[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wzmocnienie tylnego zawieszenia

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wzmocnienie tylnego zawieszenia

Post numer:#1  Postprzez gebels » 26 lis 2007, o 00:20

Witam

Potrzebuje swoja laleczka powozić trochę ciężych rzeczy , zwracam sie z porada o jakieś patenty na wzmocnienie tylnego zawieszenia. Znajomy w pasacie używa jakiś gum od malucha.
Poradzie co i jak bo szkoda autka :).

dzięki z góry

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
gebels

Post numer:#2  Postprzez eater » 26 lis 2007, o 00:29

Cześć,

Jeśli szukasz porady jak skutecznie zrobić z E30 taczkę do przewożenia cementu to chyba nie ten adres... :duh:
eater

Post numer:#3  Postprzez gebels » 26 lis 2007, o 01:01

kolego zachowaj takie posty dla siebie nic nie wnosza a jednak mowia duzo o tobie.
ja nie uzywam swojego e30 do jazdy w niedziele do kosciola. Mam okazje dobrze zarobic i nie mowie to o duzych ciezarach ani wozeniu cemetu czy gnoju. mowie o wozeniu czegos co wazy wiecej niz twoja rodzina na tylnim siedzeniu.

Jak ma ktos pomysl lub robil cos takiego to prosze o porade.
gebels

Post numer:#4  Postprzez abrover » 26 lis 2007, o 01:13

eater napisał(a):Cześć,

Jeśli szukasz porady jak skutecznie zrobić z E30 taczkę do przewożenia cementu to chyba nie ten adres... :duh:

Jak nie wiesz, że po to jest Touring, żeby czasem coś przewieźć, nie tylko teściów z tyłu, to się nie wypowiadaj :duh:

Kolego co do gum usztywniających to niewiele dają, a sprężyny od tego pękają. Touring ma fabrycznie mocniejsze sprężyny niż sedan/coupe, więc już wiele nie zrobisz. Może spróbuj po dwie gumy na sprężynę i napisz czy dużo dało, ale przy naszych polskich dziurawych drogach musisz się wtedy spodziewać że przy większej dziurce możesz usłyszeć głośny huk pęknięcia sprężyny i sprężyna do wymiany :)

Ja mam butlę LPG i miałem z tyłu takie gumy (po dwie) i pękła jedna sprężyna.
abrover

Post numer:#5  Postprzez gebels » 26 lis 2007, o 01:38

W takim razie sprobuję na poczatek nic kombinować jak zauważę ,szybsze zużycie tylu to dopiero pomysle.
Znajomy w tym pasacie kombi jezdzi tak od ok marca i nie poleciala mu ta sprezyna.
Moze sa ktos zna jeszcze jakies inne patenty ?
gebels

Post numer:#6  Postprzez misHa » 26 lis 2007, o 11:18

Zależy co chcesz przewozić. Masz ustaloną ładowność i ja bym jej nie przekraczał i nic nie kombinował z gumami jakimiś bo tak jak już zostało powiedziane padną sprężynki.
misHa

Post numer:#7  Postprzez Chalski » 26 lis 2007, o 12:11

abrover napisał(a):
eater napisał(a):Kolego co do gum usztywniających to niewiele dają, a sprężyny od tego pękają. Touring ma fabrycznie mocniejsze sprężyny niż sedan/coupe, więc już wiele nie zrobisz. Może spróbuj po dwie gumy na sprężynę i napisz czy dużo dało, ale przy naszych polskich dziurawych drogach musisz się wtedy spodziewać że przy większej dziurce możesz usłyszeć głośny huk pęknięcia sprężyny i sprężyna do wymiany :)

Ja mam butlę LPG i miałem z tyłu takie gumy (po dwie) i pękła jedna sprężyna.

Sprężyny pękają nie dlatego że są gumy między zwojami i nie przez zamontowaną butle LPG ale dlatego żesą stare i zazwyczaj wypracowane szczególnie na naszych ślicznych drogach.
Ogolnie jesli po zdjęciu spręzyny jest ona ok 1 cm niższa od nówki i jeśli od płaskiej strony spręzyny widać że sklepany jest pierwszy zwój - (sklepanie zwoja o zwój) to spręzyny są g warte.

Co do ładowności auta. Można wozić każdym samochodem ale tylko takie ciężary które nie powodują że zawias już nie pracuje. Tzn po załadowaniu dalej powinno być możliwe "kołysanie samochodem na zawieszeniu" no a wtedy tylko ostrożnie i powoli i niewielkie trasy moźna pokonywać.
Chalski

Post numer:#8  Postprzez abrover » 26 lis 2007, o 14:27

To dziwne bo po poprzednim właścicielu miałem nawet z przodu gumy wciśnięte (po 2 na koło, w całym samochodzie 8 gum) i pękła mi właśnie tylna prawa sprężyna oraz UWAGA! przednia lewa w DWÓCH MIEJSCACH (po pierwszym pęknięciu buda stała prosto więc nie zauważyłem, po drugim już stał krzywo). W efekcie musiałem wymienić wszystie 4 sprężyny i jestem pewien że to przez gumy i przez to, że aż dwie na jedno koło były, jakoś nie chce mi się wierzyć żeby w ciągu 15 000 km pękły mi sprężyny od tak se. A mam zawiechę standard.
abrover

Post numer:#9  Postprzez gebels » 26 lis 2007, o 15:39

Zależy co chcesz przewozić. Masz ustaloną ładowność i ja bym jej nie przekraczał i nic nie kombinował z gumami jakimiś bo tak jak już zostało powiedziane padną sprężynki.

W dowodzie nie mam wpisanej dopuszczalnej ladownosci.
Plazuje wozic towar o masie nie przekraczajacej 500 kilo z tym ze ciezar bedzie rozlozony w bagazniku , troche na tylnim siedzeniu oraz w nogach na tyle.
Wszytko pokryje jakas taknina zeby nie zespuc srodka takze o to spokojnie :)

Bardzo zmeczy autko jezeli nie uzyje tych gum ?
gebels

Post numer:#10  Postprzez Chalski » 26 lis 2007, o 16:24

abrover napisał(a):To dziwne bo po poprzednim właścicielu miałem nawet z przodu gumy wciśnięte (po 2 na koło, w całym samochodzie 8 gum) i pękła mi właśnie tylna prawa sprężyna oraz UWAGA! przednia lewa w DWÓCH MIEJSCACH (po pierwszym pęknięciu buda stała prosto więc nie zauważyłem, po drugim już stał krzywo). W efekcie musiałem wymienić wszystie 4 sprężyny i jestem pewien że to przez gumy i przez to, że aż dwie na jedno koło były, jakoś nie chce mi się wierzyć żeby w ciągu 15 000 km pękły mi sprężyny od tak se. A mam zawiechę standard.

No ale jak? Miałeś nowe springi które po 15kkm popękały?
Wątpie - pewnie były to stare springi popodpierane gumami bo same springi były już mocno zmęczone i auto bez gum bardzo nisko stało

[ Dodano: 26-11-2007, 15:26 ]
gebels napisał(a):

W dowodzie nie mam wpisanej dopuszczalnej ladownosci.
Plazuje wozic towar o masie nie przekraczajacej 500 kilo z tym ze ciezar bedzie rozlozony w bagazniku , troche na tylnim siedzeniu oraz w nogach na tyle.
Wszytko pokryje jakas taknina zeby nie zespuc srodka takze o to spokojnie :)

Bardzo zmeczy autko jezeli nie uzyje tych gum ?

Jesli to będzie 500 kg plus ty (i jesli nie ważysz następnych 150 kg to przy spokojnej jeździe nie powinno się nic stać. Tylko powoli i ostrożnie na dziury.
Gumy możesz włorzyć tylko w tylne sprężyny (po 2 na strone) może uchroni to amortyzatory przed skutkami dobicia.
Jeśli to możliwe spróbuj połorzyć też coś z przodu ew wyjmij fotel pasażera i tylną kanape.
Chalski

Post numer:#11  Postprzez abrover » 26 lis 2007, o 17:20

Chalski napisał(a):No ale jak? Miałeś nowe springi które po 15kkm popękały?
Wątpie - pewnie były to stare springi popodpierane gumami bo same springi były już mocno zmęczone i auto bez gum bardzo nisko stało

Nie. Gumy włożył poprzedni typu w celu "poprawienia właściwości jezdnych", utwardzenia zawieszenia, nie po to żeby nie siadał, ale po to żeby się nie przechylał.
abrover

Post numer:#12  Postprzez bmwm » 27 lis 2007, o 02:30

mozesz zastosowac sprezyny tylne od e36 lub od e36 kombi
sa duzo mocniejsze i wyzsze
dodatkowo mozesz zalozyc wzmacniane amory sachsa od e36
bedzieduzolepiejni na zawiasie e30
bmwm

Post numer:#13  Postprzez Chalski » 27 lis 2007, o 09:53

abrover napisał(a):Nie. Gumy włożył poprzedni typu w celu "poprawienia właściwości jezdnych", utwardzenia zawieszenia, nie po to żeby nie siadał, ale po to żeby się nie przechylał.

No to nie zły był ten poprzedni właściciel.
Te gumy służą do tego żeby zmniejszyć obsiadanie samochodu jeśli chodzi o przechylanie samochodu na zakrętach to efekty może przynieść albo twarde jak kamień zawieszenie albo takie zawieszenie plus stabilizator przechyłów (im grubszy tym mniejsze przechyły).
Chalski

Post numer:#14  Postprzez abrover » 27 lis 2007, o 10:02

Chalski napisał(a):
abrover napisał(a):Nie. Gumy włożył poprzedni typu w celu "poprawienia właściwości jezdnych", utwardzenia zawieszenia, nie po to żeby nie siadał, ale po to żeby się nie przechylał.

No to nie zły był ten poprzedni właściciel.
Te gumy służą do tego żeby zmniejszyć obsiadanie samochodu jeśli chodzi o przechylanie samochodu na zakrętach to efekty może przynieść albo twarde jak kamień zawieszenie albo takie zawieszenie plus stabilizator przechyłów (im grubszy tym mniejsze przechyły).

Na sprawnych (nie sparciałych gumach) samochód przechyla się mniej i zachowuje się sztywniej na dziurach a na siadanie to te gumy nie mają prawie żadnego wpływu! Sprawdzałem kiedyś z gumami i bez i tył siedzi mi tak samo, może ewentualnie centymetr wyżej z gumami ale ja go tam nie widziałem... To samo tyczy się gdy usiądą 2-3 osoby z tyłu - nie zauważyłem różnicy, przy 2 gumach na koło.

Dla mnie takie gumy to beznadzieja, nie pozwalają pracować sprężynom i nie dość że buda od tego obrywa (wszelkie drgania i uderzenia przechodzą na budę) to i sprężyny dostają jak i amorek dostanie luzów na górnym mocowaniu a nawet tuleja tylnej belki też może szybciej odejść. Ogólnie takie gumy (po dwie na koło) sieją zamęt i spustoszenie w zawieszeniu a jedna na koło nic nie daje.

Takie coś można włożyć tylko i wyłącznie na czas przewiezienia czegoś ewentualnie, nikomu nie radzę z tym jeździć normalnie.
abrover

Post numer:#15  Postprzez gebels » 2 gru 2007, o 21:36

Witam ponownie

Odbylem dwie rundki swoim touringem i musze przyznac ze jezeli ciezar wyniesie ok 500 kg rozlozone w bagazniku, tyl i nogi pasazera to tyl siada za bardzo. Wydaje mi sie ze jazda taka meczy lalke. Jutro wymieniam sprezyny i wiem ze moze byc problem z dostaniem tych do touriniga , stad pytanie czy te do sedana spelnia swoje zadanie dla tego ciezaru, czy jest duza roznica bo podobno touring na wzmocnione sprezyny ?
Co polecacie , zna ktos w rejonie Bielsko Bialej bo tam aktualnie przebywam jakis dobry szrot albo sklep gdzie tanio i szybko dostane sprezynki ??
Czy moze dac do regenaracji i troche rozciagnac je ( bardzo podoba mi sie jak kombi ma bez obciazenia tyl wyzej niz przod) ??

Dzieki z gory za pomoc

Pozdrawiam
gebels

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części