[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

szpera

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

szpera

Post numer:#1  Postprzez driver30 » 17 cze 2007, o 15:35

Witajcie. Mam takie pytanko. Jak poznac czy mam szpere czy nie? Podobno kreci sie jednym kolem a drugie ma w tym czasie stać w miejscu(przy podniesionym aucie). A ma może ktoś do sprzedania taką szpere? jaki jest jej koszt? Zamontowanie jej ma jakies wady? POZDRAWIAM
driver30

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 17 cze 2007, o 16:46

no nie dokładnie tak, jak podniesiesz centralnie samochód na dyfrze to kręcąc jednym kołem drugie powinno kręcić sie w tą sama stronę, jesli masz dyfer bez szpery to koła będą się kręcić w przeciwną strone ( mechanizm różnicowy).
koszt szpery to ok. 700-900 zł w zalezności jaka.

Wady :D raczej nie , przy starcie dwa koła daja napęd, łatwiej sie driftuje :cool2:
przy twoim silniku poszukaj szpery o przełozeniu 4.10 , 4.27 a ideałem by było znaleść dyfer o przełożeniu 4.45

seryjnie do M10 były monotwane dyfry dość długie 3.64
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Waski » 17 cze 2007, o 17:06

jest jedna wada szpery :( szybciej zużywające sie opony na zakrętach a tak po za tym to sama frajda z posiadania szpery jest :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez maaaad » 17 cze 2007, o 17:41

No pewnie łatwiej się driftuje, ale chyba nie 316i... 316 do driftu? :duh: Nie wiem, jak z dopasowaniem szpery do tego modelu, bo w 316 był chyba tylko dyfer z małą głową, a szpera (z tego co mi wiadome) tylko duża głowa. Ja bym się przy 316 nie bawił w szperę - za duży wydatek, na dodatek gdy kupujesz używkę to nie wiadomo, w jakim jest stanie. Korzyści są oczywiste - jak się zakopiesz zimą jednym kołem w śniegu, to ze szperą wyjedziesz bez problemu raczej , bez szpery - z problemami, o ile w ogóle :D Aha, z tego co jest mi wiadome - poznasz czy masz szperę po tym, że na dyfrze, obok przełożenia, będziesz miał wybitą literkę "S".

Jeśli się mylę - poprawcie mnie.

Pozdrawiam!
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#5  Postprzez RoboCop » 17 cze 2007, o 18:28

maaaad napisał(a):bo w 316 był chyba tylko dyfer z małą głową, a szpera (z tego co mi wiadome) tylko duża głowa. Ja bym się przy 316 nie bawił w szperę - za duży wydatek, na dodatek gdy kupujesz używkę to nie wiadomo, w jakim jest stanie. Korzyści są oczywiste - jak się zakopiesz zimą jednym kołem w śniegu, to ze szperą wyjedziesz bez problemu raczej , bez szpery - z problemami, o ile w ogóle :D Aha, z tego co jest mi wiadome - poznasz czy masz szperę po tym, że na dyfrze, obok przełożenia, będziesz miał wybitą literkę "S".

Jeśli się mylę - poprawcie mnie.

szpera była też w małej głowie...
maaad sam sobie przeczysz... po co do 1,6 szpera a potem sam sobie odpowiadasz, ze np. przy wyjeźdzaniu ze śniegu...
co do oznaczeń na obudowie, to powinna być aluminiowa blaszka z oznaczeniem jaki dyfer jest założony....
RoboCop

Post numer:#6  Postprzez jackx-36 » 17 cze 2007, o 19:48

po blaszce to bedzie wiadomo czy jest szpera czy nie i jakie ma przełozenie ale zeby to sprawdzić to potrzebny jest kanał i nie wiadomo czy owa blaszka jeszcze jest przykręcona do dyfra a spradzić bez kanału/podnosnika kolumnowego jest własnie najlepiej unosząc samochód na "żabie" centralnie i kręcic kołami albo unosząc jedną strone samochodu i kręcąc kołem powinien być wyczuwalny opór tak jak by był zaciągnięty ręczny :cool2:
oczywiście przy takich "testach" powinien byc odłączony napęd czyli "luz" (bieg neutralny) i wyłączony ręczny.
a chyba najprościej to zadzwonić(podjechać) do ASO i poprosić o wydruk z programu ASAP i tam bedzie podane co samochód miał na pokładzie i co zanstalowane jak sobie go niemiec zamawiał i kupował, to zda egzamin jesli nikt wcześniej nic nie kombinowal :D

tak jak już to powiedział RoboCop szpera była tez w małej głowie i montowana w małych silnikach , ja miałem fabrycznie szpere(S4.27) a silnik był M40B16.
do 316 i 318 z silnikami M10 były montowane fabrycznie szpery o przełożeniu 3.64 jedynym wyjątkiem był model oznaczony 316 z silnikem M10 produkowany w latach 1987-88 i tam była mantowana szpera 4.10, przypuszczam że to był silnik 1.8 a oznaczenie samochodu 316 ze wzgledu na jednoczesną producje samochodów z silnikami M40 gdzie silniki M40B16 miały taka sama moc jak silniki M10B18 i dla tego samochody z silnikami M10B18 były oznakowane jako 316 chociaz silnik miał wiekszą pojemność :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez vinex00 » 18 cze 2007, o 18:01

jackx-36 napisał(a):do 316 i 318 z silnikami M10 były montowane fabrycznie szpery o przełożeniu 3.64 jedynym wyjątkiem był model oznaczony 316 z silnikem M10 produkowany w latach 1987-88 i tam była mantowana szpera 4.10, przypuszczam że to był silnik 1.8 a oznaczenie samochodu 316 ze wzgledu na jednoczesną producje samochodów z silnikami M40 gdzie silniki M40B16 miały taka sama moc jak silniki M10B18 i dla tego samochody z silnikami M10B18 były oznakowane jako 316 chociaz silnik miał wiekszą pojemność

dokładnie tak
vinex00

Post numer:#8  Postprzez maaaad » 18 cze 2007, o 23:17

RoboCop napisał(a):maaad sam sobie przeczysz... po co do 1,6 szpera a potem sam sobie odpowiadasz, ze np. przy wyjeźdzaniu ze śniegu...

No... przez 4 lata miałem taką sytuację "aż" 2 razy. Nie wiem, czy warte to wydawania kasy na szperę, która tania nie jest.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#9  Postprzez RoboCop » 19 cze 2007, o 15:18

maaaad napisał(a):
RoboCop napisał(a):maaad sam sobie przeczysz... po co do 1,6 szpera a potem sam sobie odpowiadasz, ze np. przy wyjeźdzaniu ze śniegu...

No... przez 4 lata miałem taką sytuację "aż" 2 razy. Nie wiem, czy warte to wydawania kasy na szperę, która tania nie jest.

w tą zimę "własności terenowe" szpery w 316 faktycznie mogły być niewykorzystane, ale poprzedniej zimy mnóstwo razy szpera uratowała mnie przed wypychaniem przez sąsiadów :mad2: mimo, że 325 lepiej mi się wyjeźdza w takich sytuacjach niż w poprzednim 1,6, który potrzebuje więcej obrotów żeby ruszyć - więc dlatego napisałem, że szpera jest przydatna w każdym silniku...
RoboCop

Post numer:#10  Postprzez Arczi » 19 cze 2007, o 21:27

może to sie wydawac głupie jako odpowiedz nt. szpery ...

Ale kazde BMW powinno miec szperke ... i ta 25% jest idealna nawet dla zwykłego kierowcy .. 40% juz wymaga troszke wiecej od kierowcy ... łapanie boczków na zakretach jest bardziej prawdopodobne ..

Auto ze szpera lepiej sie rozpedza ... wszystkie sportowe odmiany BMW maja szperke wiec co tu duzo mowic .. ja jakos ufam inzynierom z BMW :cool2:
Arczi

Post numer:#11  Postprzez BYCZEK » 22 sie 2007, o 18:01

Ja mam pytanko odnośnie mostów moze ktoś coś wie na ten temat albo słyszał, a chodzi o to:
chcem do siebie wstawić zaspawany most o przełożeniu 4.10 albo 4.25 czyli wiadomo mała głowa bo w dużych nie było, podobno przy 2.5 taki most sie moze zmielić ale słszałem ze jak sie wymieni łożyska to mozna na nim jeszcze pośmigać troche, ze zazwyczaj łożyska nie wytrzymują a nie tryby

coś ktoś wie na ten temacik??
BYCZEK

Post numer:#12  Postprzez Iro » 23 sie 2007, o 21:25

Normalnie spawasz migomatem tryby mechanizmu roznicowego tak aby 2 poloski razem sie obracaly. Najlepiej tak pospawac zeby az sie tryby potopily :P :P wtedy ci nic nie piznie. Po takiej robocie MASZ SZPERE 100% . Na okres letni szpera jak najbardziej na teren zabudowany .zima radzilbym mniec w posiadaniu 2 most bez szpery, na chlopski rozum wiadomo jakby tyl sie zachowywal na sliskiej powierzchni :cool2:
Iro

Post numer:#13  Postprzez BYCZEK » 24 sie 2007, o 00:38

Nie no ja kumam o co chodzi z zaspawanym mostem i jak go zaspawać tylko interesuje mnie czy mała głowa nie rozsypie sie pod wpływem momentu z silnika 2.5
BYCZEK

Post numer:#14  Postprzez jackx-36 » 24 sie 2007, o 06:29

mała głowa długo nie wytrzyma jazdy na silniku M20B25 (sprawdzone, przetestowane ), musisz szukac szpery na duzej głowie :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez BYCZEK » 24 sie 2007, o 08:57

nawet jak wymienie łożyska na nówcie?? bo słyszałem ze to niby podobno pomaga
BYCZEK

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części