[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Mała lampka a bardzo denerwuje...

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Mała lampka a bardzo denerwuje...

Post numer:#1  Postprzez sky » 7 lut 2009, o 22:37

Mam mały problem, ale dosyć irytujący. Pewnego razu ta mała lampka która podświetla szybkę przy włączniku świateł przeciwmgłowych przednich i tylnych oraz lamp mijania (ta zaraz nad tym włącznikiem) po prostu przestała świecić. Rozebrałem to, podmieniłem żarówkę z popielniczki bo tam mi akurat nie potrzebne i zonk nie działa :mad2: Może nie jest to aż tak duży problem, ale macanie za każdym razem w nocy przycisku od świateł przeciwmgłowych jest denerwujące. Wiem, że żaróweczka jest dobra, co mogło się zepsuć?
sky

Post numer:#2  Postprzez Krissek » 7 lut 2009, o 23:29

Wszystko :( Bezpiecznik któryś, przetarty kabelek gdziekolwiek, brak masy, brak zasilania, zardzewiała oprawka żarówki, brak styku itp....
Krissek

Post numer:#3  Postprzez sky » 7 lut 2009, o 23:47

Tylko że jeszcze niedawno świeciła, nie miało co tam zardzewieć a kable idą w całej wiązce pod licznik i są całe. No ale cóż trudno może kiedyś znajdę...
sky

Post numer:#4  Postprzez medoff » 14 lut 2009, o 20:47

ja jak kupilem swoje bume to nawet nie wiedzialem ze to ma sie swiecic bo nie swiecilo, tylko kiedys jak grzebalem pod spodem to cos ruszylem i sie zaswiecilo.... az sie zdziwilem :jawdrop:

moze jest to irytujace ale mozna sie przyzwyczaic do tego ze swieci ale rowniez do tego ze nie :P
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez erp71 » 16 lut 2009, o 18:59

Ja ostatnio zabrałem się za wymianę wszystkich żarówek bo świeciło tylko w popielniczkach i przy pokrętle od temp. A dziś przy włączniku od świateł. Może ma ktoś zdjęcie wnętrza które pokazuje co powinno się jeszcze świecić?

Obrazek
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez Krissek » 16 lut 2009, o 21:17

ERP - jak na moje oko to już wszystko :) Zastananawia mnie tylko po co Ci oddzielna lampka od przednich a oddzielna lampka od tylnych przeciwmgielnych, skoro masz jeden włącznik.... Zostaw tylko tą żarówkę do której jest włącznik :)
Krissek

Post numer:#7  Postprzez neophyte » 16 lut 2009, o 22:18

albo dołoż halogeny i założ podwojny włącznik :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez Krissek » 16 lut 2009, o 22:21

To też jest rozwiązanie :cool2:
Krissek

Post numer:#9  Postprzez Piotr320i » 16 lut 2009, o 22:32

Krissek napisał(a):Zostaw tylko tą żarówkę do której jest włącznik

tylko że tam jedna żarówka wszystko podświetla :D
Piotr320i

Post numer:#10  Postprzez Krissek » 16 lut 2009, o 22:35

A nawet nie wiedziałęm :) Nigdy nie musiałem rozbierać tego włącznika :) Całe życie człowiek sie uczy i tak guuupi umiera :mrgreen:
Krissek

Post numer:#11  Postprzez PiterOKL » 16 lut 2009, o 22:42

Piotr320i napisał(a):
Krissek napisał(a):Zostaw tylko tą żarówkę do której jest włącznik

tylko że tam jedna żarówka wszystko podświetla :D

potwierdzam bo wymienialem :D
PiterOKL

Post numer:#12  Postprzez erp71 » 17 lut 2009, o 01:05

Krissek napisał(a):ERP - jak na moje oko to już wszystko :) Zastananawia mnie tylko po co Ci oddzielna lampka od przednich a oddzielna lampka od tylnych przeciwmgielnych, skoro masz jeden włącznik.... Zostaw tylko tą żarówkę do której jest włącznik :)

j.w piszą inni żarówka jest jedna do wszystkiego :] mam drugi włącznik podwójny i halogeny jednak bez szkieł. Jak znajdę tanio halogeny to kupie całe chyba że można same szkła kupić gdzieś?
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#13  Postprzez sky » 8 mar 2009, o 17:50

Dziś odpalam jak zwykle auto, patrze a tu się lampka świeci, wracałem później do domu i też działała, po drodze zatrzymałem się pod sklepem, potem odpalam i znowu ciemność :evil: już nie wiem co mam o tym myśleć :mad2:
sky

Post numer:#14  Postprzez Belavius » 8 mar 2009, o 18:36

sky napisał(a):Dziś odpalam jak zwykle auto, patrze a tu się lampka świeci, wracałem później do domu i też działała, po drodze zatrzymałem się pod sklepem, potem odpalam i znowu ciemność już nie wiem co mam o tym myśleć

najlepiej pomieszaj kabelkiami moze gdzies nie styka dobrze i znajdziesz akurat gdzie.
u mnie nie dzialala w ogole, z tego tematu sie dowiedzialem o istnieniu tego podswietlenia. wymienilem zarowke i dalej nieswiecila wiec podpiolem sie pod podswietlenie regulacji wysokosci lamp uzywajac masy od naszej nieszczesnej zarowki. jak tyle zrobisz to juz bedziesz mial wiedze czy masa czy plus nie dziala - jeden kabelek do zaroweczek nizej i gotowe.

Pozdrawiam
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie