Waski napisał(a):Wojtek-E30 napisał(a):Kup se jakiś żelowy aku + do tego kondensator do wzmaka.
jak juz chcesz komuś pomóc to napisz jaki to ma być aku a nie ze żelowy i co ma wspólnego kondensator z akumaltorem i jego ładowaniem (jest kondensator 2f)
Zgadzam się z kolegą, rada raczej mało warta. Nie orientuję się jaki alternator masz dokładnie u siebie, ale przy założeniu, że to będą 4 głośniki (obojętnie, czy 1- , czy 2- czy wiecej drożne) ze średniej półki cenowej, czytaj nie z serii np: JBL GTI to spokojnie do takiego zestawu ci starczy alternator fabrycznie zamontowany. Co do akumulatora to nie dobiera się go zasadą "im więcej pojemnosci tym lepiej" tylko pod alternator, który posiadasz ( za niskiej pojemności aku po prostu padnie, a za wysokiej będzie niedoładowany i też padnie). Podsyłam link o budowie alternatora, który w miarę prosty sposób objaśnia jak to na prawdę działa:
http://rapidshare.com/files/212266635/a ... r.doc.html
Co do dokładnej pojemności postaram się jutro pod wieczór podrzucić konkrety, mam znajomego w mieście, który zajmuje się zabudową audio, jeździ na pokazy itd itp i myślę, że najlepiej odpowie na twoje pytanie
[ Dodano: 22-03-2009, 20:06 ]Waski pytałem znajomego i powiedział żeby podać dokładną specyfikację swojego audio: model wzmaczniacza, kondensatora, grubości kabli połączeniowych i głośników. Potrzebne to do obliczenai zapotrzebowania prądu:)