[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki zestaw xenon kupic

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jaki zestaw xenon kupic

Post numer:#1  Postprzez beem_e30 » 11 mar 2009, o 21:23

Witam mam problem bo szukam jakiegoś zestawu xenon i teraz nie wiem jakiej najlepiej firmy kupić a chodzi mi o taki zestaw w cenie coś koło 250 zł max, jakie są na allegro tylko żeby nie zakłócał radia i cb a jasność świecenia to wybrałem 4300K lub 6000K nie więcej.
Moze ktoś ma jakiś dobry zestawik i by cos polecił dobrego
beem_e30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Krissek » 11 mar 2009, o 21:40

Fabryczne to 4300K, ale ja bym wogóle tego nie zakładał. Czemu? A temu: nie przejdzie przeglądu (brak homologacji), miśki potrafią dowód za to zabrać (wizyta na przeglądzie, którego nie przejdzie na legalu), fabrycznie e30 nie miało wogóle ksenonu (nie wymaga wyjaśnień), ciężko (o ile wogóle się da) ustawić tak, żeby świeciło równomiernie.... Zamiast tych wynalazków polecam raczej żarówki Osram Night Braker albo Philips Blue Vision (ja mam Osram i świecą lepiej niż pseudo-xenon u kolego w szitwagenie)
Krissek

Post numer:#3  Postprzez luki77 » 11 mar 2009, o 21:54

mnie osobiście się ksenon wogóle nie podoba jeśli chodzi o stronę wizualną, bo co do jego efektów to nawet nie ma co porównywać z tradycyjnym oświetleniem. ale, czy to się wogóle opłaca robić w takich starych autach, raz że nie pasuje, dwa że drogie, trzy że kłopty z przerobieniem i dopasowaniem (nie zawsze), cztery że policja się czepia i przeglądu nie przechodzi. i jeszcze przydałby się zestaw spryskiwaczy i wycieraczek co do e30 nie lada problemik.
A philipsy blue vision miałem, dwa razy (2 x ok.70zł), w ciągu 1,5 roku. Teraz na zwykłych osram (ok.16zł) jeżdzę ponad rok :)
Philipsy, a już napewno ksenony fajnie świecą ale u mnie w mieście jest wiele latarnie i nawet w najciemnejszych zakamarkach jest widno jak w dzień więc mnie3 osobiście zwykłe żarówki za kilka zeta wystarczają.
Ale to też rzecz gustu.
luki77

Post numer:#4  Postprzez Krissek » 11 mar 2009, o 22:08

Luki, akurat przeróbka nie zajmuje dłużej niż 30-40 minut nawet laikowi. Drogie? Hmm, to zależy od portfela - żarniki są tańsze od Osram Night Braker, ale duuuużo mniej żywotne :( Ja bym xenonu nie założył na pewno, ale opinia jak dooopa - każdy ma własną :)
Krissek

Post numer:#5  Postprzez emo320 » 11 mar 2009, o 22:23

ja mam 6000k i montaż potrwał 20 minut
emo320

Post numer:#6  Postprzez luki77 » 11 mar 2009, o 22:29

no ja raczej też bym nie założył ksenonów z tych powodów dla których wymieniłem, oczywiście nie wszystkie muszą mieć potwiedzenia w rzeczywistości ale niestety ja tak to widzę.
luki77

Post numer:#7  Postprzez beem_e30 » 12 mar 2009, o 00:33

No jakoś mnie te żarówki nie przekonują , chociaż sie głęboko zastanowię z ustawieniem to raczej problemu nie w końcu jest soczewka ale e30 na dodatek ze przepięknie wygląda na takim xenonie to i super się w nocy jeździ tylko nie wiem jakiej firmy xenon wybrać ale jeszcze chyba sie zastanowię nad tymi żarówkami bo jakoś nie mam przekonia do tych żarówek ze lepiej świecą a i częściej sie przepalają
beem_e30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Menl » 12 mar 2009, o 00:37

Jako ze latam na xenonach 6000 to wlasnie te polecam, zadne wyzsze czyli 8000 itd bo wyzsze kolory czyli bardziej niebieskie pasuja do Calibry i wiejskich aut. Ewentualnie jeszcze mozna zalozyc 4300 bo maja biala barwe swiatla.
Montaz u mnie trwal po 5-8 min na jedna strone. Banalnie prosty, latwy i kazdy dzieciak z dwiema lewymi rekoma by to zrobil.

ps. moje akurat przeszly na stacji diagnostycznej bez problemu..a jak ktos sie boi to niech zaklada spryskiwacze lamp i po klopocie bo nie wiem czy wiecie ale pierwsze ksenony w autach wypuscilo wlasnie bmw e32 w 92 roku ( bez wycieraczek), zaraz po nich wypuscil mercedes.
Menl

Post numer:#9  Postprzez luzi » 12 mar 2009, o 01:43

Menel napisał(a):Jako ze latam na xenonach 6000 to wlasnie te polecam, zadne wyzsze czyli 8000 itd bo wyzsze kolory czyli bardziej niebieskie pasuja do Calibry i wiejskich aut. Ewentualnie jeszcze mozna zalozyc 4300 bo maja biala barwe swiatla.
Montaz u mnie trwal po 5-8 min na jedna strone. Banalnie prosty, latwy i kazdy dzieciak z dwiema lewymi rekoma by to zrobil.

ps. moje akurat przeszly na stacji diagnostycznej bez problemu..a jak ktos sie boi to niech zaklada spryskiwacze lamp i po klopocie bo nie wiem czy wiecie ale pierwsze ksenony w autach wypuscilo wlasnie bmw e32 w 92 roku ( bez wycieraczek), zaraz po nich wypuscil mercedes.

popieram u mnie taka sama sytuacja, 6000k przegląd luz już bardziej sie czepiał o czerwone kierunki z tyłu :jum: a co do tego e32 z 92r z ksenonem to nieźle niepowiem nie wiedziałem , szacun dla bmw :kie:
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez e30kowal » 12 mar 2009, o 08:19

Menel napisał(a):a jak ktos sie boi to niech zaklada spryskiwacze lamp i po klopocie

Z tego co ja wiem to nie całkiem po kłopocie, bo musi być jeszcze system samopoziomujący lampy.
e30kowal

Post numer:#11  Postprzez Antonio » 12 mar 2009, o 08:40

Mam u siebie 4300K i jakos nikt sie nie czepia, a przeglad auto przeszlo normalnie. Roznica w swieceniu w porownaniu ze zwykla zarowka gigantyczna.

Osobiscie denerwuja mnie auta z xenonami w lampach bez soczewki i to wlasnie tych ludzi powinna policja lapac. Majac soczewke i dobrze ustawione swiatla nikogo sie nie oslepia.
Antonio

Post numer:#12  Postprzez torunianin » 12 mar 2009, o 08:47

e30kowal napisał(a):Z tego co ja wiem to nie całkiem po kłopocie, bo musi być jeszcze system samopoziomujący lampy.

nie musi byc sa auta z xenonami oryginalnymi i nie maja

sprawa druga gdziej czytalem ze podcczas kolizji nawet jesli nie jestesmy sprawcami tylko poszkodoanymi, to mozemy sie stac sprawcami, a to dlatego ze masz nie homologowane swiatla gosc ktory spowodowal wypadek to udowodni przed policja i bach po sprawie

Menel napisał(a):bmw e32 w 92 roku ( bez wycieraczek), zaraz po nich wypuscil mercedes.

osobiscie mamy jedna taka w klubie 3city i ona nie ma samopoziomujach sie lamp i ma homologacje mozna by sprobowac przelozyc klosze lamp do e30 :) i tak sprobowac jechac na przeglad, ciekawe co na to specjalisci
torunianin

Post numer:#13  Postprzez bono20002 » 12 mar 2009, o 09:06

4300 i nic innego do e30.
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#14  Postprzez bmw320i_e30 » 12 mar 2009, o 09:16

ja u siebie nie mam ale jak bym miał zakładać to tylko 4300
bmw320i_e30

Post numer:#15  Postprzez Janek » 12 mar 2009, o 09:26

Menel napisał(a):Montaz u mnie trwal po 5-8 min na jedna strone. Banalnie prosty, latwy i kazdy dzieciak z dwiema lewymi rekoma by to zrobil.

Menel nie ma dwóch lewych rąk i xenony musiał założyć mu Piter :lol:
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie