Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
CabrioDoSlubu.info
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
kamilshiu 

Wysłany: 15-08-2012, 11:46   Hak holowniczy e30

Witam. Mam kilka pytań odnośnie haka holowniczego do bmw e30 318i turning.
Czy hak od sedana e 30 będzie pasował do kombi ?
Czy jesli jest to hak używany to można go zamontować w mojej e 30?
Hak ma tabliczkę ale co z homologacją czy jest potrzebna ?
Skąd wziąć homologacje?
I jeszcze jedno , czy jeśli sam zamontuje hak czy nie bedzie problemu z przeglądem?
Proszę o szybką odpowieć.
Pozdrawiam

ksx9 

Wysłany: 15-08-2012, 12:02   

Cytat kamilshiu napisał/a:
Czy hak od sedana e 30 będzie pasował do kombi ?
Czy jesli jest to hak używany to można go zamontować w mojej e 30?

Tak
Tak
A o reszte zapytaj tam gdzie robią przeglądy, myśle że wszystko jest do załatwienia w małych pieniądzach, kolega kiedyś zakładał hak do e36 to pojechał na przegląd i gość mu dał wszystkie papiery za 50zł(chyba), później w wydziale wbili mu w dowód.

Sprzedam: http://allegro.pl/listing...?us_id=21714469

Opinie o mnie: http://bmw-e30.pl/viewtop...t=31486&start=0

Mój czarnuch: http://bmw-e30.pl/viewtop...=38195&start=15

$Dantte26 
Siła Drzemie w Beemie !!!

Wysłany: 15-08-2012, 14:02   

kamilshiu,

witam...tak jak ksx9 napisał hak z sedana będzie pasował do touringa i na odwrót...używany można bez problemu zamontować do siebie...kwestia tego jaki to hak...jeśli z odpinaną kulą produkcji Westfalia czy jakoś tak i posiada tabliczkę to homologację będzie miał jak najbardziej...do wydziału komunikacji natomiast musisz dostarczyć pisemko iż owy hak zamontował ktoś do tego upoważniony i w razie jakiegoś nieszczęścia podpisuje się pod montażem i nie chodzi tu o awarię haka tylko o bezpieczenśtwo innych użytkowników...masz dwa wyjścia...montaż samemu i wizyta w zaprzyjaźnionej stacji diagnostycznej gdzie kolo po oględzinach wystawi papier lub warsztacie upoważnionemu do wystawienia ww. pisemka, bądź zlecenie całości ww. na pewno nie będą mieli problemów z tym że hak jest używany...lepsza solidna używka niż kiepskiej jakości nówka...on nie ma wyglądać...ma spełnić swoje zadanie...zresztą każdy hak po roku eksploatacji wygląda tak samo...czy to nowy czy to stary po roku jest tak samo zardzewiały :D

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

buncol520 

Wysłany: 29-08-2012, 21:07   

kamilshiu, ja kilka haków montowałem sam(nie do e 30),nawet raz używkę bez tabliczki...tabliczke załatwiłem od innego haka :mrgreen: ,każda stacja okręgowa (jak jest wszystko oki) musi wystawić Ci papier na to do wydziału komunikacji(łaski nie robią,bo płacisz za 15 min badanie) nawet jak montowałeś sam,(inna sprawa z przeróbką z vana na osobówkę,ale to inna historia)no i nie daj się nabrać na ściemę,że hak musi być odpinany(bo nawet w niem. takiego obowiązku nie ma!!!)tak jak piszę Dantte26, lepsza org. używka niż tania nówka,którą czasem strach montować w aucie

kredensiarz 
Nadwozie:

Cytat buncol520 napisał/a:
tak jak piszę Dantte26, lepsza org. używka niż tania nówka,którą czasem strach montować w aucie

A po czym poznać dobrą używkę do e30? Chyba tylko Słupsk teraz robi haki do e30, a nie mam do nich zaufania, bo koledze poddał się ich hak (nie w e30). Zatem co kupić żeby było najmocniejsze?

dar00 

Wysłany: 29-07-2013, 22:16   

Cytat kredensiarz napisał/a:
Cytat buncol520 napisał/a:
tak jak piszę Dantte26, lepsza org. używka niż tania nówka,którą czasem strach montować w aucie

A po czym poznać dobrą używkę do e30? Chyba tylko Słupsk teraz robi haki do e30, a nie mam do nich zaufania, bo koledze poddał się ich hak (nie w e30). Zatem co kupić żeby było najmocniejsze?

Niedawno montowałem do siebie hak-słupsk. Naprawdę solidnie wykonany. Belka w budzie trzyma się na 12 śrubach, spawy konkret.
W aukcjach a także sam producent pisze, że hak do montowania bez podcinania zderzaka jednak tak nie jest. W szerokiej lampie trzeba ciąć lekko zderzak.

Jeśli chodzi o montaż to trzeba lekko otwory w budzie rozwiercić bo nie jest co do mm. Jednak poza tymi wadami prędzej wyrwie tył samochodu niż coś się stanie z hakiem.
Wolę taki z odpinaną kulą bo przynajmniej nie sterczy to na co dzień.

kredensiarz 
Nadwozie:

Jak polski hak to normalka że otwory nie pasują. A opiszesz jak duże wycięcie trzeba zrobić?
Nie bardzo widzi mi się ten hak, jest za lekki. Musiał by być z mocnej stali a już wiemy że ta firma nie ma najlepszych materiałów.

dar00 

Wysłany: 30-07-2013, 15:58   

tak to wygląda:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Bez schylania się podcięcia nie widać

kredensiarz 
Nadwozie:

Tu nie ma pół zderzaka! Dzięki za fotki. Nie chcę takiego haka. Są jakieś bez podcinania?

Grzesiek2290 
dla mnie bomba

Wysłany: 30-07-2013, 19:18   

po stokroć wolę oryginalny hak westfalia. Też trzeba lekko podciąć zderzak ale po odpięciu kuli i schowaniu gniazdka widać go tylko z pozycji ziemi.

dar00 

Wysłany: 30-07-2013, 20:58   

a ma ktoś fotki haka westfalia z odpiętą kulą żeby zobaczyć jak to wygląda na samochodzie?

moher 

Wysłany: 30-07-2013, 23:05   

u mnie w galerii.

mam ori westfalia z odpinaną kulą i chowanym gniazdem i nie ma nic lepszego

kredensiarz 
Nadwozie:

Widzę dwie twoje galerie, ale nie ma zdjęć tyłu.

Chyba daruję sobie hak, nie potrzebuję go aż tak bardzo. Nie wiem co to za oszołomy twierdzą, że w e30 bez M-Pakietu nie trzeba nic wycinać.

Grzesiek2290 
dla mnie bomba

Wysłany: 31-07-2013, 17:01   

delikatnie trzeba podciąć dół zderzaka ale to jest dosłownie 2cm i tego nie widać.

moher 

Wysłany: 31-07-2013, 20:56   

kredensiarz ,

0.52min widać że nic nie widać czyli wszystko zasłania zderzak który trzeba lekko wyciąć od spodu, jak się na ziemi nie położysz to tego nie obaczysz.

Odpowiedz do tematu