[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ładowanie, wzbudzenie alternatora

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez Bemek » 29 sty 2009, o 02:26

kemot324 napisał(a):A ja ci powiem tak, są trzy możliwości, albo masz strzelony regulator napięcia, albo szczotki masz już za krótkie i albo pierścienie ślizgowe na wirniku są już wytarte

:shock:

Akurat kolego dwie z tych opcji powodują zaświecenie kontrolki ładowania a nie zgaśniecie . Z uszkodzonym regulatorem jest rożnie ,nie będę się rozpisywał

Pozdrawiam
Elektryk samochodowy :mrgreen:
Bemek

Post numer:#17  Postprzez kemot324 » 29 sty 2009, o 12:34

To akurat kolego brak styku szczotek lub tylko jednej szczotki z pierścieniami wirnika powoduje nie zaświecenie się kontrolki ładowania w liczniku. Spowodowane to może być najczęściej zbyt zużytymi szczotkami i wytartymi pierścieniami na wirniku. Lub jest też możliwość przerwania uzwojenia na wirniku. I często właśnie takim objawem jest to że ładowanie pojawia się przy wysokich obrotach silnika.

Pozdrawiam
Elektryk samochodowy - amator :D
kemot324

Post numer:#18  Postprzez lincoln » 29 sty 2009, o 13:57

W schemacie pin 14 jest wejsciem od stacyjki do kontrolki ładowania, a 16 wyjsciem (niebieski) i idzie do alternatora, jak włacze zapłon prąd pojawia sie w obydwu (ale w 14 0.2 volta wyzszy), czyli alternator podaje nim prąd, zmieniełe wiec jeszcze zaróweczke, ale bez rezultatu..., co moze być jeszcze nie tak???

Strona 65
http://shark.armchair.mb.ca/~dave/BMW/e30/e30_89.pdf
lincoln

Post numer:#19  Postprzez kemot324 » 29 sty 2009, o 14:39

Odkręć ten cienki przewód od alternatora (NIEBIESKI) i zewrzyj do masy, załącz stacyjkę i zobacz czy zaświeci Ci kontrolka ładowania. Jak zaświeci to znaczy że masz coś w alternatorze popsute jak nie zaświeci to albo przewód niebieski alternator -kontrolka jest przerwany, albo kontrolka od drugiej strony nie dostaje plusa.
kemot324

Post numer:#20  Postprzez Jakub.j » 29 sty 2009, o 22:31

widac ze masz problem nieziemski..... wymontuj alternator i zawies do fachowca na sprawdzenie.... jesli bedzie sprawny to cos nietak z instalacją....

bo cochwile sprzeczne teorie tu wychodzą.....

pozdro. jakub
Jakub.j

Post numer:#21  Postprzez lincoln » 17 lut 2009, o 20:47

Byłem u elektryka, ale chyba bardziej ogarnia polenezy i duze fiaty, bo tu tylko rozłozył ręce! SPrawa wygląda tak:
-jak przegazuje do tych 3.5tys wszsytko chodzi jak w sprawnym pojeździe, ładuje na niskich, trzyma napiecie po właczeniu odbiorników (nie skacze ani za wysko, ani nie spada zbyt nisko)
-ale do tego momentu zero jakiegokolwie ładowania, nie pali sie kontrolka we wskaźnikach, ze stacyjki idzie napiecie, ale na tym kablu obok Grubego z altka nie ma (do czasu przegazowania)
W sumie da sie jeździć, ale weź gazuj fure na zimnym przy -10...
lincoln

Post numer:#22  Postprzez kemot324 » 17 lut 2009, o 22:57

Zmień elektryka.
kemot324

Post numer:#23  Postprzez kamil.k » 13 mar 2009, o 08:54

kemot324 napisał(a):Odkręć ten cienki przewód od alternatora (NIEBIESKI) i zewrzyj do masy, załącz stacyjkę i zobacz czy zaświeci Ci kontrolka ładowania. Jak zaświeci to znaczy że masz coś w alternatorze popsute jak nie zaświeci to albo przewód niebieski alternator -kontrolka jest przerwany, albo kontrolka od drugiej strony nie dostaje plusa.

ja mam problem z brakiem ladowania.przełożyłem silnik z wiazka od e34 do waskiej lampy i po przekreceniu kluczyka nie swieci sie kontrolka ładowania.czy to jest brak plusa ze stacyjki do kontrolki :?: który kabel musze podłaczyc i z czym :?: cos czytałem o jakims w schowku ale chciałbym dokładnie wiedziec

jak zewre oba kable co ida do alternatora to kontrolka swieci.jak przekrece zapłon to gasnie. altek podmieniany i raczej okej bo oba chodzily do konca
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie