[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jak naprawić centralny zamek e30??

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

jak naprawić centralny zamek e30??

Post numer:#1  Postprzez Iro » 12 kwi 2007, o 17:33

mam problem z centralnym zamkiem, po prostu nie działa.
wszystkie silniczki siedzą na miejscu w drzwiach i w bagażniku, jak sie przesuwa "pipcik"do zmykania i otwierania od srdka to nawet slychac jak chodzi silniczek.
czy ktos wie gdzie sie znajduje centralka sterujaca zamkiem,być może sie zepsuła lub jakis kabelek sie odłączył .dodam tylko ze bezpiecznik jest ok. proszę o pomoc .
Iro

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 12 kwi 2007, o 19:18

sterownik centralnego zanjduje sie w lewym słupku na dole za głośnikiem.
musisz zdjać maskownice, odkręcic głośnik i tam jest sterownik. taka czarna, plastikowa, szejściokątna puszka
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Iro » 12 kwi 2007, o 20:05

znalazlem sterownik i wyglada ok nic nie uszkodzone
a wśród tych kabelkow co ida do sterownika jakies dwa wychodza i nic nie podlaczone jest do nich i z drzwi jeszcze dwie wtyczki i nic nie podlaczone to pewnie do alarmu . i taka kostka czarna na wtyki plaskie jest przy sterowniku.
Iro

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 12 kwi 2007, o 20:25

iro-e30, ta czarna kostka na te płaskie wtyki ( takie jak w przekaznikach) to jest do (chyba, nie widze to nie moge stwierdzić na 100%) czasowego wyłaczania oświetlenia kabiny ( jest specjalny przekażnik z czasowym wyłącznikiem)
co do reszty to naprawde bez wzrokowych oględzin ciezko jest co kolwiek doradzić i stwierdzić.
pytałes sie tylko gdzie znajduje sie sterownik centralnego zamka, najlepiej jedz do elektryka
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez PaWeLeK_E30 » 12 kwi 2007, o 22:56

Zacznijmy od tego czy wcześniej działał i nagle nie działa?
Czy coś zrobiłeś i przestało działać?
Czy nigdy nie działało? (Jest jeszcze możliwość, że zamyka, a nie otwiera lub odwrotnie - sprawdzałeś? )
Jeżeli padł by silniczek to pewnie jeden, a reszta by chodziła.
Może padła centralka. Podobno się to zdarza.
Możliwe też że coś nie styka. Sprawdź czy nie zaśniedziały styki pomiędzy słupkiem, a drzwiami kierowcy. Od tych drzwi idą kable na centralkę.
PaWeLeK_E30

Post numer:#6  Postprzez Monika » 12 kwi 2007, o 23:58

U mnie było tak że popaliły sie te kostki w słupkach drzwi ( po tylu latach miały prawo ) i trzeba było je ominąć. Teraz działa wszystko cacy. :D
Monika

Post numer:#7  Postprzez Iro » 13 kwi 2007, o 09:10

ok
moze racja ze te styki w slupku sie zwaliły zobacze i napisze co jest
a zamek nie działał juz jak została sprowadzona w 2005r z niemiec.

[ Dodano: 14-04-2007, 07:35 ]
moze nie jestem pewny ale, tak myśle że jeżeli by kabelki w słupku był zaśniedziałe i tam by nie łączyło to przynajmniej od pasażera by sie otwierało albo bagażnikiem przekręcając tam kluczyk tak jest np u mego ojca w e36 ze gdzie bys nie przekrecił kluczyk tam działa centralny
Iro

Post numer:#8  Postprzez kemot324 » 17 kwi 2007, o 12:34

Mogły się popalić wszystkie siłowniki, jest to możliwe. Ostatnio spotkałem się z takim przypadkiem w e36. Centralka uległa uszkodzeniu i cały czas "zamykała" i siłowniki w końcu tego nie wytrzymały i się przepaliły, wszystkie 6 sztuk.
Możliwe że masz centralkę zepsutą, mówisz że wygląda na ok, ale przecież to elektronika, sprawna czy nie zawsze tak samo wygląda. Podłącz inną centralkę na próbę to będziesz pewny.
Takie głupie pytanie. A bezpieczniki sprawdzałeś?
kemot324

Post numer:#9  Postprzez Iro » 18 kwi 2007, o 15:30

sprawdziłem bezpieczniki .wiesz może masz racje z tą centralka i siłownikami . 3 lata temu wstawiałem do malucha centralny i tez mi centralka po paru msc. sie spalila tz zamykal i nie otwieral i tez wszystko wzrokowo wpozo było z centralka. :mrgreen:
Iro

Post numer:#10  Postprzez drivere30 » 22 sty 2009, o 11:24

Mój problem polega na tym że centralny tylko mi otwiera a zamknąć nie chce :cry: .Dzieje sie to zarówno z kluczyka jak i pilota .Jest taki bajer że podczas odpalenia silnika zamyka sie samoczynnie oraz gdy włączę światła mijania lub drogowe (zwiększa sie pobór prądu).Sprawdziłem kostkę w drzwiach kierowcy i jest OK. Po rozebraniu sterownika zobaczyłem 2 cewki z blaszkami odpowiadające za zamykanie i otwieranie - jak je zwieram to zamek otwiera i zamyka normalnie :roll: Może macie jakieś pomysły?
drivere30

Post numer:#11  Postprzez mck » 22 sty 2009, o 12:04

Ja też mam pytanie w tej kwestii.

Wg VINu mam "Centralny zamek z autoalarmem", mam przez to rozumieć, że kiedyś do centralnego był pilot? Bo kupiłem samochód tylko ze zwykłym kluczykiem. (na panelu OBC mam małą diodę, która pewnie kiedyś miała migać jak alarm był uzbrojony.)

Ew. da się to jakoś odzyskać? Dorobić pilota?
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Michas » 10 mar 2009, o 17:38

mam identyczna sytuacje...

S300A ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH Centralny zamek z autoalarmem

a z autem dostalem komplet kluczykow i zadnego pilota ;/
Michas

Post numer:#13  Postprzez jasio_zawodnik » 10 mar 2009, o 19:33

znajomek miał kiedyś sytuację w e36, przy rozbieraniu autka znalazł centralę od autoalarmu i dopatrzył się czujek przy słupkach, odczytał producenta alarmu ( okazało się że jakiś włoski ( montowany w Austrii ) ), znalazł przez internet z kontakt z tą firmą, nie wiem w jakim języku ale przedstawił na czym polega problem i na podstawie czegoś tam za niewielka opłatą wysłali mu pilotki pod ten alarm :D a co do seryjnego alarmu trzeba by się było spytać w serwisie... :D
jasio_zawodnik

Post numer:#14  Postprzez mck » 10 mar 2009, o 21:47

No właśnie chyba trzeba będzie, tylko z kompetencją w tych autoryzowanych serwisach to też różnie bywa. Oni tam na podstawach się znają najczęściej, jak ci wcisnąć pompę paliwa za 1000zł itp, a na szczegóły to często za stare auta jak dla nich mamy;) W szczecinie na dziale części to w ogóle jakiś rusek siedzi i nie wie co co zimmeringi.... EOT

BTW: ta dioda o której wspominałem w poprzednim poście to czujnik od rozjaśniania wyświetlacza w OBC;)

Może niech wypowie się tu ktoś kto ma autko oryginalnie otwierane/zamykane na guzior? Jak ma tą funkcję ujętą w VINie? Czy ma pilota, czy może pilota w kluczyku? Wąską/szeroką lampę.? Hm, panowie, pomóżcie;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez kemot324 » 11 mar 2009, o 22:52

Nie wiem, to tylko moje domysły, ale ten niby centralny zamek z alarmem to może być centralny zamek z ryglowaniem? O ile się orientuje to jedyny alarm w e30, to był na dodatkowy kluczyk poniżej zamka kierowcy.
kemot324

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie