| Autor |
Wiadomość |
Bruce

|
Wysłany: 23-02-2013, 18:51 stuki z tyłu
|
|
|
Panowie taka sytuacja, ze hemoglobina woda ziemia powietrze:P
A na poważnie to co to może być? Jadę na jedynce lub na wstecznym i jak wcisnę sprzęgło to czasem slyszę z tyłu autka "lublubu". Tak ten ciąg liter najlepiej opisuje to zjawisko:)
Wymienione:
Łącznik elastyczny wału
Tuleje belki
Podpora wału
Krzyżaki- idealna kondycja
Poducha dyfra tez jest git- to chyba poliuretan
Wał ma delikatny luz jak nim pokręcę no i prawa półoś też
Czasem też słyszę z prawej strony z tyłu huczenie- myślę ze to łożysko. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie:)
Panowie czy sadzicie ze to dyfer leci juz powoli?
|
|
|
|
|
|
 |
Kaczmar
Bo Mogę Wszystko

Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Wrz 2011 Posty: 898 Skąd: Długołęka
|
Wysłany: 23-02-2013, 19:00
|
|
|
a jak wciśniesz wolniej sprzęgło to też jest taki odgłos? moim zdaniem masz luz w dyferencjale, razem z luzem na wale może dawać taki efekt przy gwałtownym wciśnięciu sprzęgła podczas przyśpieszania
|
|
_________________ http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=32164
 |
|
|
|
|
 |
Bruce

|
Wysłany: 23-02-2013, 19:45
|
|
|
jak powoli wciskam sprzęgło to nie:)
No cóż to chyba pozostaje mi tak smigać
[ Dodano: 11-03-2013, 10:30 ]
Witam ponownie. Chciałbym jeszcze dodać ze mam taki sam objaw przy mocnym hamowaniu na suchym;/ tez słyszę z tylu dudududu.
Myślicie panowie ze warto wymienić przeguby prawej półośki- ma ona luzy?
|
|
|
|
|
|
 |
tony_d

|
Wysłany: 12-03-2013, 16:56
|
|
|
Coś podobnego przytrafiło mi się jakiś czas temu. W moim przypadku okazało się, że dyferencjał był do wymiany z powodu luzów.
|
|
|
|
|
|
 |
maroFX
(OO=[][]=OO)

|
Wysłany: 16-05-2013, 23:50
|
|
|
lublubu" mówisz
mam to samo. Np: jak toczę sie na jedynce w korku na pełnym zasprzęgleniu i mam jakieś 1.1tys na budziku to wystraczy ze jakoś za wolno wduszę sprzęgło i słyszę z tyłu stuk głuchy i czuje ze budą szarpnęło. Efekt mam prawie zawsze przy redukcji biegu 3->2, 2->1. Podobnie na wstecznym: turlam sie i chce zwolnic to pomału noga na sprzęło, ujmuje gazu i nagle "lublublu..." czy jakos tak
Dodam, ze nie ma tego efektu wcale gdy sprzęgło wcisne dosyć szybko w podłogę.. I nie mam luzy na dyferencjale. Kupilem używany w takim stanie, ze jak go oglądałem od środka to wszystko chodziło jak z fabryki. Płynnie z delikatnym oporem. Nawet mikro luzu nie wyczułem.
Za pare dni wymienię tuleje belki tylnej bo na 100% mam wybite i zobacze co sie wydarzy.. Słychać je już prawie na każdym ciasnym zakręcie i przy zmianach biegów. Zrobiłem prosty test na dwóch klinach podstawionych pod koło i jedna osoba mocno rozhuśtała auto ja sobie macałem tuleje,, latało kilka mm przód tył. Podjrzewam, ze przy rozsprzeglaniu koła przestają ciagnac i zaczynają byc wleczone przeskakuje bardzo szybko tylna belka z dyfrem wiec na moment zwalniają koła, co nie idzie w parze z wałem napędowym. Stąd szarpnięcie budą i stuk.
|
|
|
|
|
|
 |
m2

|
Wysłany: 17-05-2013, 19:18
|
|
|
u mnie było podobnie okazało się ze 2 sruby sie puluzowały na dyfrze te od góry przykreciłem i jest git
|
|
|
|
|
|
 |
maroFX
(OO=[][]=OO)

|
Wysłany: 18-05-2013, 01:01
|
|
|
przychodzą mi do głowy jeszcze półosie. Umowilem sie dzisiaj z innym kierowcą na testy i kazalem na lekkim wzniesieniu na wstecznym podjeżdząc pod góre i odpuszczać, tak niemal w miejscu. Bardzo wyraźnie wtedy wali coś i niesie się po budzie. Mogelm zajrzeć pod auto w tym momencie i wszystko co sie gnąłem wymacałem. Z obserwacji: stuk jest dosyć twardy: metal o metal, jakby luźny wielowpust gdzieś. Wyczuwamcoś w palcach jak dotknąć flansze w dyfrze, ale tosamo po belce się niesie. Podniosę koła to wtedy wiecej wymacam.
inna sprawa: postawielm auto na kołach, zaciagnąłem ręczny, bieg na luz. Jak złapię reka za krzyżak, zaraz przed dyfrem, i zakręcę ile się da, to słysze bardzo podobny stuk, ale widzę ze flansze też reagują wiec luzu na kołach zębatych nie ma. Flansza obraca sie niewiele, moze 2 stopnie. ALe koła są na glebie wiec czy tam jakikolwiek luz w przegubach półosi może byc?
|
|
|
|
|
|
 |
Leon

Pomógł: 42 razy Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2588 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
 |
BMWe30-Stefan

Pomógł: 21 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Paź 2011 Posty: 739 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
maaaad

Pomógł: 38 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 1981 Skąd: PTU
|
Wysłany: 13-06-2013, 21:42
|
|
|
Mam pytanko - czy flansze półosi w dyferencjale powinny mieć luz poprzeczny? U mnie dają się lekko suwać na boki (właśnie w poprzek w stosunku do osi auta). Nie pamiętam, jak było wcześniej, ale właśnie od jakiegoś czasu stuka mi coś z tyłu przy ruszaniu - raz mocniej, raz słabiej, czasami jest to kilka stuknięć pod rząd (jakby chrupnięcie?). Tuleje belki nowe, wahaczy nowe, poduszki pod amory rok albo dwa lata temu zmieniane, łącznik wału nowy, podpora wału nowa, łączniki stabilizatora nowe. Na dodatek czuć rytmiczne bicie, raz mocniejsze, raz ledwie wyczuwalne (ale to już od dłuższego czasu - stuki są od niedawna) jakby z tylnego lewego koła.
Jakieś pomysły, wskazówki? Będę wdzięczny za pomoc, bo strasznie mnie to irytuje. Czasami wystarczy lekko musnąć pedał gazu, żeby coś tam delikatnie stuknęło.
|
|
|
|
 |
tony_d

|
Wysłany: 13-06-2013, 22:12
|
|
|
Jeśli chodzi o rytmiczne stukanie i dźwięk jakby z tylko z jednej strony, to kiedyś miałem taką sytuację, że też pojawiło się stukanie, najpierw cichsze, a z czasem stawało się głośniejsze. Dźwięk, jakby coś gdzieś haczyło i stukało wraz z obrotem koła. Zajrzałem do bębna i okazało się, że urwała się jedna sprężynka od szczęk i jedną okładzinę wykręciło, co powodowało rytmiczne stukanie. Zależnie od tego jak się ułożyła, było raz cichsze, raz głośniejsze. Może warto sprawdzić, czy w bębnach wszystko w porządku.
|
|
|
|
|
|
 |
maaaad

Pomógł: 38 razy Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 1981 Skąd: PTU
|
|
|