[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

niepali na 3 cylindry pomocy!!!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

niepali na 3 cylindry pomocy!!!

Post numer:#1  Postprzez michal » 7 wrz 2007, o 21:07

witam wrzystkich, jestem na forum nowym uzytkownikiem, posiadam e30 320 coupe i mam problem z silnikiem ktury niepali na 3 cylindry 1,3,5 i jak zauwazylem po odpaleniu silnika świeci sie inspekcja i niedziala ekonomizer iskra jest na wrzystkich świecach wrzystkie filtry wymienione swiece również moze to wina j
akiegos przekażnika stalo sie to nagle prosze o pomoc dzieki
michal

Post numer:#2  Postprzez eater » 7 wrz 2007, o 21:31

Hmm... nie wiem czy to możliwe, ale zalatuje mi tym, ze moze wtryskiwacze na tych cylindrach nie podaja paliwa...

Wydaje mi się to dośc prawdopodobne, bo wtryskiwacze w M20 podają paliwo właśnie grupami po 3 cylindry...

Zacznij od wtryskiwaczy - jeśli wszystko inne sprawne to wydaje mi się, ze tutaj lezy przyczyna.
eater

Post numer:#3  Postprzez michal » 7 wrz 2007, o 21:39

prawdopodobnie niepodają paliwa bo swiece sa suche z tych cylindrow co niepracują, ale zeby 3 naraz sie popsuly to troche dziwne to tak jakby przebić naraz 2 lub 3 opony i dlatego to troche wykluczam chyba ze są sterowane dwoma przekażnikami po 3 wtryski i właśnie ten jeden sie popsul tylko gdzie one sie znajdują a byc moze ze wina leży w komputerze ktoremu sie coś poprzestawialo???
MICHAL
michal

Post numer:#4  Postprzez Adrian » 7 wrz 2007, o 21:45

No właśnie eater napisał, że wtryski są sterowane grupami: 2 po 3. Możesz spróbować podpiąć od kogoś kompa na próbę wtedy wyeliminujesz jego awarię
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Lord Lukasz » 8 wrz 2007, o 09:40

Inna opcja to pogięte zawory, zacznij od sprawdzenia ciśnienia w cylindrach, jeśli będzie to wtedy pobaw sie z wtryskami
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 8 wrz 2007, o 11:03

Lord Lukasz napisał(a):Inna opcja to pogięte zawory, zacznij od sprawdzenia ciśnienia w cylindrach, jeśli będzie to wtedy pobaw sie z wtryskami

jesli by zawory byly pogiete to i tak swiece powinny byc mokre jak by dochodzilo paliwo
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

nie pali na 3 gary

Post numer:#7  Postprzez zaBMWujany » 8 wrz 2007, o 11:53

Miałem podobny problem.
Zakładam, że posiadasz sterowanie motronic.
Jak wcześniej zauważono nasze 6 mają sterowanie wtryskami dwukanałowe po 3 wtryskiwacze.Punktami krytycznymi są miejsca łączeń przewodów sygnałowych(czytaj nie czerwono-białe,gdyż nie działałyby wszystkie wtryski sterowanie przekaźnikiem) oraz złącza rozłączne(kostki).
Jedna "trójka" ma kolory kabli brązowo-żółte(bż) a druga brązowo-białe(bb) i musisz skontrolować omomierzem całość przewodności tych kabli od wtrysków do złącza urządzeniia sterującego DME;
bb-do pinu nr.14
bż-do pinu nr.15
Takie powinny być kolory kabelków i numery styków złącza.
Jeżeli stało się to nagle to wykluczam nagły spadek ciśnienia sprężania i inne mechaniczne wypadki typu przestawienie na pasku rozrządu ponieważ silnik nie pali jedynie na 3 garki.
Pamiętaj,że niewybaczalnym błędem jest sprawdzanie iskry na świecy kiedy może dojść do tego,że cewka nie może rozładować zaindukowanego napięcia czyli poodpinane kable od świec. Można uszkodzić elektronikę. Pamietajcie przy pomiarze ciśnienia sprężania o odpięciu złącza z "komputera" i wyjęciu przekaźnika pompy paliwa.
Jeżeli połączenia kabli wtryskiwaczy są ok to przyczyny można upatrywać w "komputerze"-rada podpiąć na momencik komputer od znajomego-jażeli wszystko będzie działać mamy przyczynę! Rozwiązaniem wcale nie jest kupno nowego a oddanie uszkodzonego do byle jakiego poważnego zakladu naprawy RTV a koszt naprawy nie powinien przekroczyć 30pln.
zaBMWujany

Powrót do Mechanika & Części