[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Żarówki we wnętrzu.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Żarówki we wnętrzu.

Post numer:#1  Postprzez kotmen » 12 mar 2009, o 15:03

Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego zakładam ten temat i mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Mianowicie, potrzebuję dość dokładnych fotek wnętrza e30, żeby było widać które elementy mają być oświetlane, bo prawdopodobnie kilka żaróweczek w desce mi padło. nie świecą mi pokrętła od regulacji siły nawiewu, a w tych trzech suwakach od kierunku nawiewu świeci tylko lewa strona, czyli ustawienie na "zero".

czy regulatory przy nawiewach też powinny świecić jak w e34? chyba nie...

wogole jesli ktos moze, to niech napisze, a najlepiej zrobi fotki wszystkich miejsc, w których są diody.

Czy ciężko się będzie dostać, żeby wymienić nie świecące diody? Roboty na godzinę czy na cały dzień?

i jak rozwiązać problem z żarówką podświetlającą bieg w automacie? ten plastik który trzyma żarówkę mam delikatnie pęknięty. przymocowałem to, ale na krótko i po tygodniu przy wajchowaniu z P na D tylko usłyszałem dźwięk strzelającej diody ;(
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Krissek » 12 mar 2009, o 15:27

kotmen napisał(a):nie świecą mi pokrętła od regulacji siły nawiewu, a w tych trzech suwakach od kierunku nawiewu świeci tylko lewa strona, czyli ustawienie na "zero".

Powinno świeci wszystko, łącznie z podświetleniem regulatorów (przynajmniej ja tak mam)

[ Dodano: 12-03-2009, 14:28 ]
kotmen napisał(a):Czy ciężko się będzie dostać, żeby wymienić nie świecące diody? Roboty na godzinę czy na cały dzień?

Upierdliwa robota, ale cały dzień to przesada - żarówki są pod każdym z pokręteł i na tyle suwaków. Musisz najpierw zdjąć cały panel, żeby się do nich dostać

[ Dodano: 12-03-2009, 14:29 ]
kotmen napisał(a):i jak rozwiązać problem z żarówką podświetlającą bieg w automacie? ten plastik który trzyma żarówkę mam delikatnie pęknięty. przymocowałem to, ale na krótko i po tygodniu przy wajchowaniu z P na D tylko usłyszałem dźwięk strzelającej diody ;(

poxipol szary (absolutnie nie przezroczysty!!!) i jedziesz :cool2: Tylko po klejeniu trzeba odczekać minimum 24h zanim się zacznie jeździć
Krissek

Post numer:#3  Postprzez matisik » 12 mar 2009, o 17:56

jakieś mam dziwne wrażenie że niedawno czytałem identyczny temat
matisik

Re: Żarówki we wnętrzu.

Post numer:#4  Postprzez bieniek » 12 mar 2009, o 19:24

kotmen napisał(a):Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego zakładam ten temat i mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Mianowicie, potrzebuję dość dokładnych fotek wnętrza e30, żeby było widać które elementy mają być oświetlane, bo prawdopodobnie kilka żaróweczek w desce mi padło. nie świecą mi pokrętła od regulacji siły nawiewu, a w tych trzech suwakach od kierunku nawiewu świeci tylko lewa strona, czyli ustawienie na "zero".

To znaczy że padła żaróweczka która jest po prawej stronie ramki. Ona odpowiada za podświetlenie siły dmuchania oraz za pośrednictwem przezroczystego plastiku przenosi się też na suwaki.
Ja nie mogłem dostać żarówki 12v w takim rozmiarze, były tylko diody. Żarówa z normalnym światłem będzie tylko mniejsza.

1. zacznij od wyjęcia wszystkich górnych przycisków [podgrzewanie szyby, awaryjne, zegar, radio tez] z ramki panelu. A to po to żeby dostac sie do dwóch śrub mocujących ramkę od góry, wkrętak krzyżak wkładasz pod kątem przez dziury po przyciskach
2. Od spodu dwie śruby krzyżak.
3. pozniej podważ z boku cienką plastikowa płytkę znajdująca się na suwakach, która przykrywa 4 śruby, mocujące suwaki i pokrętło regulacji temperatury. Wiadomo śruby trzeba wykręcić .
4. Jak wyjmiesz ramke to zobaczysz gdzie są żaróweczki, ale najpierw sprawdź czy prąd dochodzi w miejsce nie-świecącej żarówki :) [mi np nie dochodził do podświetlenia włącznika świateł]

powodzenia :)

jeśli coś pokiełbasiłem to proszę o poprawienie.
bieniek

Post numer:#5  Postprzez kemot324 » 12 mar 2009, o 20:16

Żarówki do podświetlenia panelu są dwie. Jedna u góry, a druga na dole. Do górnej dostaniesz się pa wyjęciu radia i jego ramki montażowej, a do dolnej dostaniesz się przez szczelinę pomiędzy tunelem a kokpitem. Są tam małe żaróweczki, a nie diody, mają 12V 1,2W.

Obrazek
kemot324

Post numer:#6  Postprzez marcin77 » 12 mar 2009, o 23:50

kotmen napisał(a):czy regulatory przy nawiewach też powinny świecić jak w e34? chyba nie...

Jeśli chodzi Ci o białe pola w suwakach od nawiewu to odp. brzmi: TAK . Podświetlenie jest realizowane poprzez światłowody poprowadzone od jednej z żarówek (nie pamiętam której). Pozatym był już temat i zostało to dość dokładnie opisane, wraz ze zdjeciami.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez Krissek » 16 mar 2009, o 11:14

Sorry, że dopiero teraz ale miałem przerąbany weekend :(
Kółkami pozaznaczxałem co i gdzie świeci.

Obrazek

A tu zdjęcia gdzie są żaróweczki:

Obrazek

Obrazek
Krissek

Post numer:#8  Postprzez kemot324 » 16 mar 2009, o 15:40

Tam są tylko dwie żaróweczki, gdzie Ty tam masz na tyle suwaków żarówki? Na tyle suwaków są światłowody, które "biorą" światło z żaróweczki przy pokrętle od wentylatora.
kemot324

Post numer:#9  Postprzez Krissek » 17 mar 2009, o 11:26

Źle się wyraziłem - oczywiście chodziło o światłowody :) Zamiast żaróweczki powinienem napisać "miejsca oświetlenia"
Krissek

Powrót do Elektryka & Oświetlenie