy lecz coś cyka w obrotomierzu.. im więcej obrotów tym cykanie narasta.. co tam mogło paśc.. nie wiem czy szukac nowego licznika? trochę szkoda bo ten działa bez zarzutów, żeby nie te cykanie.. może ktoś już się uporał z tym problemem czekam na odp. pozdr.
andrzej

Post numer:#73  Postprzez spiro » 8 lut 2009, o 23:06

Dołączam się do pytania kolegi piotrekxxl, już dwa razy zetknąłem się z elektronika liczników ze zworką i nie mam pojęcia do czego ona służy. Wie ktoś może??

U mnie napis na pomarańczowej strzałce po niemiecku:

"Vor Einbau im Instrumenten-
Kombi Stecker so umstecken"

i po angielsku:

"Before assembly in instrument-
cluster connector moves
to this position."

i chyba jeszcze po francusku, ale podaruje sobie :P

Według mojej pomarańczowej naklejki u mnie zworka ma być odwrotnie niż u kolegi piotrekxxl.
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#74  Postprzez pszczola » 24 lut 2009, o 16:43

juz wiem co to bylo przerweane ścieżki na płytce
pszczola

Przekładka zegarów M40 1,6l na 1,8l testy wyniki?

Post numer:#75  Postprzez Xeo » 3 mar 2009, o 11:28

Hi all :)

Zmieniłem zegarki miałem te z wielkim zegarem zamiast obrotomierza kupiłem na allegro ponoć od silnika 1,8 wstawiłem prędkościomierz niby ok paliwo i temperatura też kontrolki ok tylko obrotomierza nie mam jak porównać czy wskazania są dobre jak rozbujam do 140 obroty skaczą tak max do 2-3 tys sk :( czy to aby nie za nisko?.
Poza tym za zegarami była ukryty kabel z żarówką tylko nie wiem w którą dziurę w zegarach mam go włożyc bo wisiał poza starymi zegarkami też na kablu jest po niemiecku "kabelfertigung" wie ktoś może od czego jest ta kontrolka?

Dzieki za info

pzdr.Xeo
Xeo
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: E30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M70V12
Instalacja LPG: TAK