Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
Pralnia STENIA
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ZTJ 
<900kg projekt

Wysłany: 16-06-2007, 10:15   Nie mozna otworzyc maski!

Co robic? Ciagne raczke i nie wyczuwam oporu, tak jakby linka pekla, odczepila sie. Jak teraz otworzyc maske :? ?

jackx-36 

Wysłany: 16-06-2007, 10:54   

hmm..... cieżka sprawa, przyznam sie szczerze że nie spotkałem sie jeszcze z takim problemem i nie zabardzo wiem jak go ugryść, ale jak by mnie sie to przydarzyło to próbowałbym dostac sie jakoś od przodu , zdjąć jakimś sposobem osłone świateł ( atrape, nawet ją połamać jak sie nie da, nie jest droga) i jakoś próbować, albo pojechac do jakiegos znajomego warsztatu i wjechać na kanał/podnośnik i próbować dostac sie do zamka od spodu :mad2:

to sa tylko takie moje sugestie, może którys z kolegów ćwiczył juz taki temat ma wieksze doświadczenie :cool2:

PaWeLeK_E30 
Sam naprawiam BMW E30

Wysłany: 16-06-2007, 11:00   

właśnie byłem obejrzeć to przy aucie. Zamek jest obok lewego światła. Są tam dwie śruby i otwór w środku. Może ten otwór jest jakiś serwisowy na takie przypadki.
Śruby da rade odkręcić długim kluczem, bez ściągania atrap. Tylko nie wiadomo, czy zamek wtedy puści.
Sprawdź jeszcze rączkę, może tam Ci się zerwała i byś kombinerkami linkę pociągnął.

PaWeLeK ==> BMW E30 324td Touring

abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 16-06-2007, 11:49   

Też miałem ten problem, wziąłem szczypce morsy samozaciskowe, zdjąłem osłonę kolumny kierowniczej żeby było wygodniej i uchwyciłem szczypcami tą linkę i i tak sobie szczypce wisiały aż doczekały się wymiany linki.

Trzeba prędko wymienić linkę bo możliwość otwarcia maski to kwestia bezpieczeństwa w razie pożaru, zwłaszcza z LPG.

Strzelba 

Wysłany: 16-06-2007, 14:25   

abrover dobrze pisze popatrz od wewnatrza auta moze gdziesz manierzysz koniec linki to szczypcami czy kombinerkami pociagniesz i bedziesz w domu

- BMW E30 318iS
- BMW E30 328iC
---------------------------------
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! NIE odpisuje na SMSy!
Kubki firmowe / Ramki pod tablice rej. - Nowy wzór; Nowa niższa cena / Czapki z logo forum
Gość chcesz pomóc w utrzymaniu forum?

ZTJ 
<900kg projekt

Wysłany: 16-06-2007, 19:40   

Dzięki za rady. Jutro obejrzę wszystko dogłebnie zaczynając od strony kabiny.

Ostyn 
było sobie M21.... 324TD

Wysłany: 17-06-2007, 22:26   

Cytat abrover napisał/a:

Trzeba prędko wymienić linkę bo możliwość otwarcia maski to kwestia bezpieczeństwa w razie pożaru...

Przepraszam za mały OT, ale:
Prawda jest taka, że jak już Ci się auto zapali to bez "pożarników" wiele nie zrobisz :(
Gaśnica, którą wozisz conajwyżej będzie przydatna przy ratowaniu osób w płonącym samochodzie... samego samochodu nieuratujesz. Nawet gaśnice z samochodów ciężarowych niewiele dają :( A jak wiadomo gaśnicy freonowej (która jest o wiele bardziej skuteczna) używać nie można.... Jeszcze jedno... otwarcie maski pogorszy tylko sprawę :mad2:

jeszcze raz przepraszam za OT

Było sobie e30 324TD :( jest e46 330XD

ZTJ 
<900kg projekt

Wysłany: 17-06-2007, 23:39   

Cytat Ostyn napisał/a:
Jeszcze jedno... otwarcie maski pogorszy tylko sprawę

Dobrze prawisz, ale nie do konca. Wiadomo- otwarcie maski dostarcza więcej tlenu i wzmaga pożar, ale czasem trzeba ją choćby trochę uchylić, żeby móc wpuścić dobrze strumień proszku z gaśnicy.

Tak przy okazji przypomniał mi się filmik z geniuszem gaszącym swoją E34, do którego linka zaraz umieszczę na forum :mrgreen: .

A apropo mojej maski- sprawa będzie rozwiązana dopiero w środę/czwartek, bo studia obecnie bardzo ograniczają mi czas na wszelkie inne zajęcia poza nauką.

wojtass
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 15:38   

Maskę można otworzyć bez zdejmowania czegokolwiek tak jak wcześniej napisał PaWeLeK_E30 w zamku jest taka dziura idealnie w tym miejscu jest też dziura w atrapie wkłada się w nią okrągły szpikulec odpowiedniej średnicy i maska się otwiera. Ja mam taki przyrząd zrobiony ze starego większego śrubokręta. Dobra sprawa na zerwaną linkę :cool2: troszkę gorsza jeśli chodzi o złodziei :duh:

vinex00 

Wysłany: 18-06-2007, 18:27   

Cytat ZTJ napisał/a:
filmik z geniuszem gaszącym swoją E34

a gdzie link??? chciałbym zobaczyć

abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 18-06-2007, 19:01   

Cytat vinex00 napisał/a:
Cytat ZTJ napisał/a:
filmik z geniuszem gaszącym swoją E34

a gdzie link??? chciałbym zobaczyć

Wpisz sobie "dzidek bmw" w google, nic ciekawego.

misHa
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 20:09   

Link ten już był na forum.

Ciekawa sprawa z tym zabezpieczeniem żeby otworzyć z zewnątrz :)
Muszę z ciekawości poszukać tego u siebie :D

vinex00 

Wysłany: 18-06-2007, 21:01   

ehh popaprańce

ZTJ 
<900kg projekt

Wysłany: 22-10-2008, 13:23   

Wznawiam temat po długim czasie. Tym razem muszę otworzyć maskę, żeby dostać się do wyładowanego akumulatora. Mam centralny zamek na pilota i dwa uszkodzone przy próbie włamania sprzed lat zamki w drzwiach.

Bardzo przydałby mi się teraz sposób opisywany przez wojtass,a który jednak już od dłuższego czasu się nie loguje, więc nie poda mi raczej szczegółów. Przez który to otwór dostanę się do zamka? Daję pomocnicze zdjęcie atrapy :) .

kresek
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2008, 13:42   

:search: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=5909
w razie poblemow jeszcze mozesz zadzwonic pomoge 664735320

Odpowiedz do tematu