[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

niedziałający obrotomierz

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez GRABSxxx » 17 kwi 2009, o 17:36

Podepne sie pod temat, mój obrotek pokazywał normalnie obroty, pewnego razu przestał wcale działać, teraz działa tylko nie chodzi jak potrzeba, pokazuje połowe obrotów, jakie ma silnik w czasie pracy, co to może być? Gdzie jest ta wtyczka od obrotomierza skąd bierze sygnał
GRABSxxx

Post numer:#17  Postprzez Adrian » 18 kwi 2009, o 08:41

damianradom23 napisał(a):A u mnie wygląda to tak:
Odpalam samochód, obrotomierz chodzi. W momencie jak przełączy się na gaz obrotomierz opada i przestają się palic zielone lampki od inspekcji.....

Pomóżcie bo ja już wymiękam z tym tematem :mad2:

A jak nie przełączasz na gaz i jedziesz na benzynie to wszystko jest ok?
Wg. coś jest poplątane przy instalacji gazowej. Za Twojej kadencji założono gaz czy już był i obrotek tak szalał "od zawsze"?
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#18  Postprzez damianradom23 » 18 kwi 2009, o 13:20

Na benzynie to samo..... Gaz zakładał poprzedni właściciel... Jak kupiłem auto obrotomierz wcale nie działał wymieniłem zegary i sie zaczeły takie cuda dziać.....
damianradom23

Post numer:#19  Postprzez Adrian » 18 kwi 2009, o 16:56

damianradom23 napisał(a):Na benzynie to samo..... Gaz zakładał poprzedni właściciel... Jak kupiłem auto obrotomierz wcale nie działał wymieniłem zegary i sie zaczeły takie cuda dziać.....

A przełożyłeś kość kodującą ze starych do nowych? Jeśli nie to może to coś pomoże.
Adrian
Magister

Post numer:#20  Postprzez euphoria » 29 kwi 2009, o 20:13

Hej,

mam podobny problem. Jak autko zostało kupione to nie działał obrotomierz. Po 6 m-cach żaden z zegarów nie działał, pojechałam to elektryka, polutował tam coś i działały jednie dzień, przy dużych prędkościach co najmniej 120, albo jak przejdzie obok mnie tir to zegary działają. Ostatnio działa tylko wskaźnik paliwa i płynu chłodniczego, czasami obrotomierz.
Znacie jakiegoś elektryka z Wawy, który sprawdziłby mi na kompie co jest nie tak.
Może bardziej opłaci się wymienić zegary, niż je naprawiać?
euphoria

Post numer:#21  Postprzez Adrian » 29 kwi 2009, o 21:34

euphoria napisał(a):Hej,

mam podobny problem. Jak autko zostało kupione to nie działał obrotomierz. Po 6 m-cach żaden z zegarów nie działał, pojechałam to elektryka, polutował tam coś i działały jednie dzień, przy dużych prędkościach co najmniej 120, albo jak przejdzie obok mnie tir to zegary działają. Ostatnio działa tylko wskaźnik paliwa i płynu chłodniczego, czasami obrotomierz.
Znacie jakiegoś elektryka z Wawy, który sprawdziłby mi na kompie co jest nie tak.
Może bardziej opłaci się wymienić zegary, niż je naprawiać?

No na początek proponowałbym podmienić z kimś na chwilę zegary. Jeśli czasem zadziała obrotomierz a prędkościomierz i wskaźnik chwilowego zużycia paliwa cały czas nie działają to pewno winna jest kostka w dyferencjale (czujnik prędkości) lub jej połączenie zaraz przy moście. Kolejną rzeczą mającą wpływ na ich działanie to akumulatorki w nich zamontowane, stare i padnięte też mogą źle wpływać na prace zegarów.
Adrian
Magister

Post numer:#22  Postprzez euphoria » 29 kwi 2009, o 23:02

Dzięki, temat już ogarnięty :)
euphoria

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie