[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Check Panel?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Check Panel?

Post numer:#1  Postprzez kuerone » 14 maja 2009, o 20:14

Witam,

Już na początku czerwca planuje w końcu spełnić moje marzenie i dokonać zakupu e30 :)

Ale jeszcze mam takie pytanko, tzw. check panel nad lusterkiem jest w każdym modelu e30?

No i w niektórych modelach obok radia jest kolejny komputer (?)...

Do czego on konkretnie służy?
No i jeśli dany model e30 go nie posiada, jest możliwość zamontowania go?

Dzięki za odpowiedź.
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez kresek » 14 maja 2009, o 20:29

Check panel jest w e30 z silnikami m20 i w m40 w pozniejszych modelach. W m20 wyswietla takie info jak poziom oleju, plynu chlodniczego i spryskiwaczy, kontrolki spalonych zarowek. W m40 jest kontrolka airbag.
Kolo radia jest tzw.obc- on board computer. Jest obcI i on pokazuje godzine, date, temp zewn, a OBC II pokazuje jeszcze dystans, il. paliwa, czas jazdy, srednie predkosci, spalanie.
kresek

Post numer:#3  Postprzez kuerone » 14 maja 2009, o 20:32

Aha no właśnie widzę na allegro taki komputer... Raczej zamontować go to nie jest problem?
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Post numer:#4  Postprzez Paul » 14 maja 2009, o 20:39

kresek napisał(a):OBC II pokazuje jeszcze dystans, il. paliwa, czas jazdy, srednie predkosci, spalanie.
i może sterować webasto jeśli auto posiada.

No i jeśli dany model e30 go nie posiada, jest możliwość zamontowania go?

tak, ale o ile OBC 1 zamontujesz dość łatwo bo ma tylko w zestawie czujnik temperatury na zderzaku z przodu i gong pod kierownicą, o tyle OBC2 ma cholernie rozbudowaną wiązkę kabli idącą do baku, do liczników, do włącznika kieunkowskazów, oraz ma swój komputer sterujący. Dlatego dostać cały komplet to wielki kłopot, i cena też nie jest niska bo nie pełny zestaw potrafi kosztować ok 400zł, pełny jak już sie trafi to ok 500 ale cena zalezy też od fantazji własciciela.

Obc1

Obrazek

ObcII
Obrazek
Obrazek
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#5  Postprzez BeMek_E30 » 14 maja 2009, o 20:44

a wiecie moze jak wymienic wyswietlacz w obc bo mam rozlany tak ja wszytkie w tym samym miejscu i nie wiem czy da sie to naprawic?? :bag:
BeMek_E30

Post numer:#6  Postprzez Paul » 14 maja 2009, o 20:47

no i zamontowanie go to też nie kwestia wsadzenia komputerka w miejsce zegarka, jak już się uporasz z tymi wszytkimi kablami to prawdopodobnie wtedy sie połapiesz że nikt Ci nie powiedział o tym że każde obc2 ma inną kość sterującą zależnie od silnika i jesli jest inna to chyba przekłamuje jakieś dane.

poza tym trzeba jeszcze ustawić pojemność baku , poziom rezerwy itp, ogólnie żeby to chodziło poprawnie trzeba wiele szczęścia, kasy i roboty :)

[ Dodano: 14-05-2009, 20:50 ]
BeMek_E30 napisał(a):a wiecie moze jak wymienic wyswietlacz w obc bo mam rozlany tak ja wszytkie w tym samym miejscu i nie wiem czy da sie to naprawic?? :bag:

w obc 1 wyciągasz komputerek i rozkręcasz go ładnie na częsci pierwsze, o ile pamiętam wyświtlacz nie jest na nic przylutowany a jedynie dociśnięty do taśmy z nadrukiem, ale nie wiem skąd Ty weźmiesz sam wyśwetlacz nie wylany, prościej całe obc znaleźć
Paul
Profesor

Post numer:#7  Postprzez kuerone » 14 maja 2009, o 20:58

Kurde to słabo, widzę nie lada roboty z tym jest.
Obrazek

---
kuerone
Stażysta

Post numer:#8  Postprzez Paul » 14 maja 2009, o 21:13

nie zrażaj się tak szybko, to nie jest rzecz niezbędna do jazdy ale fajny gadżet, mimo to dość rzadki nawet w najlepiej wyposazonych e30,
znajdź swoje wymarzone auto i powoli zacznij ograniać temat jego konstrukcji, jesli masz jakieś tam zacięcie do majsterkowania i nie masz dwóch lewych rąk to z czasem perspektywa montażu OBC2 będzie wyzwaniem i przygodą a nie koszmarem :D

a takiego cukierka warto szukać bezpośrednio w aucie, gdzieś o szrotach - wtedy samemu wymontujesz, i już mniej więcej wiesz od czego zaczac przy zakładaniu. No i wiesz w jakim aucie komputerek był, a nie że ktoś Ci powie ze w 1.6 Ty masz 1.8 a ostatecznie się okaże ze kośc jest od 2.5

e30 to nie model do sklejania gdzie masz wszystko na talerzu - to hobby w duzym stopniu oparte na zbieractwie gratów które później się kompletuje po jednej części czasem :)

powodzenia :)
Paul
Profesor

Post numer:#9  Postprzez kuerone » 14 maja 2009, o 21:23

Tak, bajer to jest na pewno :)
Czyli wszystko w sumie opiera się na odpowiednio pociągniętych wiązkach zakończonych odpowiednimi czujnikami lub podpiętymi w odpowiednie miejsce.

Paul napisał(a):e30 to nie model do sklejania gdzie masz wszystko na talerzu - to hobby w duzym stopniu oparte na zbieractwie gratów które później się kompletuje po jednej części czasem :)

powodzenia :)

I właśnie coś takiego chce ;]
kuerone
Stażysta

Post numer:#10  Postprzez Paul » 14 maja 2009, o 21:33

kuerone napisał(a):Czyli wszystko w sumie opiera się na odpowiednio pociągniętych wiązkach zakończonych odpowiednimi czujnikami lub podpiętymi w odpowiednie miejsce.

dokładnie tak - w sumie całe instalacje elektryczne we wszystkich samochodach własnie na tym polegają :)

cały problem tylko z OBC2 polega na jego kompletności bo najczęściej ludzie po prostu nie wiedzą co wchodzi w jego skład i przy demontażu nie wszytsko wyciągają, a poszczególne części w ASO potrafią być koszmarnie drogie np sam komputerek obc2 wg jednej strony kosztuje ok 660 euro a z doświadczenia wiem że ich ceny sa o średnio 30% mniejsze niż średnie ceny polskich ASO BMW.

I potem masz dwa wyjścia - czekać na komplet albo kupować co się pojawi i kompletować camemu miesiącami lub latami. takie hobby :)

ale jak mówie, to wszystko nie jest taie straszne jak sie wydaje, trzeba znać pewne fakty i tyle, niejeden już obc2 załozył i jeśli ja trafię jakąś okazję to też będę kombinował :)

a btw tego co mówił kolega wyżej, jakbyś chciał zacząć od OBC1 to uważaj na wyświetlacze bo mają taką wadę że bardzo często się wylewają i robi się czerwona plama na nich najczęściej na dole.

A jakbyś był ciekaw - tu masz schemat pełnego OBC2i jak widzisz temu na allegro sporo brakuje.

Obrazek
Paul
Profesor

Post numer:#11  Postprzez Piotr320i » 14 maja 2009, o 22:57

Paul napisał(a):o tyle OBC2 ma cholernie rozbudowaną wiązkę kabli idącą do baku

ja montowałem u siebie obc 2 i żadne przewody nie idą do baku,bo odczyt o ilości paliwa zczytuje z licznika. a montaż całego obc2 wcale nie jest taki trudny,jedna wiązka idzie do licznika i komputera,który steruje obc2,następnie wychodzi kolejna wiązka,która ma 4 przewody,z czego 2 idą do czujnika temperatury i 2 do klaksonu,i są jeszcze 2 przewody,które odzinają zapłon,dopiero po wpisaniu odpowiedniego kodu auto odpali.

pozdrawiam
Piotr320i

Post numer:#12  Postprzez kuerone » 15 maja 2009, o 11:54

No właśnie, ten na allegro miał chyba jedną wiązkę, 13 na rysunku. No i o ile to była ta =/

A OBC można jeszcze normalnie kupić, czy raczej już nie? To pytanie jest bardziej z ciekawości niż planowanie zakupu :)
Obrazek

---
kuerone
Stażysta

Post numer:#13  Postprzez Paul » 15 maja 2009, o 20:05

normalnie kupić mozna w ASo albo na allegro jak wszystko :)
Paul
Profesor

Post numer:#14  Postprzez Artur C. » 30 maja 2009, o 18:28

Do poprawnego działania OBC2 wystarczy wiązka do licznika ,oczywiście obc ,druga część wiązki do czujnika temperatury zewnętrznej i klaksonu alarmowego , gong.
Obejdzie się bez : manetki, tej skrzynki przekaźnikowej (zwanej przez niektore osoby komputerkiem).
Nic się w nim nie ustawia - ani pojemności zbiornika ani ilości rezerwy - jedynie trzeba mieć odpowiednią kosć kodującą pasującą do rodzaju silnika i pojemności zbiornika.
Artur C.

Powrót do Elektryka & Oświetlenie