[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jakie glosniki?

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

jakie glosniki?

Post numer:#1  Postprzez patryk327 » 10 mar 2009, o 14:30

witam czy te glosniki beda pasowac na przod do e30 czy dobry rozmiar ?
http://allegro.pl/item565988522_jbl_gto ... _w_wa.html
patryk327

Post numer:#2  Postprzez mulla_omar » 10 mar 2009, o 15:31

z przódu w komorach zamknietych przy nogach oryginalnie są głośniki o srednicy 130 mm, wiec szukaj takich. co do wysokości głosnika to mozesz zamontować z przodu nie większe niz 60 mm bo taka głebokosc ma "dziura" na głośnik
mulla_omar
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez balcer » 10 mar 2009, o 20:18

patryk327, jeśli nie chcesz nic przerabiać i zdecydowałbyś się dołożyć kilka zł to polecam:

HELIX Dark Blue 52.1
http://allegro.pl/item574497446_helix_d ... is_ss.html

Jeśli to za wiele to możesz szukać używek, a jeśli muszą być nówki to może wersja współosiowa.

Helix DB 5.1
http://allegro.pl/item574402969_helix_d ... ja_fv.html

Co do produktów marek JBL, Magnat, Blaupunkt, Boschmann, Alphard, Hertz to zdecydowanie odradzam niskie serie. Nie reprezentują sobą nic poza w miarę znanym i rzucającym się w oczy znaczkiem, naprawdę.
balcer

Post numer:#4  Postprzez patryk327 » 10 mar 2009, o 21:14

ok dzięki tez słyszałem ze lepsze są te helixy to kupie te za 199 a czy lepiej kupić głośniki na przód czy na tył ?
patryk327

Post numer:#5  Postprzez balcer » 10 mar 2009, o 22:10

patryk327, zazwyczaj chyba siedzisz z przodu stąd wnioskowałbym, że prędzej głośniki przednie będzie najlepiej wymienić, chyba że jest inaczej ;)

Na Twoim miejscu pomyślałbym jeszcze o możliwości montaży midwooferów w drzwi i wygłuszeniu ich, efekt nieporównywalnie lepszy, a drzwi do montażu głośników w e30 można niewielkimi nakładami łatwo doprowadzić.

Pozdr.
balcer

Post numer:#6  Postprzez patryk327 » 11 mar 2009, o 13:51

a ak bo nie znam sie na tym :mrgreen:
patryk327

Post numer:#7  Postprzez Krissek » 11 mar 2009, o 23:14

balcer napisał(a):możliwości montaży midwooferów w drzwi

Jak bez paneli zamiast kieszeni to bez sensu - nie będzie efektu akustycznego to raz a wizualnego to dwa :( Poza tym same midwoofery bez zwrotnicy i dobrze dobranego wzmaka nie dazą już wogóle żadnego efektu poza wyczyszczeniem portfela :(
Krissek

Post numer:#8  Postprzez balcer » 11 mar 2009, o 23:40

Krissek, miałem na myśli zestaw odseparowany z przodu, midwoofery osadzone w drzwiach na drewnianych dystansach, ewentualnie jakiś panel, całość oczywiście ze zwrotnicy, bo jak to puścić na głośniki odpowiedzialne za określone częstotliwości całe pasmo? Drzwi oczywiście wygłuszone, o tym nawet nie wspominam, bo to podstawa jakiejkolwiek zabawy z CA.

Dla początkujących polecam FAQ Bartka Nazara, który w bardzo prosty sposób tłumaczy laikom jak się co je ;)

Mało wymagające przetworniki nie będą potrzebowały wzmacniacza do normalnego odsłuchu, oczywiście z mocniejszym sygnałem zagrają lepiej ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#9  Postprzez Krissek » 12 mar 2009, o 12:33

Aaa, to chyba, że tak :) Zgadzam się z Toba w 100% z tym :)
Krissek

Post numer:#10  Postprzez patryk327 » 12 mar 2009, o 18:56

a gdzie mozna kupic te panele na głośniki w drzwi?
patryk327

Post numer:#11  Postprzez balcer » 12 mar 2009, o 19:39

Możesz zrobić samemu z żywicy i drewnianego dystansu. Koszt ok. 60-70zł z obiciem ekoskórą lub malowaniem, bądź taschki MDF z allegro ;)

http://allegro.pl/item574497890_promocj ... ratis.html

Samemu możesz to zrobić bardzo podobnie, a wyjdzie 3 razy taniej ;) To naprawdę nic trudnego, wystarczy tylko poczytać trochę o tym na necie najpierw i poświęcić dzień do dwóch na robotę. Do tego oczywiście z drzwi robisz komorę zamkniętą taśmą dekarską i możesz zaczynać zabawę ;)
balcer

Post numer:#12  Postprzez patryk327 » 12 mar 2009, o 20:08

a czy 13 zagrają dużo gorzej niż 16 bo wolał bym mieć w ori miejscu głośniki i nie mam kasy na te panele a sam ich nie zrobię
patryk327

Post numer:#13  Postprzez balcer » 12 mar 2009, o 20:34

patryk327, czemu od razu zakładasz, że nie zrobisz? ;)

13cm w seryjnych miejscach po prostu są, głośnik tam nie ma jak zagrać, jeżeli ma tam ok 1-1,5l miejsca to jest max, a potrzeba mu minimum 5l i to względnie zamknięte ;) Głośniki w drzwiach to podstawa z początku podejrzewam, że nawet byś nie myślał o subwooferze po takiej przesiadce ;)

Ja radzę się trochę pobawić, a efekt na pewno Ci zrekompensuje poniesione nakłady. Co byś nie wsadził w wygłuszone drzwi, czy to Helixy czy Powerbassy, będzie o niebo lepiej, serio ;)

Pozdr.
balcer

Post numer:#14  Postprzez patryk327 » 12 mar 2009, o 21:26

ok dzięki Balcer hehe myślę tez o subwooferze :mrgreen: ale jak bd miał więcej kasy
patryk327

Post numer:#15  Postprzez zygi1066 » 12 mar 2009, o 21:38

temat przerabiany już z 5 razy....
Kto powiedział że 13 grają od 16? jak się wszystko dobrze dobierze to nie ma że boli... musi grać!
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS