[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pod?aczenie zegarka..

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Podłaczenie zegarka..

Post numer:#1  Postprzez kkm » 1 maja 2009, o 22:53

Witam, mam pytanko - jak podłączyć zegarek wskazówkowy, do którego nie posiadam wiązki?? Jest 5 pinów - za co odpowiadają poszczególne i gdzie je najlepiej podpiąć, żeby cały czas działał i żeby podświetlanie działało jak inne?? A jeśli udałoby mi się zdobyć wiązkę to znów gdzie ją podpiąć?? Nie znalazłem na forum konkretnej odpowiedzi na ten temat, mam nadzieje że tu ktoś pomoże:)
kkm

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 1 maja 2009, o 23:46

zegarek z tego co pamiętam ma 4 piny , 2 razy minus , jeden plus na stałe żeby zegarek chodził cały czas a drugi plus wtedy gdy włączamy światła , jak to możliwe że nie masz zegarka i wiązki ? poszukaj dobrze a jak nie to utnę Ci z auta co stoi mi do rozbiórki
weź podłączaj pod zegarek 12v i sam dojdziesz gdzie co ma byc :]
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kkm » 1 maja 2009, o 23:49

Zegarka wcześniej nie miałem a teraz kupiłem sam zegarek, bo myślałem że tam jest label pod to ale się myliłem...
kkm

Post numer:#4  Postprzez szajbaa » 2 maja 2009, o 08:19

hmm kabel powinnien być zwiniety gdzies pod kokpitem i przymocowany do wiązki w okolicach nagrzewnicy... miałem w 87r na gazniku wiec i u ciebie musi byc chyba ze ktos ucią?
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez marcin77 » 2 maja 2009, o 20:41

U mnie również nie było wiązki do zegarka, bo znajdował on się w zegarach.
wojtaq napisał(a):weź podłączaj pod zegarek 12v i sam dojdziesz gdzie co ma byc :]

Nie wiem czy to jest dobry pomysł, ja tak zrobiłem i chyba go uszkodziłem- zatrzymuje sie czasami :duh: Jutro spróbuję go wyjąć i podeślę opis pinów.
BTW nie było już o tym? Gdzies już sam pisałem nt. podłączenia.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kkm » 2 maja 2009, o 21:11

No właśnie nie znalazłem nic konkretnego na forum, jeśli mozesz ten opis, byłbym wdzięczny:)
kkm

Post numer:#7  Postprzez szajbaa » 3 maja 2009, o 01:58

zaczerpnięte z bk niestety schemast juz nie działał....

ale można zrozumieć,
ja bym sie upierał ze kabelek musi byc bo sam mialem tez zegarek w szafie waska lampa gaznik i kabelek sie znalazł.

"ze schematu wychodzi tak:

31 = masa
30 = +12 V stały z aku - nie odłączany kluczykiem bo w beemkach zegary nie mają pamięci po odłączeniu zasilania
58k = idzie do włącznika S13.3 styk 1
31h lub 31g = włącznik S13.2 styk 4

tyle ze schematu - jeśli tak jest podłączone to po włączeniu swiateł zegarek ciemnieje

zegarek jest podłączony zawsze do zółtego złącza przu liczniku - najlepiej jeśli ktoś ma akurat wyciagniety licznik i mógłby spisać numerki który przewód w którym miejscy złącza

jeśli nikt tego nie poda to mozecie zrobić tak że styki 30 i 31 podłaczyć tak jak na schemacie a 58 i 31h lub 31g np. pod światła pozycyjne w przypadku zegarka analogowego lub pod +12 V po przekręceniu kluczyka w pozycje 1stacyjki dle zegarka cyfrowego - po podłaczeniu jak napisałem zegarek niestety nie będzie sie ściemniał po włączeniu swiateł"
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez kkm » 3 maja 2009, o 02:38

Dziś, zawzięcie przekopałem całą wiązkę, za deską - kabel po kabelku i nie znalazłem nic... Po prostu seryjnie miałem zegar w licznikach (zamiast obrotomierza) i nie dali mi tego kawałka wiązki. Ponieważ zegarek podłącza się po prostu do liczników nie będę bawił się w dorabianie kabli itp. tylko dorwę gdzieś ten kabelek. I tak cieszy mnie to że mam go gdzie podłączyć, bo np. jeśli chodzi o elektryczne szyby, to na nic mi pełna wiązka (nawet z przekaźnikiem) bo nie mam wyprowadzonej tej opcji ze skrzynki:/ Normalnie pociąć się idzie... ale to tak na marginesie, takie moje przemyślenia, apropo wiązki elektrycznej w e30 i skąpstwa BMW w tym względzie :mad2: Dziękuje wszystkim za pomoc!:)
kkm

Post numer:#9  Postprzez vmasher » 22 gru 2009, o 03:06

panowie odgrzebie trochę temat

jutro wyrzucam zegary z zegarkiem zamiast obrotomierza, i chcę zamontować zegarek w panelu środkowym

skąd wziąć najprościej zasilanie do tego zegarka ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez kkm » 23 gru 2009, o 00:12

Ja ostatecznie nie znalazłem tej wiązki i kupiłem całą "grubą wiązkę", z której wystawała końcówka pod zegarek :) Ale najpierw radze poszukać, bo ludzie znajdują gdzieś tam za zegarami schowaną te oryginalną:)
Ta "gruba wiązka", to były kable idące od dużego białego gniazda pod kierownicą, do wyłączników świateł mijania i przeciwmgielnych, później idą za licznikami do kostek przycisków nad radiem, zapalniczki aż do schowka (podświetlenie i gniazdo latarki). Zamiana wiązki nie jest trudna wymaga tylko cierpliwości, i sprawnych rąk:) Ważne żeby nową wiązkę ułożyć poprawnie - tak żeby wszystkie kable sięgały tam gdzie mają sięgać i żeby nigdzie nie zawadzała. Przydadzą się obejmy na kable. Warto ściągnąć kierownice - to znacznie ułatwia i przyspiesza cały proces wymiany. Ponieważ wiązka idzie za licznikami, wygodnie jest wyciągnąć na wierzch, bądź całkiem je wymontować. Przed całą imprezą odłącz akumulator. W szczególności w przypadku, w którym odłączasz liczniki (przy odłączaniu i podłączaniu ich "pod prądem", nieraz lubią trochę poszaleć;P). Wiązkę można dostać na allegro. Cała operacja nie jest trudna a daje dużo satysfakcji:) Taka przyjemna zabawa w "klocki lego":)
kkm

Powrót do Elektryka & Oświetlenie