[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

swap z 1,8 M40 benzyna na 2.0 M20 z sekwencyjnym gazem

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

swap z 1,8 M40 benzyna na 2.0 M20 z sekwencyjnym gazem

Post numer:#1  Postprzez HNT126 » 25 kwi 2009, o 16:24

Witam, na wstępie zaznaczam że szukałem ale nie znalazłem nic podobnego w temacie technicznym, więc zakładam nowy temat.

Jak niektórzy z Was wiedzą, moja czarnula kombi 2.0 w gazie sekwencyjnym uległa wypadkowi :( ale oberwała w prawe tylnie drzwi, więc i instalacja gazowa i silnik są w stanie nienaruszonym. Chciałem kupić inną BMW z 6 cylindrowym silnikiem, ale nie mogłem znaleźć żadnego ładnego egzemplarza :( za to znalazłem dużo ładnie utrzymanych 4 cylindrowych e30 touring.

Jako że nie ufam M40 za bardzo, zwłaszcza w gazie 2 gen. (mieszalnikowa), a dojeżdżam codziennie do pracy 67km, więc sama benzyna nie wchodzi w grę.

Rozważam 2 opcje:

1- kupuję ładną BMW touring z 1,8/1,6 M40 i swapuję na mój silnik z rozbitej bmw

Problemy:
- Jak duża różnica między 1,8 i 2,0 w wiązce elektrycznej? czy dużo wnętrza trzeba próć by wiązki wymienić? Jakie inne niezgodności ?

- Jak wygląda swapowanie silnika z sekwencją gazową od strony prawnej? Czy macie dojście do gazownika, który, oczywiście po obejrzeniu auta, zechce się pod tym podpisać gdybym sam to zmienił silnik?

2 opcja:

Kupuję BMW e30 z silnikiem 1,8 M40 i do niej zakładam inst. gazową sekwencyjną.
Problemy:
- Wiem, że silniki M40 nie do końca lubią gaz, chyba że sekwencyjny. Nie bardzo uspokoiła mnie opinia gazownika, że wystarczy dobra instalacja lpg 2gen. (mieszalnikowa) i byłaby lepsza niż tania sekwencja.

Z punktu widzenia fnansowego - 2 opcja jest droższa ale pewniejsza choć silnik- gorszy

Za to pierwsza opcja - lepszy silnik, wszystkie komponenty do swapa potrzebne już mam, potrzebne mi tylko auto. No i legalizacja lpg...

Jaka jest wasza opinia na ten temat? Co byście mi radzili?
Ostatnio edytowano 25 kwi 2009, o 21:17 przez HNT126, łącznie edytowano 1 raz
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez max325 » 25 kwi 2009, o 18:32

kup 1.8/1.6 z junkersem i zaloz sek. nic ci nie beda mogli zrobic bo w dowodzie nie ma wbitego rodzaju instalacji. Wozisz tylko papiery od gazownika tak samo jak OC. to jest moje zdanie.
POZDRO
Nigdy nie jedź szybciej.. niż twój Anioł Stróż potrafi latać..
max325
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez HNT126 » 25 kwi 2009, o 21:37

max325 napisał(a):kup 1.8/1.6 z junkersem i zaloz sek. nic ci nie beda mogli zrobic bo w dowodzie nie ma wbitego rodzaju instalacji. Wozisz tylko papiery od gazownika tak samo jak OC. to jest moje zdanie.
POZDRO

Nie nie to nie tak :P !!

Ja właśnie nie chcę kupować zagazowanego mieszalnikowo M40. Jak już to benzyniaka i potem dopiero na sekwencję go przerobić, M40 jest 4 cylindrowy przecież więc moja sekwencja z 6 cyl. 2,0 nie podeszłaby.

Ostatecznie wybrałem już ładny egzemplarz, 1,8 na M40.
Bardziej skłaniam się jednak do opcji z przerzuceniem silnika 2,0 z mojego rozbitego auta wraz z sekwencją do nowego auta w miejsce starej 4 cyl. jednostki.

Nurtuje mnie tylko jeden problem- czy przy rejestracji auta diagnosta może mnie odprawić z kwitkiem? Wiem, że nie przez przełożenie silnika bo to jest całkowicie dozwolone i nie wymaga żadnych specjalnych pozwoleń (pod warunkiem że silnik występuje w tym modelu). Natomiast jeśli przy silniku jest inst. gazowa która jeździła w poprzednim aucie?

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student

Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Mauser » 8 cze 2009, o 23:05

LPG ma być wbite w dowodzie rejestracyjnym, i niewazne jest że miałeś w poprzednim samochodzie gaz.
Zrób sobie przegląd, włóż silnik, i masz rok czasu na wyrobienie papierów od LPG ;-)
Poza tym, dlaczego nie możesz przełożyć instalacji do 4-cyl jeśli to sekwencja?
Mauser
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: a'la S52
Kolejne BMW: 320
Silnik: M47N2_

Post numer:#5  Postprzez Waski » 8 cze 2009, o 23:09

w dowód musi być wbity gaz i musisz posiadać legalizacje zbiornika ważną a reszta ich nie obchodzi no chyba ze zobaczą instalacje 1 generacji

[ Dodano: 08-06-2009, 23:11 ]
Mauser napisał(a): masz rok czasu na wyrobienie papierów od LPG ;-)

jakie papiery masz na myśli
bo oprócz legalizacji zbiornika żadnych nie potrzebujesz
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#6  Postprzez Mauser » 8 cze 2009, o 23:13

Wbicie lpg w dowód jeśli go nie ma . . . do nastepnego przeglądu można śmigac ( chyba że milicja będzie kontrolowała . . .)
Mauser
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: a'la S52
Kolejne BMW: 320
Silnik: M47N2_

Post numer:#7  Postprzez MrUw@ » 9 cze 2009, o 00:02

sprawdzał wam kiedyś policjant pod maską czy macie LPG ??

jak masz legalizacje butli wazną to na przegladzie diagnosta wystawi kwitek ze auto przystosowane do LPG i potem wbija w dowod... kwestia czasu i dodakowej monety :/

a zawsze można sie dogadać i za flaszke przymknie oko (wiem niepolecane ale czasem trzeba :P )
MrUw@

Post numer:#8  Postprzez Falconx » 10 cze 2009, o 10:30

Teraz juz na stacji nie wbijają w dowód LPG - musisz jechac z papierami od instalacji i gazownika ktory to montowal do wydzialu komunikacji i dopiero tam ci wbija gazownie w dowod. Jak masz wbity gaz w dowod to nie musisz wozic zadnych papierow od gazowni ze soba !! Lepiej kup zagazowana , bo wtedy mozesz wyżucic ta instalacje co masz i zalozyc sobie jaka chcesz i nigdzie nie musisz tego zglaszac.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez macmaster » 11 cze 2009, o 00:13

sąsiad juz 5 lat smiga na gazie nie majac wbitej w dowodzie,
jak jedzie na przegląd to ją odłącza, w kazdym razie cos tam demontuje
a w twoim przypadku to tak jak poprzednicy pisali, musisz jechac z papierami od instalacji i gazownika ktory to montowal do wydzialu komunikacji i dopiero tam ci wbija gazownie w dowod
Obrazek
macmaster
Student

Moje BMW: brak

Post numer:#10  Postprzez HNT126 » 12 cze 2009, o 02:26

Znalazłem ładną BMW (bez gazu) w tym samym kolorze co moja (czarny metalic) tylko z silnikiem 2,5l. M20 - zdefektowanym.
Właśnie jestem na etapie przekładania silnika 2.0 z mojej starej do nowej BMki. Zarejestruję jako 2l., spróbuję od któregoś z gazowników otrzymać poświadczenie, przeszczepię jeszcze hak z rozbitej i... do rejestracji! Mam nadzieję że nie będzie zbyt ciężko.
A jeśli uszkodzenia w jednostce 2,5l. nie są dyskwalifikujące, to wyremontuję go sobie i wsadzę z powrotem ;)

Dzięki wszystkim za rady, pozdrawiam!

Mój czarny Touring:

Obrazek
HNT126
Student