abrover napisał(a):To dziwne bo po poprzednim właścicielu miałem nawet z przodu gumy wciśnięte (po 2 na koło, w całym samochodzie 8 gum) i pękła mi właśnie tylna prawa sprężyna oraz UWAGA! przednia lewa w DWÓCH MIEJSCACH (po pierwszym pęknięciu buda stała prosto więc nie zauważyłem, po drugim już stał krzywo). W efekcie musiałem wymienić wszystie 4 sprężyny i jestem pewien że to przez gumy i przez to, że aż dwie na jedno koło były, jakoś nie chce mi się wierzyć żeby w ciągu 15 000 km pękły mi sprężyny od tak se. A mam zawiechę standard.
No ale jak? Miałeś nowe springi które po 15kkm popękały?
Wątpie - pewnie były to stare springi popodpierane gumami bo same springi były już mocno zmęczone i auto bez gum bardzo nisko stało
[ Dodano: 26-11-2007, 15:26 ]gebels napisał(a):Zależy co chcesz przewozić. Masz ustaloną ładowność i ja bym jej nie przekraczał i nic nie kombinował z gumami jakimiś bo tak jak już zostało powiedziane padną sprężynki.
W dowodzie nie mam wpisanej dopuszczalnej ladownosci.
Plazuje wozic towar o masie nie przekraczajacej 500 kilo z tym ze ciezar bedzie rozlozony w bagazniku , troche na tylnim siedzeniu oraz w nogach na tyle.
Wszytko pokryje jakas taknina zeby nie zespuc srodka takze o to spokojnie

Bardzo zmeczy autko jezeli nie uzyje tych gum ?
Jesli to będzie 500 kg plus ty (i jesli nie ważysz następnych 150 kg to przy spokojnej jeździe nie powinno się nic stać. Tylko powoli i ostrożnie na dziury.
Gumy możesz włorzyć tylko w tylne sprężyny (po 2 na strone) może uchroni to amortyzatory przed skutkami dobicia.
Jeśli to możliwe spróbuj połorzyć też coś z przodu ew wyjmij fotel pasażera i tylną kanape.