Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
Pralnia STENIA
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 08-12-2013, 11:01   

odświeżam:
(opisze na przykładzie mojej codzinnej procedury poranno-wyjazdowej).
1) auto pod domem zaparkowane na 1 biegu, zapalam, pochodzi z minutę. 1 wchodzi ok.
2) wrzucam R i wyjeżdzam, potem 1 i pierwszy problem, duży opór. Powoli,ale z siłą wrzucam 1 i ruszam. Czasami pomaga wachlowanie 1-2.
3)wrzucam 2 i tutaj loteria,albo tylko opór (mniejszy niż na 1),albo opór+lekkie chrupnięcie. Turlam się 100m na 2ce.
4) Włączenie do ruchu i tu zawsze najgorzej: albo silny opór który można organoleptycznie porównać do próby wciśnięcie pręta w nienasmarowaną ciasną tuleję (:D) albo chrupnie siarczyście i je...ie mnie tak, ze ręka ląduje między fotelami :shock: Ruszam i potem 2 wchodzi z mniejszym oporem. turlam sie znowu 50m.
5) Dojazd do pierwszego progu na drodze,redukcja do 1 i znowu wahlowanie 1-2-3, zwyklemuszę sie niemal zatrzymać, wrzucić na luz. Masakra, aleruszam 1-2-3-4 bieg i jakoś juz idzie. 500m.
6) pierwsza krzyżówka i problemy znikają poza cięższą, ale bez tragedii jedynką.
7) silnik łapie jakąś temperaturę i wszystko zaczyna chodzić ładnie. Czasami nawet 1 wchodzi jak w masło, a czasem delikatnie sie opiera i tyle. Stojąc w korku jest w kółko 1-półsprzegło-luz i tez bez zająknięcia skrzyni.

Z obserwacji efektów dodatkowych: słychać cichy szum ze skrzyni, wiec obstawiam łozysko, ale pierwszy etap zuzycia.
W skrzyni na 100% jest Hipol. Nie widzialem naklejki na skrzyni, ale realoem (lub bmw-store) podają do mojej skrzyni zarówno ATF jak i MTF (szukałem po VIN)
Sprzęgło muszę wcisnąć dokładnie do podłogi bo zdaża się ze w roztargnieniu nie docisnę i chrupnie lekko na dowolnym biegu (zapowietrzony wysprzęglik ??)
Dźwignia biegów nie ma luzów, sprzęgło nowe, jednomas przetoczony łapie równiutko.

Selected 

Wysłany: 08-12-2013, 11:47   

Stan oleju w skrzyni jest?

maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 08-12-2013, 11:51   

jest stan. kilkukrotnie od wymiany oleju (i uszczelniaczy też) wjeżdzałem z różnych powodów na podnośniki i kanały i przy okazji kontrolowałem. Skrzynia sucha.

wojtaq 

Wysłany: 08-12-2013, 12:18   

może za gęsty ten olej
albo ma być w skrzynii jednak atf ?

kamil.k 

Wysłany: 08-12-2013, 21:33   

Cytat maroFX napisał/a:
odświeżam:
(opisze na przykładzie mojej codzinnej procedury poranno-wyjazdowej).
1) auto pod domem zaparkowane na 1 biegu, zapalam, pochodzi z minutę. 1 wchodzi ok.
2) wrzucam R i wyjeżdzam, potem 1 i pierwszy problem, duży opór. Powoli,ale z siłą wrzucam 1 i ruszam. Czasami pomaga wachlowanie 1-2.
3)wrzucam 2 i tutaj loteria,albo tylko opór (mniejszy niż na 1),albo opór+lekkie chrupnięcie. Turlam się 100m na 2ce.
4) Włączenie do ruchu i tu zawsze najgorzej: albo silny opór który można organoleptycznie porównać do próby wciśnięcie pręta w nienasmarowaną ciasną tuleję (:D) albo chrupnie siarczyście i je...ie mnie tak, ze ręka ląduje między fotelami :shock: Ruszam i potem 2 wchodzi z mniejszym oporem. turlam sie znowu 50m.
5) Dojazd do pierwszego progu na drodze,redukcja do 1 i znowu wahlowanie 1-2-3, zwyklemuszę sie niemal zatrzymać, wrzucić na luz. Masakra, aleruszam 1-2-3-4 bieg i jakoś juz idzie. 500m.
6) pierwsza krzyżówka i problemy znikają poza cięższą, ale bez tragedii jedynką.
7) silnik łapie jakąś temperaturę i wszystko zaczyna chodzić ładnie. Czasami nawet 1 wchodzi jak w masło, a czasem delikatnie sie opiera i tyle. Stojąc w korku jest w kółko 1-półsprzegło-luz i tez bez zająknięcia skrzyni.

Z obserwacji efektów dodatkowych: słychać cichy szum ze skrzyni, wiec obstawiam łozysko, ale pierwszy etap zuzycia.
W skrzyni na 100% jest Hipol. Nie widzialem naklejki na skrzyni, ale realoem (lub bmw-store) podają do mojej skrzyni zarówno ATF jak i MTF (szukałem po VIN)
Sprzęgło muszę wcisnąć dokładnie do podłogi bo zdaża się ze w roztargnieniu nie docisnę i chrupnie lekko na dowolnym biegu (zapowietrzony wysprzęglik ??)
Dźwignia biegów nie ma luzów, sprzęgło nowe, jednomas przetoczony łapie równiutko.

wymień wszystkie gumki w pompce i wysprzęgliku .jak nie pomoże masz coś z dociskiem .przerabiałem nie dawno to u siebie

maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 09-12-2013, 08:30   

A mógłbyś podać więcej szczegółów, skoro przerabiałeś, bo "coś nie tak" brzmi niejednoznacznie.
Docisk mam nowy kupiony razem ze sprzęgłem. Mimo ze konstrukcja już trochę inna to kluczowe wymiary zgadzały sie z oryginałem, wiec nie miało to prawa nie działać. I na pierwszy rzut oka po założeniu nowego sprzegła biegi chodziły normalnie. (jak sięgam pamięcią z 1 problemy były również przed wymiana sprzęgła, ale mniej drastyczne).

Gumy w wysprzęgliku wymienione razem ze sprzęgłem.
Gum w pompce nie wymieniałem bo sucho było pod pedałem. Z reszta, musiałoby się lać DOT4 z siłą wodospadu z nieszczelności, żeby sprzęgło nie wchodziło do końca. ;)

Dziwna sprawa u mnie bo odkręcenie odpowietrznika w wysprzęgliku nic nie daje, Płyn nie leci jakby otwór był zaślepiony :o Chwilowy brak dostępu do kanału i nie wyciągnę wysprzęglika.

alonz 

Wysłany: 09-12-2013, 09:05   

Pompa nie musi lać na zewnątrz jeśli jest niesprawna. Ja miałem przypadek w E36 że całkiem uszczelnienie w środku się rozleciało (czy tam zatarło nie zagłębiałem się) pedał wpadał w podłoge, sprzęgło nie działało, pompa do wymiany mimo że wszystko suchutkie. Właśnie na początku wysprzęglik podejrzewałem

kredensiarz 
Nadwozie:

A masz tulejki centrujące szkrzynia-blok? W jednym m20 miałem problemy z biegami na zimnym przy braku jednej z nich.

Odpowiedz do tematu