[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ciezki Rozruch Na Ciepłym Silniku M20, M40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Ciezki Rozruch Na Ciepłym Silniku M20, M40

Post numer:#1  Postprzez erp71 » 6 paź 2009, o 01:16

Witam, od jakiegoś czasu miałem problem z rozruchem silnika początkowo na ciepłym z czasem zdarzało mu się na zimnym. Wymieniłem pompę paliwa, kable, świece, kopułkę, nowy filtr paliwa. Powoli kończą się pomysły z wymienianiem nowych elementów. Układ dolotowy jest szczelny. Wiem, że jest wiele tematów na forum z tym problemem z m20 jak i m40 ale nigdzie nie ma konkretnych odpowiedzi. Czujnik temp (niebieski)? niejedni go już wymienili a nawet dwa, bez skutku...

Proponuje zebrać w temacie odpowiedzi komu się udało coś z tym problemem zrobić. I ustrzec innych przed niepotrzebną stratą kasy na wymianę sprawnych części.

Na start sprawdzamy pompę paliwa, kanapa w górę dobieramy się do wtyczki podłączamy ją na krótko. Czekamy chwile następnie podpinamy z powrotem wtyczkę i kręcimy jeżeli rozruch się poprawi na plus prawdopodobnie pompa do wymiany. Tym samym po podpięciu pompy i wykręceniu świec możemy sprawdzić czy wtryskiwacze nie leją w pozycji zamkniętej.

Następną rzeczą jaką warto sprawdzić czujnik temp. (niebieski) od ecu. Posiada on dwa piny na których sprawdzamy rezystencje na zimnym silniku to samo robimy na ciepłym. Rezystencja na ciepłym powinna być większa niż na zimnym jeśli jest w jaki kolwiek sposób inaczej czujnik do wymiany. (W czujniku jedno pinowym rezystencje sprawdzamy pomiędzy pinem a obudową czujnika)
[center]Obrazek[/center]

Regulator ciśnienia paliwa, sprawdzamy czy wężyk od podciśnienia nie jest uszkodzony. odpinamy go od przepustnicy jeśli znajduje się w nim paliwo lub je czuć oznacza że mamy do wymiany regulator. W moim przypadku tak było, paliwo z regulatora wężykiem podciśnieniowym zalewało przepustnice co za tym idzie podczas rozruchu silnik dostawał zbyt bogatą mieszankę.

M20Obrazek M40Obrazek

O kablach, świecach, kopułce i innych elementach układu zapłonu sądzę ze pisać nie muszę :)
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez ogare21bmw » 14 lis 2009, o 01:49

A możesz mi powiedzieć do czego służą czesci nr 11,14 w rysunku dla m20 bo nie wiem :mad2:
Tylko BMW E30 :) Obrazek
ogare21bmw
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez erp71 » 14 lis 2009, o 02:22

ogare21bmw, ja również nie wiem tym bardziej na realoem nie są one opisane. A masz coś takiego u siebie? Inni użytkownicy m20 powinni wiedzieć.
erp71
Stażysta

Post numer:#4  Postprzez luzi » 9 sty 2010, o 12:52

ja nie mam tego u siebie i nie widziałem tego w żadnym m20 w szerokiej lampie, może w wąskiej w starym m20 to jest
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Robik » 9 sty 2010, o 14:02

musisz spróbować otworzyć przepływke i przekręcić o 5 ząbków w lewo albo masz ścieżki wytarte i w pewnym punkcie potencjometr nie czyta w jakim miejscu jest klapka i zmienia się skład mieszanki
Robik

Post numer:#6  Postprzez erp71 » 9 sty 2010, o 16:07

Robik, trochę chaotycznie i nie w temacie..
erp71
Stażysta

Post numer:#7  Postprzez szalwi » 9 sty 2010, o 16:13

Ten rysunek od M20 ,pokazuje układ z pompką na zewnątrz i tam przy pompce jest regulator ciśnienia paliwa a 11 to regulator ciśnienia też paliwa tyle że jeden jest na doprowadzeniu paliwa na listwe a drugi na na powrót. Tak mi na to wygląda
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez wodzu » 9 sty 2010, o 16:30

Mam u mnie tez problem z odpalaniem ale pojawia sie nie regularnie. Gdy auto stoi cala noc na mrozie to odziwo odpala bez problemow. Problem pojawia sie najczesciej po krotkim odcinku gdzie auto nie zdazy porządnie sie rozgrzac. Gdy próbuje go potem odpalic to w pierwszym momencie jakby zaskakiwal a potem to juz jakby iskry nie bylo moge krecic do bólu... Najlepsze ze jak go zostawie zeby postal pare godzin to potem znow pali normalnie :mad2:
Sprawdze wszystko tak jak opisales miejmy nadzieje ze znajde winowajce...

P.S Czy silniczek krokowy moze powodowac takie problemy z odpalaniem?
wodzu

Post numer:#9  Postprzez szalwi » 9 sty 2010, o 17:04

wodzu napisał(a):P.S Czy silniczek krokowy moze powodowac takie problemy z odpalaniem?

Nie :nienie: Auto zapaliło by gdybyś choć trochę otworzył przepustnice a krokowy był padnięty,tu w czymś innym leży problem.
Jak Ci już odpali to wieczorem w ciemnym miejscu gdzieś (w lesie np. :jum: ) otwórz maske i spr czy niema iskerek między kabelkami
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Robik » 9 sty 2010, o 17:05

wina jest po stronie reduktora od gazu jak go masz na prawym nadkolu a przewody lecą od ogrzewania to tak będzie sie zdarzać zapowietrza sie układ wodny albo masz pęknięty przewód popatrz na rozrusznik czy nie ma nalotu ob płyny
Robik

Post numer:#11  Postprzez szalwi » 9 sty 2010, o 17:09

Ale mu kręci ale nie odpala
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Robik » 9 sty 2010, o 17:14

to co tam jest na zdjęciu m20 to jest stary układ zasilania z 83r a to nie jest pompka niemcy mówią na to łączniki a dokładnie zabezpieczają żeby paliwo nie wraczło

[ Dodano: 09-01-2010, 16:19 ]
szalwi tak będzie zalewa go gaz ja tak mam jak zapale na gazie to po jakimś czasie zacznie gasnąć jak zgaśnie to nie chce zapalić wtedy pedał w podłoge i kręce jak zapali to same jajka i muszę trzymać gaz
Robik

Post numer:#13  Postprzez wodzu » 9 sty 2010, o 17:20

Robik napisał(a):wina jest po stronie reduktora od gazu jak go masz na prawym nadkolu a przewody lecą od ogrzewania to tak będzie sie zdarzać zapowietrza sie układ wodny albo masz pęknięty przewód popatrz na rozrusznik czy nie ma nalotu ob płyny

A co to za roznica po ktorej stronie reduktor, poza tym plynu mi nie ubywa. Gaz mam sekwencyjny i wczesniej nie mialem z nim problemow. Problem z odpalaniem pojawia sie tez na samej benzynie.

Uzywaj przecinkow bo ciezko Cie zrozumiec :duh:
wodzu

Post numer:#14  Postprzez kamil.k » 9 sty 2010, o 22:34

ogare21bmw napisał(a):A możesz mi powiedzieć do czego służą czesci nr 11,14 w rysunku dla m20 bo nie wiem :mad2:

to sa akumlatory cisnienia paliwa.maja chyba za zadanie zapobiegac skokom cisnienia w ukladzie paliwowym

jak komus nie odpala na lekko rozgrzanym to trzeba wtedy wykrecic swiece i zobaczyc czy nie jest przypadkiem mokra.inaczej mozna wróżyć ze to albo tamto

u mnie kiedys tez tak sie dzialo ze cieżej auto odpalało na takiem lekko rozgrzany i goracym silniku niz na calkowicie zimnym i wedlug mnie wtedy bylo zalewane przez lpg bo zawor dobrze sie nie domykal.wystarczylo ze gasilem na benzynie i problemu nie bylo
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#15  Postprzez erp71 » 10 sty 2010, o 02:24

a mi się wydaje ze na gazie odpalać to niezbyt zdrowo

Robik, jakie zapowietrzanie ? jaki pęknięty przewód, układ chłodzenia bez wody a silnik i tak ma palić dobrze. Nie wiem kto Ci nasuną taka teorie ale zachowaj je dla siebie i swojej e30 nie wprowadzając innych w błąd.
erp71
Stażysta

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie