Witam
Mam kilka uwag pamietajcie ze silnik e30 to nie jest nowa konstrukcja zostal zaprojektowany w latach 80 i wtedy jakos olejów byla gorsza i technologia niz obecne.
Wedlug serwisówki Haynes olej jaki zaleca producent powinien byc klasy API SG (bardzo krytykowany tu olej Lotos mineralny ma klase jakości SJ taka jak mineral Mobil 1 ) lepkość ma być w przedziale (10W/40 do 20W/50).
Wszystkie obecne oleje sa lepsze i nie spotkalem SG nigdzie.
Uwazam i tak robie ze do autka o sporym przebiegu powinno sie lac olej mineralny, ktory uszczelni silnik ,ktory juz sie napracowal i nie wazne czy to BMW czy cos innego przebieg i czas robia swoje i tego sie nie oszuka.
Jesli dolewacie oleju miedzy mianami to znaczy ze czas wasz silnik dopadl i trzeba sie zastanowic czy nie wlac czegos gestszego, a nie upierac sie przy synetykach i pol bo to BMW.
Któryś z kolegów dobrze napisal lejecie syntetyki ,pol syntetyki do zmeczonych silników, dolewacie oleju, pojawiaja sie wycieki bo stosujecie sie do rad kogos kto slyszal ze do bmw sie minerala nie leje itp. (Podobno BMW na gazie zle chodza i ich sie nie przerabia ).
Zastanówcie sie na tym czytajcie fakty,serwisowki a potem posty a nie odwrotnie.
Druga sprawa jezeli auto bylo sporo jezdzone na mineralnym ,ktory jest gestszy i pouszczelnial luzy gdzies w silniku to zmiana na poł syntetyk "wymyje" to i efekt bedzie odwrotny do zamierzonego.
Uwazam ze prawidlowa kolejność ktora zmienia sie wraz z przebiegiem to syntetyk - polyntetyk - i wasz kochany mieneral. Jesli on juz tam jest to znaczy ze z jakiegos powodu tam ktos go wlal i dobrze niech tak zostanie.
Moja E-30 ma teraz mineral Mobil 1 wczesniej byl Lotos od wymiany do wymiany nie dolewam oleju ( ubywa go ale nigdy na tyle zeby dolewac).
Lotos mozna kupić za 50 tego mobila w krakowie od goscia z allegro za 59 mysle ze to nie jest duzo i zmieniam czesciej olej niz serwisówka podaje (6000 mil) 8000 - 9000 km.
Silnik sporo przejechal obecnie ma 355000 i ma sie dobrze wiec wole to robic czesciej.
Pozdrawiam wszystkich kolegów z forum.
PS. Nie krytykujcie mnie za bardzo chcialem tylko pomoc
I jeszcze jedno bo pewnie ktos o to spyta , zaklekocze tylko na zimym silniku nie ma mowy o klawiaturze gdy lekko zlapie temperature.