[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamek w drzwiach kierowcy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zamek w drzwiach kierowcy

Post numer:#1  Postprzez misHa » 2 lut 2007, o 10:56

Gdy kupowałem autko to poprzedni właściciel powiedział mi że ktoś coś kiedy wsadził do zamka czy coś takiego. Ale zamek jak dotąd działał bez problemu. Otwierał i zamykał.

Niestety od wczoraj tylko zamyka, a gdy chcę otworzyć to przekręca się w lewo, ale nie otwiera. Nie wydaje przy tym żadnych odgłosów. Po prostu mogę przekręcić i tyle.

Jak sądzicie co to może być i jak się za to zabrać ?!
misHa

Post numer:#2  Postprzez Arczi » 2 lut 2007, o 11:09

wyjmij wkładke i zanies do zakładu gdzie wyrabiaja klucze .. mi kiedys naprawiali tak wkładki ... duzo nie zaplaciłem ... problem zaczyna sie tylko wtedy gdy trzymasz auto pod blokiem :bag:
Arczi

Post numer:#3  Postprzez PaWeLeK_E30 » 2 lut 2007, o 18:08

U mnie jest tak samo. Od strony kierowcy tylko zamyka drzwi. Ale nie da się otworzyć.
Spowodowane jest to tym, że zamykanie jest elektryczne , a otwieranie mechaniczne - ja tak wywnioskowałem
Tzn. Jak zamykasz to wkładka wciska taki guziczek i jest ok - drzwi zamknięte
Natomiast jak otwierasz to wkładka coś tam podnosi żeby otworzyć dzwi :)
Masz zepsutą wkładke, a dokładnie ułamaną końcówke wkładki odpowiadającą za otwierania. Przez to możesz przekręcić, ale nie ma żadnego oporu bo wkładeczka sobie luźno w tym momencie działa
Jak dla mnie to masz kilka rozwiązań :
- dać jakiemuś magikowi wkładke żeby naprawił , coś tam dorobił
- zdobyć drugą wkładke , rozmontować ją i złożyć jedną z nich - ja załatwiłem sobie drugą , ale jeszcze tego nie przełożyłem, ale tak mi doradzał koleś co się zajmuje serwisem BMW. Problem miałem taki że nie mogłem wyciągnąć tej blaszki co trzyma zamek i sobie odpuściłem póki co :mad2:
- założyć centralny na pilota - ja tak zrobiłem i wcale mi nie przeszkadza że wkładka jest zepsuta :D

Pozdro. Mam nadzieje że pomogłem.

A tak wygląda cała wkładka :
Obrazek
Ja mam ułamaną tą dolną część, a ona odpowiada za otwieranie. Widać tam także nit, który można rozwiercić i przełożyć tą końcówkę to starej wkładki, żeby klucza nie zmieniać.
Ostatnio edytowano 6 lut 2007, o 11:27 przez PaWeLeK_E30, łącznie edytowano 1 raz
PaWeLeK_E30

Post numer:#4  Postprzez misHa » 2 lut 2007, o 20:49

No to chyba mam dokładnie tak jak to opisałeś PaWeLeK_E30.
A da się tak zrobić żeby przełożyć wkładkę od zamka bagażnika a tam umieścić tą zepsutą ?!
Bagażnik i tak się otwiera razem z resztą.

A z założeniem centralnego to jest duży problem i gdzie to się podpina??
Jaki jest tego koszt?
misHa

Post numer:#5  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 lut 2007, o 03:28

Wydaje mi się że w bagażniku jest inna wkładka.
Może prędzej z lewej strony na prawą. Ale nie wiem, nie sprawdzałem. :D
Ja od początku jak kupiłem auto to chciałem mieć na pilota. Jakoś kluczem drzwi otwierać to nie dla mnie. Teraz się czuje bezpieczniej, bo może czasem jakiś złodziej jakby się chciał włamać to przez zamek kierowcy nie da rady. Bo połamana jest wkładka.
Założenie centralnego na pilota to koszt od 60zł do około 120zł , bez alarmu.
Za 120zł to masz kluczyk razem z pilotem.
Za 60zł to masz jakiegoś pilota .
Założyć dasz rade sam. Potrzebny jakiś miernik, konektorki, albo jakiś schemat centralki.
Możesz podłączyć pod centralke którą masz, lub wpiąć się w zamykanie/otwieranie przy drzwiach kierowcym co dalej wyśle do centralki.
Jak się na tym nie znasz to w 2godzinki max. Nic trudnego. Mi podłączyć pomagał koleś od którego kupiłem sterownik centralnego zamka.

Pozdro.
PaWeLeK_E30

Post numer:#6  Postprzez Kapselsss » 7 paź 2007, o 19:56

hej a mozecie powiedzieć krok po kroku jak podłaczyć centralny na pilota gdzie wpiąc kabelki??? ja mam taki juz z pilotami wiem w jakiea wiązke się wpiąc ale jakie kable z dokupionego modułu ...niestety nie wiem pomuzcie!!!!!!!!!
Kapselsss

Post numer:#7  Postprzez PaWeLeK_E30 » 7 paź 2007, o 21:15

Kapselsss, możemy :D

Ale na początku wypadało by poszukać , bo już o tym było http://www.bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=132
PaWeLeK_E30

Post numer:#8  Postprzez misHa » 8 paź 2007, o 16:31

Na pewno masz instrukcje opisującą kabelki przy dokupionym module. Teraz podpiąć do odpowiednich opisanych wcześniej na forum i po sprawie :)
misHa

Powrót do Elektryka & Oświetlenie