[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wskaznik temperatury

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez jackx-36 » 14 cze 2007, o 18:27

adamus, to ze wisko za... to prawie dobrze bo jesli jest spięte zawsze to tez jest nie najlepiej ale czy sprawdziłes czy sie załącza, chodzi o to żeby zacząć od zimnego silnika i dodając gazu na lekko rozgrzanym silniku nie powinno mocno ciągnąć i naprawde mozna je wtedy zatrzymac ręką( palcami , sam to trenowałem ) a po osiagnięciu odpowiedniej temperatury powinno sie spiąc.
a tak zeby dopełnić wymądżanie się :mrgreen: to prawdopodobnie moze byc walniety:
a. czujnik temperatury wkrecony w silnik
b. jednak wskażnik w liczniku
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez adamus » 14 cze 2007, o 18:49

Juz sam nie wiem popatrzcie na to sami i moze cos wam to rozjasni....

[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d6c3a00065774db.html%20][/url]
[url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04ed09689573b692.html%20][/url]

co sadzicie ??
wiec na lekko rozgrzanym silniku mam sprobowac zatrzymac wiatraczek tak ??
adamus

Post numer:#18  Postprzez misHa » 14 cze 2007, o 19:01

A odpowietrzałeś układ?
No i na 100% jesteś pewny że wisko masz sprawne ?
Wskazywałoby na to że wisko masz do wymiany.
Tak samo miałem, że mi leciała wskazówka na prawo, ale przy włączonym ogrzewaniu spadała. Po zamontowaniu nowego wiska wskazówka stoi i nie przekracza połowy :)
misHa

Post numer:#19  Postprzez adamus » 14 cze 2007, o 19:07

Nie nie odpowietrzałem bo w sumie musze sie przyznac ze nie wiem jak...wisko sprawdzałem na czuja czy ciagnie tylko ale inaczej nie jak je prosto sprawdzic bo tamtych rad wczesniej nie czaje...a czytałem o jakis obudowach na chłodnice ale chyba z tego co wiem do tych 4 cylindrowych nie ma...juz sam nie wiem kurde a tak mnie to denerwuje....
adamus

Post numer:#20  Postprzez jackx-36 » 14 cze 2007, o 20:48

z fotek widze ze masz taką osłone jaka powinna być a co do pracy wiska to ono zawsze będzie sie kręcic od siły bezwładności i przekazywania "energi" a jak sie załączy to naprawde słychac to od razu , koledzy na pewno to potwierdzą , słychąc tak jak by sie turbina załączyła , zasysa przeokrutnie powietrze :cool2: mieli jak oszalały :mrgreen:
jak nie jest w pracy( nie jest sprzegnięte, ale sie kreci) to mozna je zatrzymac ręką w innym wypadku chyba bym odradzał :duh: :police:

P.S.

postaraj sie jednak sprawdzic poprawność działania wiska.
to że masz M10 i inne mocowania chłodnicy jak w M40 to nic nie znaczy i tak mozna założyc elektryke :D
i chyba zgodze sie z misHą co do twojej usterki ale możemy tylko nie stety gdybac jak nie sprawdzisz wiska
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez Strzelba » 14 cze 2007, o 21:34

to moze uklad jest zamulony i przydalo by sie go przeplukac
tylko wtedy moze sie zaczac przykra sprawa - przecieki z ukladu chlodzenia
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#22  Postprzez adamus » 15 cze 2007, o 02:09

wiec słuchajcie co i jak, wiska nie sprawdzałem co prawda ale pojechałem w pewna trase ok 50 km w jedna strone i jak ruszałem to właczyłem sobie grzanie na 2.... jechałem jechałem spodziewałem sie ze skoczy znowu pod czerwone a tu wszsytko pieknie trzyma sie ładnie prawie w pionie , specjalnie sie zatrzymałem otwieram maske dotykam silnika super letni nawet chłodny.wiec chyba macie racje ze to wisko jeszcze trzeba je sprawdzic ale prawdopodobnie tak.A pamietam wczesniej bez grzanaia pare km a na silniku mozna było jajka piec(nie dosłownie oczywscie) ale bylo podobnie...Prosze o prosta i pewna instrukcje sprawdzenia wiska...

pozdrawiam
Adamus
adamus

Post numer:#23  Postprzez misHa » 15 cze 2007, o 13:36

Silniczek się nie zagrzał bo jechałeś w trasie :)
Normalnie w mieście potrzebuje żeby mu wisko pompowało powietrze na chłodnicę.

Jak masz zagrzany silnik to spróbuj zakręcić wiatrakiem na zgaszonym silniku oczywiście :)
Sprawne powinno ograniczyć obrót wiatraka, powinien iść ciężko, a jak po lekkim zakręceniu poleci kilka obrotów to chyba masz do wymiany wisko.
Są jeszcze te sposoby z podkładaniem czegoś pod pracujące wisko, ale ja u siebie tego nie stosowałem.

Poczytaj jeszcze TU chyba że już się zapoznałeś z tym tematem.
misHa

Post numer:#24  Postprzez adamus » 15 cze 2007, o 14:52

Witam!!
Sprawdzałem wisco sam.. w sumie na rozgrzanym mocno silniku bez problemu zatrzymałem wiatraczek ale nie byłem pewnien pojechałem do mechanika znajomego zrobił to samo i potwierdził ze jest juz wyrobione i nalezy wymienic...zobaczymy jaki bedzie efekt pewnie po weekendzie dam znac co i jak...

Pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc :wink:

A ps.wiem ze to nie w tym temacie ale powiedzcie mi jak wstawic fotke zeby tutaj tak zeby ja było odrazu widac jakich skrótów trzeba uzyc??

pozdro
adamus

Post numer:#25  Postprzez apply » 15 cze 2007, o 17:40

wstawianie fotek wyjaśnił między innymi kolega Arczi, w jednym z postów do tematu:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=4138#4138
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez adamus » 22 cze 2007, o 11:09

witam!!
Troche sie nie odzywałem ale nie miałem czasu.Wiec tak sytuacja wyglada nastepujaco wymieniłem wisko działa jak trza hehe to plus ale niestety dalej mam kłopoty z temperatura dalej to samo co prawa wolniej sie grzeje ale dalej.pompa i czujniki sprawne.Natomias byłem u mechanika rozgrzanym autem zauwazył ze robi mi bardzo duze cisnienie na przewodach od chłodnicy.byłem u innego w sumie 2 kazdy jeden stwierdził ze na 99% to uszczelka pod głowica a przy tym na kolktorze ssacym, wydechowym i pod deklem.Powiedzieli mi tak ze cylindry robia cisnienie a ze uszczelki lipne to powoduje ze obieg słaby i robi cisnienie na przewodach.wiec dzic autko jedzie do mechanika na wymiane wszystkich uszczelek...
Co o tym sadzicie ??

pozdrawiam
adamus

Post numer:#27  Postprzez algrab » 22 cze 2007, o 15:39

Robiles w koncu to odpowietrzenie??
Znajdz zawor odpowietrzajacy (pytanie gdzie to jest w m10), i na rozgrzanym silniku zobacz co sie dzieje delikatnie go odkrecajac.
U mnie przewody tez sa niezle naprezone, ale to pompa wody wytwarza to cisnienie. Zaworek mam na zbiorniku wyrownawczym, prawidlowo po leciutkim odkreceniu wydostaje sie chlodziwo.

Wiec jesli by ci wyszlo ze wychodzi najpierw powietrze, to masz dylemat skad sie wzielo. Trzeba odpowietrzenie powtorzyc zobaczyc czy sie powtarza
adamus napisał(a):to powoduje ze obieg słaby i robi cisnienie na przewodach.

Obieg wody slaby, znaczy cisnienie robi powietrze, tak na logike. Trzeba sprawdzic odpowietrzanie.

Moim zdaniem gdyby sie okazalo ze powietrza nie ma, to diagnoza ze "uszczelki" mozna o kant tylka potluc
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#28  Postprzez Globi » 25 cze 2007, o 23:03

Ja też mam podobny problem ale mniej drastyczny jeśli chodzi o to czerwone pole u mnie znowu jak stoję w korku na zewnątrz +32 to stoi nie mal że na środku może z 1mm brakuje ale jak sie rozpędzę np. trasa to spada w dół jakieś 3 mm max do tej kreski co jest pierwsza w stronę niebieskiego pola dodam ze układ odpowietrzony 100% spędziłem 30 min żeby to zrobić dobrze i tez mam M10 po ostatniej awarii termostatu(jest nowy) właśnie zaczęło sie tak dziać nie wiem czy tak można zostawić czy coś z tym zrobić .
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#29  Postprzez Waski » 26 cze 2007, o 22:03

możliwe ze ci sie termostat zaklinował jakoś i masz cały czas duży obieg lub masz zaklepane visko ( nowe nie zawsze oznacza ze dobre:/ ) ja bym radził ci to zrobić bo teraz sie nie dogrzewa można jeździć z tym ale co będzie jak przyjdą zimniejsze dni i będziesz jeździł na niedogrzanym silniku???
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Kolejne BMW: 325i

Post numer:#30  Postprzez Globi » 26 cze 2007, o 23:51

e30 325ix, zaklepane visko nie kumam możesz mi to wyjaśnić mi sie wydaje ze działa dobrze mechanik też mówi ze ok
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie