[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jaki konkretnie akumulator do 320i?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

jaki konkretnie akumulator do 320i?

Post numer:#1  Postprzez enenek » 16 gru 2007, o 20:07

Witam, padł mi akumulator i nie wiem jaki mam wlozyc.
o ch chodzi : mam wlozony jakis pazdzierz 44ah malutki. i teraz nie wiem jakiego typu mam kupic nowy - podobno ma byc z jakas stopka zeby bylo go czym zlapac (fabryczne ucho).

zeby kupic sobie jak bozia kazala to 55-65 mah, musze znac jakis typ-nie wiem - rodzaj tego akumulatora.

pomozcie. hilfe help ajudo.
akumulator mam w komorze silnika. nie w bagazniku
enenek

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 16 gru 2007, o 20:43

ETK przeiwduje dwa rodzaje w zalezności od wyposażenia samochodu i tak:
1. 50Ah ( średnio wyposazony samochód)
2. 65Ah ( wyposazenie po maxie )

enenek napisał(a):podobno ma byc z jakas stopka zeby bylo go czym zlapac

wszystkie europejskie są takie , a co do martki to ;
1. Varta
2. Baner ( 1 montarz VW )
3. Topla ( bardzo dobre akumulatory polecane taksówką )

jak by co to przejedż sie do firmy "Batex-Pol" na ul. Arkuszowej 145b , tam ci od razu założa i sprawdza ładowanie i co najwazniejsze to oni są gwarantem tzn. ze jak sie coś stanie to oni uznaja lub nie gwarancje nie tak jak większość sklepów które przyjmując na gwarancji baterje wysyłaja do producenta który uznaje lub nie usterke
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mnogal88 » 16 gru 2007, o 22:40

mi też niedawno padł i pojechałem do sklepu motoryzacyjnego i tam sprzedawca doradził mi w 100%. Wziął nawet pod uwagę sprzęt grający który mam zamontowany,a do tego sprawdził ładowanie za free...i co się okazało wybór trafny-podstawa kupowania=katalog części :cool2:
mnogal88

Post numer:#4  Postprzez enenek » 17 gru 2007, o 21:25

kupilem varte dynamic line 62. zoabczymy czy obleci.
enenek

Post numer:#5  Postprzez Waski » 22 mar 2009, o 18:13

nie chciałem zakładac nowego tematu wiec tu zapytam jaki akumulator konkretnie kupic pod m20b25 z tym ze mam car audio bardzo mocne wzmak 1000wat rzeczywisty wynik i teraz nie wiem co kupic bo mój to odrazu pada :/
2 zapytanie jaki najmocniejszy alternator wystepował w m20b25 albo z czego podejdzie plug&play
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#6  Postprzez Wojtek-E30 » 22 mar 2009, o 19:33

Kup se jakiś żelowy aku + do tego kondensator do wzmaka.
Wojtek-E30

Post numer:#7  Postprzez Waski » 22 mar 2009, o 20:11

Wojtek-E30 napisał(a):Kup se jakiś żelowy aku + do tego kondensator do wzmaka.

jak juz chcesz komuś pomóc to napisz jaki to ma być aku a nie ze żelowy i co ma wspólnego kondensator z akumaltorem i jego ładowaniem (jest kondensator 2f)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Post numer:#8  Postprzez Memphis » 22 mar 2009, o 21:01

Waski napisał(a):
Wojtek-E30 napisał(a):Kup se jakiś żelowy aku + do tego kondensator do wzmaka.

jak juz chcesz komuś pomóc to napisz jaki to ma być aku a nie ze żelowy i co ma wspólnego kondensator z akumaltorem i jego ładowaniem (jest kondensator 2f)

Zgadzam się z kolegą, rada raczej mało warta. Nie orientuję się jaki alternator masz dokładnie u siebie, ale przy założeniu, że to będą 4 głośniki (obojętnie, czy 1- , czy 2- czy wiecej drożne) ze średniej półki cenowej, czytaj nie z serii np: JBL GTI to spokojnie do takiego zestawu ci starczy alternator fabrycznie zamontowany. Co do akumulatora to nie dobiera się go zasadą "im więcej pojemnosci tym lepiej" tylko pod alternator, który posiadasz ( za niskiej pojemności aku po prostu padnie, a za wysokiej będzie niedoładowany i też padnie). Podsyłam link o budowie alternatora, który w miarę prosty sposób objaśnia jak to na prawdę działa:

http://rapidshare.com/files/212266635/a ... r.doc.html

Co do dokładnej pojemności postaram się jutro pod wieczór podrzucić konkrety, mam znajomego w mieście, który zajmuje się zabudową audio, jeździ na pokazy itd itp i myślę, że najlepiej odpowie na twoje pytanie

[ Dodano: 22-03-2009, 20:06 ]
Waski pytałem znajomego i powiedział żeby podać dokładną specyfikację swojego audio: model wzmaczniacza, kondensatora, grubości kabli połączeniowych i głośników. Potrzebne to do obliczenai zapotrzebowania prądu:)
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18

Post numer:#9  Postprzez Waski » 22 mar 2009, o 22:47

wzmak peyling - 1k76d monoblok
kondenstaor - soling 2 farady
głosniki - 2x lanzar max 30 1 cewkowe spięte na 2 ohm
kable 20-kwadrat długość 4metry
do tego w niedługim czasie będzie słabszy wzmacniacz do napędzenia przodu focal 165 a1
Memphis dzięki za konkretniejszą pomoc

Waski
Profesor

Post numer:#10  Postprzez Memphis » 22 mar 2009, o 23:06

Waski napisał(a):wzmak peyling - 1k76d monoblok
do tego w niedługim czasie będzie słabszy wzmacniacz do napędzenia przodu focal 165 a1

Nie ma sprawy, jutro dam znajomemu twoje dane i postaram się zeby jutro pod wieczór je wrzucić na forum:)

[ Dodano: 23-03-2009, 21:21 ]
Waski napisał(a):wzmak peyling - 1k76d monoblok

Podałem znajomemu twój zestaw, powiedział, że pojutrze dokłądnei wyliczy (na razie ma robotę), ale powiedział też, że raczej mało prawdopodobne jest żeby przy takim zestawie ci padał akumulator. Sprawdź sobie ładowanie akumulatora i jego stan oraz napisz jak podłączyłeś zestaw ( chodzi, czy pociagnąłeś kable do wzmaka bezpośrednio z aku). Ogólnie powiedział, że przy tym zestawie to nie widzi sensu cudowania z prądem wiekszego, bo nie jest on na tyle prądożerny. Ja np mam 4x jbl GTO 2-drożne, do tego wzmaczniacz JBL GTO 504 i w moim 320 nie ma problemu z ładowaniem oraz brakiem prądu. Sprawdź ładowanie i aku po prostu, a dokładne zapotrzebowanei prześlę jak mi znajomek podeśle
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18

Powrót do Elektryka & Oświetlenie