[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Automatyczna regulacja ogrzewania w e30 - kto? ma?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Automatyczna regulacja ogrzewania w e30 - ktoś ma?

Post numer:#1  Postprzez kemot324 » 4 mar 2009, o 23:21

Zastanawiam się od jakiegoś czasu jak to się zachowuje w praktyce, wiem że jest to rzadkość, raz spotkałem się z takim ogrzewaniem w 324td ale nie mogłem tego sprawdzić :D Może ktoś wie na ten temat coś więcej?

Pokrętłem regulacji temperatury nie steruje się linką, tylko potencjometrem. Za pokrętłem jest układ elektroniczny (na czerwono), połączony z kilkoma czujnikami , elektrozaworem i silniczkiem, który otwiera lub domyka klapę regulując napływu zimnego lub ciepłego powietrza.

Na czerwono - sterowanie elektroniczne, zielono - czujnik temperatury w kabinie, wchodzi to okrągłej krateczki z lewej strony pokrętła.

Obrazek

niebieska - duża wtyczka do elektroniki, czerwona - silnik sterujący klapką, zielona - przewód do dodatkowego czujnika na zewnątrz

Obrazek

Wokół pokrętła jest wyskalowanie w stopniach Celsjusza. Na zielono czujnik z zdjęcia 1.

Obrazek

Z realoem wychodzi że w samej nagrzewnicy było jeszcze kilka dodatkowych czujników. Ciekaw jestem od czego zależało zastosowanie takiej właśnie nagrzewnicy w e30.
Moim zdaniem fajna sprawa, może ktoś ma gdzieś taki wynalazek na zbyciu?
kemot324

Post numer:#2  Postprzez moher » 4 mar 2009, o 23:54

a to nie była czasem instalacja potrzebna do poprawnego dziłałania klimatyzacji??
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 4 mar 2009, o 23:59

no właśnie takie cuda były przy automatycznej klimatyzacji po teraźniejszemu klimatronik
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#4  Postprzez kemot324 » 5 mar 2009, o 00:35

Nie wszystkie e30 z klima to mają, a w tej 324td w której to widziałem nie było klimatyzacji.
kemot324

Post numer:#5  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 5 mar 2009, o 08:31

Hm, może to i dobre jeżeli wszystko sprawne.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#6  Postprzez Arczi e30 » 5 mar 2009, o 09:49

makaveli to ma w swoim nowym trumniaku .. zagadaj do niego, ale na 100% tego nie rozbierał .. i na bank niema klimy i nie miał jej chyba że przewody nawet zdemontowali ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx

Post numer:#7  Postprzez PIT3R » 7 mar 2009, o 23:39

Ja w swojej mam taką okrągłą "krateczke" przy regulacji temp. Auto nie jest wyposażone w klime i nigdy nie było. Równierz nigdy nie rozbierałem kokpitu ale czasami zastanawiałem się co to takiego jest.
PIT3R

Post numer:#8  Postprzez e30kowal » 7 mar 2009, o 23:59

PIT3R napisał(a):Ja w swojej mam taką okrągłą "krateczke" przy regulacji temp.

Każda ma tą krateczkę. Ja w nią wsadziłem diodkę od centralnego :mrgreen:
e30kowal

Post numer:#9  Postprzez Arczi e30 » 8 mar 2009, o 09:58

dokładnie krateczka jest w każdej e30-tce ale nic w niej niema jak pokrętło i mechanizm ogrzewania jest ... nazwijmy go "tradycyjnym"
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx

Post numer:#10  Postprzez matisik » 8 mar 2009, o 12:30

widziałem coś takiego w e28, nie było klimy, ciekawe czy szło by to podpasować do e30 i ile z tym zabawy
matisik

Post numer:#11  Postprzez kemot324 » 9 mar 2009, o 08:11

Może by się i dało podpasować to z e28, ważne tylko żeby mechanizm regulacji i silniczek pasował na swoje miejsca. Z tego co po zdjęciach widziałem jest to zwykła obudowa nagrzewnicy, ten model w którym da się wyciągnąć nagrzewnice bez wyciągania deski w aucie. Jeszcze z tego co pamiętam w tym 324td w miejscu gdzie normalnie jest gong, był taki przedłużany plastik od pokrętła regulacji wysokości świateł i w tym plastiku był jeszcze jakiś czujnik i wężyk od podciśnienia, który połączony był z przewodem od serwa... Troszke jest to skomplikowany mechanizm.
kemot324

Post numer:#12  Postprzez MisiekE30 » 19 mar 2009, o 22:46

a w tej krateczce okrągłej nie powinno być przypadkiem jakiegoś czujnika od alarmu orginalnego? własnie kazda e30 to ma i zawsze myslałem do czego to jest ostatnio rozbierałem z kolegą jedną na czesci i była tam taka kostka schowana biała z dwoma kabelkami czerownym i niebieskim... musze ją sprawdzic pod napieciem czy piszczy :mrgreen:
MisiekE30

Post numer:#13  Postprzez kemot324 » 19 mar 2009, o 23:18

To chyba ktoś sobie dołożył. Możesz dać zdjęcie tego "czujnika od alarmu".
kemot324

Post numer:#14  Postprzez korek_86 » 2 lut 2012, o 22:19

Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale to jedyny wątek jaki o tym zalazłem.

Wpadł mi w ręce panel od automatycznego sterowania ogrzewaniem, zastanawiam się czy idzie to zaadoptować do zwykłego ogrzewania sterowanego linką? Ktoś przerabiał ten temat?
Dawca e30 coupe M20B20 z 90 roku bodajże

P.S mam też nagrzewnicę i całą wiązkę z dawcy.

pare fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek

Pzdr
Korek_86
korek_86

Post numer:#15  Postprzez jackx-36 » 3 lut 2012, o 07:56

korek_86 musisz wymienić wszystko na to z drugiego samochodu, całą nagrzewnicę bo tam są serwomotory sterujące klapkami nawiewu, oczywiście sterownik i całą wiązkę

P.S.
jak się poddasz i nie bedzie Ci sie chciało tego robić to daj znak sygnał, może bym odkupił ten zestaw
pozdro
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie