[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

sub do cabrio

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez Krissek » 2 mar 2009, o 17:46

Wdowa - tam fabrycznie wchodzą bodajże 13cm - trzeba zakładać dystanse żeby 16 weszły - poszukaj, gdzieś było opsane co i jak :)
Krissek

Post numer:#17  Postprzez wdowa » 2 mar 2009, o 21:47

Że 13 to ja wiem. poszukam sobie bo troche zszedlem z tematu
wdowa

Post numer:#18  Postprzez Paul » 2 mar 2009, o 23:23

a teraz kto mi powie jak to się dzieje.

w bagażniku na bokach są odpowietrzenia, jak się przytrzyma klamkę drzwi i nimi walnie zeby drzwi nie złapały zamka to słychać jak odpowietrzenie podskoczy, czyli między wnerzem auta a bagaznikiem musi być całkiem niezła cyrkulacja powietrza, czyli dzwięk powinien nieść się całkiem nieźle,

tylko pytanie z ciekawości, gdzie są kanały którymi powietrze wymienia się z tym w bagażniku bo jak zdejmowałem tyne kanapy to nie pamiętam tam niczego takiego - była chyba tylko blacha...
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez Piotr320i » 2 mar 2009, o 23:33

jak trzaśniesz drzwiami to pewnie odpowietrzenie od wstrząsu autem podskakuje :P ,bo wymiany powietrza bagażnika z wnętrzem auta na 99,9999% nie ma bo którędy jak za siedzeniami masz tylko blache???
Piotr320i

Post numer:#20  Postprzez Paul » 3 mar 2009, o 00:18

idz do auta, trzymaj klamkę i uderzaj drzwiami - będziesz słyszał te gumowe klapku pod zderzakiem, i to raczej nie od wstrząsu, dlatego jestem ciekawy jak to jest rozwiązane,

teoretycznie to powinno tak działać żeby odprowadzać powietrze z bagażnika i kabiny bo w kabinie nie ma takich odpowietrzeń - chyba że tutaj działają za to kanały nawiewów.
Paul
Profesor

Post numer:#21  Postprzez marcin77 » 3 mar 2009, o 20:27

Nie wiem jak w cabrio, ale w sedanie powietrze przepływa przez tylna półkę, natomiast w coupe dodatkowo kanałami między błotnikiem a oparciem tylnej kanapy. Kiedyś tam grzebałem i wynalazłem nawet jakieś takie przesłony/zaślepki i myślę że są one odpowiedzialne właśnie za wymianę pow. m-dzy kabiną i bagajem. Być może cabrio posiada coś podobnego, dla ułatwienia dodam, że znaleźć je można po zdjęciu boczków.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#22  Postprzez Paul » 3 mar 2009, o 20:46

tyle ze w cabrio powietrze może dostać się za boczki tylko przez dziurki od głośników z tyłu, a to za mało, jeśli są takie kanały to stawiałbym na dolne ramki od szyb - są zaprojektowane żeby łapać wodę która idzie po szybach.

ale jeszcze wpadło mi coś do głowy - skąd ciągnie powietrze nadmuch tylnej szyby? może tam jest jakiś tunel bo nie przyglądałem się jak zdejmowałem kanapę
Paul
Profesor

Post numer:#23  Postprzez marcin77 » 3 mar 2009, o 22:19

Paul napisał(a):skąd ciągnie powietrze nadmuch tylnej szyby?

Sęk w tym,że nie jest to nadmuch a raczej wyciąg. Powietrze z wnętrza pojazdu jest tamtędy wysysane do bagażnika i dzięki temu częściowo osusza tylna szybę, a z kolei z bagażnika wylatuje przez wywietrzniki pod zderzakiem. Oczywiście nie na postoju tylko podczas jazdy- chodzi tu o różnicę ciśnień wewn. i na zewn.
Zrobił nam się mały OT, sorry ; ale w końcu ma to również jakiś związek z rozprzestrzenianiem się dźwięku w aucie.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez Paul » 3 mar 2009, o 23:37

marcin77 napisał(a):Powietrze z wnętrza pojazdu jest tamtędy wysysane do bagażnika i dzięki temu częściowo osusza tylna szybę,

Wydaje mi się ze się mylisz a to dlatego że stamtąd leci ciepłe powietrze, zatem cały bagażnik musiałby być nim wypełniony, poza tym jeśli działa na zasadzie ciśnieniowej to po otwarciu klapy musiało by przestać dmuchać - a tu niespodzianka - dalej dmucha i dalej ciepłe.

za to przyjrzałem sie bagażnikowi i po prawej stronie na ścianie grodzącej od wnętrze jest wyprofilowane wybrzuszenie w wykładzinie a pod nią okrągła dziura, to pewnie to odpowietrzenie które jest odpowiedzialne za uderzanie drzwiami, może jest ich więcej pod wykładziną gdzieś,
Nie jestem specem od dźwięku ale gdyby tam zamontować suba to działało by w pewnym sensie jak bass reflex i w aucie byłby dźwięk lepszy niż poza nim,

ale jest też druga opcja, powietrze w aucie nie ma gdzie uciekać i idzie do bagażnika do odpowietrzników, jeśli w bagażniku będzie sub to te odpowietrzniki mogą działać jak bass reflex jeśli ciśnienie potrzebne do podniesienia tych gumek będzie mniejsze niż do przepchnięcia powietrza z powrotem do wnętrza auta.

kto ma suba i sprawdzi te klapki czy nie walą przy basie ?

a btw. ktoś móił ze ma i wewnątrz lepiej słychać. dźwięk słyszalny na zewnątrz może być mocniejszy niż w środku ale fale rozchodzą sie na wszystkie strony dlatego jest wrażenie że jest słabszy niż w środku, dlatego w aucie na car-audio ludzie czasem pchają drzwi żeby było szczelniej i dźwięk mniej się rozchodził.
Paul
Profesor

Post numer:#25  Postprzez marcin77 » 4 mar 2009, o 00:10

Paul napisał(a):Wydaje mi się ze się mylisz a to dlatego że stamtąd leci ciepłe powietrze

[quote="marcin77"]Nie wiem jak w cabrio...
Pisałem ogólnie o zasadzie przepływy pow. wewn. pojazdu i to dotyczy wszystkich aut nie tylko bmw. Jeśli u Ciebie leci ciepłe pow. z tylnej półki to ja już nie pomogę :roll: może niech wypowie się ktoś kto rozbierał cabrio, ale powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś-nigdy nie słyszałem o takim patencie.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez Stammek » 4 mar 2009, o 01:10

w cabrio tylnia dmuchawa dziala na takiej samej zasadzie jak suszarka do włosów.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#27  Postprzez kresek » 6 mar 2009, o 18:56

Z racji tego ze mialem cabrio :cry: i mialem CA to podpowiem. Zestawik moj gral pieknia slychac go bylo wewnatrz jak i troche na zewnatrz. Podstawa to drzwi. Dobrze wygluszone z dobrymi 16cm glosnikami. Subik jaki mialem to Powerbass S12-D oraz EM-Phasera w band passie. Oby dwa radzily sobie znakomicie z przeniknieciem do wnetrza auta. Oby dwa w ponad 300 RMS. Duzo lepszy efekt przenikania uzyskalem po wygluszeniu bagazniku, co zyskalo tez na jakosci. Ogolnie obudowa band-pass projektowana jest w szczegolnosci do sedanow i cabrio gdzie ten dzwiek ma gorsza droge do przebycia. Osobiscie polecam S-12 w klozecie okolo 28l
kresek

Post numer:#28  Postprzez Stammek » 6 mar 2009, o 23:11

dobra,to jak dobrze wygluszyć bagaznik w cabrio? jakieś foty itp.mile widziane :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Post numer:#29  Postprzez balcer » 13 mar 2009, o 00:22

kresek, niestety budowa skrzyni typu BP pod konretny przetwornik to naprawdę wyższa szkoła jazdy i trzeba wielu prób i błędów, ażeby ozyskać zadowalający efekt. Jeśli używałem PB w closedzie wnioskuję że lubisz raczej szybkie rytmy. Proponowałbym spróbować jeszcze w minimalnej objętości BR nieco wyżej strojonej. BR wytwarza wieksze ciśnienie, a przy wyższym strojeniu i stosunkowo małej objętości przy przetworniku typu 10-12" straty na szybkości są znikome ;)

Stammek, polecam maty wygłuszające Standartplast STP, złoty środek między tanią, budowlaną taśmą dekarską a drogawym Stingerem cy Dynamatem, a STP to również tasma wygłuszająca, nie tylko uszczelniająca ;) Lecz jeśli nie masz zbyt wiele pieniędze na zabawę z STP (ok 300zł) możesz spróbować i z dekarką. Znajomi twierdzą, że widać poprawę, osobiście nie mogę tego stwierdzić, nie odsłuchwiałem bagażnika z i bez dekarki ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#30  Postprzez Stammek » 13 mar 2009, o 03:20

z matami dekarskimi nie bedzie problemu bo 3/4 mojej rodziny to dekarze prowadzacy rodziną firme od 50lat :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS