[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jak naprawić centralny zamek e30??

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez zbychu » 20 mar 2009, o 14:07

Fabryczny, i wymieniłem tez na fabryczny sterownik.
Obrazek
zbychu
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#32  Postprzez sarna1 » 21 mar 2009, o 00:38

podaj 12 v na sterownik - zacznie dzialac po prostu wez 12 v z jakiegos innego przewodu i bedzie ok.
sarna1

Post numer:#33  Postprzez Benhoo » 11 maja 2009, o 00:29

Witam.
Jesli chodzi o problemy z dzialaniem fabrycznego centralnego zamka, to najczesciej sa one powodowane brakiem styku na kostkach ktore lacza instalacje drzwi z samochodem. Co do zamykania i otwierania drzwi kluczykiem, to w bmw e30 jest to zrobione tak ze podczas zamykania kluczyk zalacza maly styk (czarna kostka z dwoma przewodami wew. drzwi zaraz przy wkladce zamka) co daje sygnal centralce sterujacej silownikami ze drzwi maja zostac zamkniete. Jesli ten wlasnie styk nie dziala, badz kable ktore do niego prowadza sa w ktoryms miejscu uszkodzone drzwi nie beda sie zamykac, lecz da sie je otworzyc kluczykiem. najlepszym sposobem na sprawdzenie tego jest rozlaczenie kostki od tego wlasnie styku, ktora znajduje sie w drzwiach (mala, okragla, gumowa, tylko dwa przewody) i sprawdzenie miernikiem czy kable idace do centralki sterujacej maja "przejscie" oraz sprawdzenie kabli ktore ida do malej czarnej kosteczki zamocowanej przy wkladce zamka. Jesli to nie to, trzeba sprawdzic "przejscie" wszystkich kabli idacych od silownika do centralki. Proponuje tez miernikiem sprawdzic zasilanie samej centralki (brazowy kabel - czerwony +) jesli nie ma zasilania zamek nie ma prawa dzialac. To tyle informacji ktore moze komus pomoga;) ja potrzebuje natomiast pomocy do podlaczenia centralki z pilotem. Czy wie ktos w ktore kabelki w sterowniku centralnego zamka (tego w slupku, za glosnikiem z prawej strony) trzeba sie podpiac (zamykanie/otwieranie) zeby centralka z pilotem zamykala i otwierala moj centralny zamek?? Mozna to podlaczyc omijajac fabryczna centralke, ale wtedy podczas zamykania z kluczyka centralny nie zadziala i bede musial zamykac kazde drzwi osobno. Z gory dziekuje za pomoc i POZDRAWIAM:)
Benhoo

Post numer:#34  Postprzez spiro » 11 maja 2009, o 02:14

Generalnie żółtoniebieski i zielononiebieski (który konkretnie za co odpowiada to nie pamiętam), ale przejrzyj jeszcze ten temat:

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=132&p ... c&start=30
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#35  Postprzez HNT126 » 27 cze 2009, o 00:59

Witam, może przypadek moich zmagań pomoże niektórym.
Jakiś czas temu kupiłem kombi z centralnym ori na kluczyk. Działał bez zarzutu, pasażera - z kluczyka zamykał wszystkie zamki, z guzika wewnątrz - nie.
kierowcy - z kluczyka i z przycisku wewnątrz zamykał wszystkie zamki
klapa z tyłu - wkładka nie współgrała w ogóle z kluczykiem, ale sam siłownik zamykał wszystkie zamki (próba z wewnątrz)

Po zimie:
- guzik wewnętrzny drzwi kierowcy nie zamyka już wszystkich zamków, po jakimś czasie przestał też zamykać wszystkie zamki siłownik prawych drzwi z kluczyka.
- po jakimś czasie po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy słychć tylko pracę centralki, czasem jeszcze otwierała ale żadko.

Poderzenie - styki centralki nie działają - w końcu w progu mogła być narażona na wilgoć, zwłaszcza że ryzyko perforacji progu jest w tak leciwym aucie prawdopodobne.

Wynik oględzin- centralka czysta, styki czyste.

Podejrzenie 2 - styki połączenia centralka - siłownik w drzwiach kierowcy.

Wynik oględzin - w białej wtyczce między drzwiami i słupkiem został wyprowadzony czerwony kabelek, który - nie wiedzieć czemu- jeszcze na etapie wężyka gumowego idącego od wtyczki do drzwi powraca z powrotem do wtyczki i drugim pinem powraca do samochodu. :duh: Czemu? nie wiem.
Faktem jest zaśniedzenie i zupełna degradaca jednego z tych pinów w białej wtyczce, co tłumaczyłoby powolne zanikanie styku.
Pomogło przeniesienie tego swoistego zmostkowania w całości do kabiny omijając białą wtyczkę.

W drugich drzwiach może być to samo, ale jeszcze nie sprawdziłem. W każdym razie centralny działa bez zarzutu. :mrgreen:
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#36  Postprzez davidoff » 22 kwi 2010, o 21:02

drivere30 napisał(a):Mój problem polega na tym że centralny tylko mi otwiera a zamknąć nie chce :cry: .Dzieje sie to zarówno z kluczyka jak i pilota .Jest taki bajer że podczas odpalenia silnika zamyka sie samoczynnie oraz gdy włączę światła mijania lub drogowe (zwiększa sie pobór prądu).Sprawdziłem kostkę w drzwiach kierowcy i jest OK. Po rozebraniu sterownika zobaczyłem 2 cewki z blaszkami odpowiadające za zamykanie i otwieranie - jak je zwieram to zamek otwiera i zamyka normalnie :roll: Może macie jakieś pomysły?

Ja mam trochę inną sytuacje poszukałem na forum ( może nie umiem znaleść ;)) i mam sytuacje odwrotną.

Centralny zamyka się ale nie otwiera co to może być? (nie mam pilota zamykam z kluczyka)
davidoff

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie