Moje M40 po ostatnich perypetiach stanęło i nie odpala. Podjechałem na parking, zgasiłem i już nie odpaliłem. Po prostu.
Jakie były objawy:
-Już przy zakupie sprzedający poinformował mnie, że autko sobie czasami przerywa bo zmienil pompę na jakąś tanią z alledrogo i ona niby nie trzyma ciśnienia. A wyglądało to tak, że przy równej jeździe gdy dodało się gazu to była chwila zawahania, (czasami) pojawiało się dość głośnie "PUK" i auto zaczynało iść do przodu.
-Z czasem pojawiły się takie cyrki, że po pokonaniu dłuższego odcinka jednostajnym tempem (poza miastem) autko zaczynało dość mocno kuleć na wolnych obrotach (wariował ekonomizer, ledwo trzymał obroty)
-Praca pompy zaczyna być słyszalna.... ("wycie" z tyłu auta, ewidentnie pompa), auto często trzeba odpalać na dwa razy...
-Przy dojeżdżaniu do świateł przy wysprzęgleniu z ok 2 tyś obr lubił się czasem poddusić i zgasnąć (tu pomogło wywalenie stożka i oryginalny filtr powietrza, ale ostatnio efekt wrócił)
-Ostatnio cyrki były już grube, auto fatalnie chodziło na wolnych obrotach, po dodaniu gazu z wolnych obrotów praktycznie zero reakcji na gaz (trzeba było "podpompować").
Najgorsze jest to, że jak na złość wszystko to działo się właśnie w najgorszym momencie, a kiedy chciałem żeby mi ktoś to zdiagnozował oczywiście wszystko było in ordnung.
Teraz rodzą się moje pytania. Co do samego odpalenia auta: Pompa? Silnik kręci, w pewnym momencie gaśnie nawet kontrolka smarowania, ale nie odpala. No i teraz chciałbym się do tej pompy dobrać. Zdjąłem kanapę, moim oczom ukazał się taki oto widok:
Strona prawa (za pasażerem)
Strona lewa (za kierowcą)
1)Czy gdzieś tutaj jest pompa? Bo ja jestem trochę zielony, a jak czytałem posty na forum to w tych naszych e30 te pompy to wszędzie można znaleźć...;/
2)Ewentualnie jak odkręcić te mosiężne dekle?
3)Takie pytanie dodatkowe: Czy jak mam czujnik poziomu paliwa VDO (prawa strona), a zegary motometer to wskaźnik może mi przekłamywać?
4)Czy ktoś może spotkał się z kilkoma powyższymi objawami i zechciałby telepatycznie chociaż spróbować stwierdzić co to może być (jeśli to nie pompa)
Czytałem że gdzieś pod progiem z którejś strony, ale nie za bardzo to ogarniam. No i faktycznie do sprawdzenia pójdą kable, świece, cewka.