| Autor |
Wiadomość |
radeklwh

|
|
|
|
 |
Stammek

Pomógł: 52 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 3394 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-11-2013, 22:24
|
|
|
Ustawia sie na pewno 0.30 na zimnym.
Wałek igła a jak drzwigienki/koniki ? bo czesto to one są mocno zużyte.
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 13-11-2013, 23:19
|
|
|
No dzwigienki tez są dobre, były wymieniane zawory dzwigienki i walek
|
|
_________________ jest subaru jest impreza
 |
|
|
|
|
 |
qbacki

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 504 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-11-2013, 23:59
|
|
|
Po pierwsze roznica miedzy 0.30 a 0.35 to jest w C*UJ MALO!
0.05 jest praktycznie niezauwazalna ludzkim okiem i juz Ci kolego powiem ze moim zdaniem duzej roznicy to nie odgrywa.
Pomysl sobie ze jak ustawiasz ten luz to dokrecajac mimosrod nigdy nie zrobisz tego 0.3. Zawsze jakies rozbieznosci sa.
Szukalbym przyczyny bardziej w konikach lub dzwigienkach.
Nie wiem czy Ci sie chce tak bawic ale jak masz czas i checi to ustaw sobie najpierw to 0.3 i jak za glosno to 0.35 i patrz co sie dzieje.
Pamietaj ze luz regulujesz na zimnym silniku, nalepiej po calonocnym postoju.
|
|
_________________ Żaba: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=289223#289223
Film mojej produkcji: https://www.youtube.com/watch?v=fmM23XrPLCw
 |
|
|
|
|
 |
CR04

Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 202 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-11-2013, 06:37
|
|
|
moim zdaniem zbyt cicho też nie może być. znaczy że jest za ciasno, a czym to skutkuje - tłumaczyć nie muszę.
po mojej pękniętej dźwigience (właściwie po jej wymianie) - co prawda m20 - ustawiałem 0,25 na wszystkich. Klekotało jak m40. ustawiłem 0,25 jeszcze raz, tyle że na ciasno (duży opór) i już jest malinka. Polecam zacieśnić luzy używając tego samego paska (szczelinomierza) - w twoim przypadku 0,30 i 0,35, wtedy dopiero moim zdaniem ustawienie jest prawidłowe.
Zresztą temat luzów wałkowany był już gdzieś.
|
|
|
|
|
|
 |
Kruczek
///M

Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 655 Skąd: Orońsko
|
Wysłany: 14-11-2013, 08:19
|
|
|
sprawdz czy 0,25 wchodzi luźno czy z lekkim oporem, ja zawsze przy regulacji sobie sprawdzam i ustawiam tak żeby wchodziło z leciutkim oporem, wtedy jest trochę ciaśniej jak 0,30 i wg mnie jest idealnie.
|
|
|
|
|
|
 |
$Dantte26
Siła Drzemie w Beemie !!!

Pomógł: 45 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 1114 Skąd: DGR
|
Wysłany: 14-11-2013, 12:49
|
|
|
radeklwh,
skoro w rozrządzie masz wszystko cacy, to ustaw luz trochę ciaśniej tak jak pisze CR04 bądź Kruczek... jeśli to nie przyniesie skutku możliwe jest także wyklepanie gniazda zaworowego i hałasujący grzybek zaworu chodź w to wątpię... przyjrzał bym się natomiast innym elementom... mianowicie klepiące wtryskiwacze, co w 20-letnich silnikach jest częstą przyczyną hałaśliwej pracy...
|
|
_________________ MOJE WIERNE e30: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=20734
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa /// |
|
|
|
|
 |
marcine30

Pomógł: 8 razy Wiek: 41 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 226 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 14-11-2013, 14:24
|
|
|
Ja w swoim ustawiałem tydzien temu tez klepały zawory wałek w ładnym stanie. I mam ustawione ciasne 0.25ssący i 0.30wydechowy i mam cisze pod maską a i silnik pięknie się wkreca. Jak chcesz to moge nakręcić film jak to teraz pracuje
|
|
|
|
|
|
 |
marek1132

Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 118 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-11-2013, 19:13
|
|
|
Jeśli regulowałeś tradycyjną metodą,czyli szczelinomierz miedzy trzonkiem zaworu, a dzwigienką zaworową nic z tego nie będzie,chyba,że wszystko masz nowe.Od kilku lat stosuje metode opisaną na Bimmerforums.Ustawiasz na luźne 0,25 mm,ale uwaga,szczelinomierz miedzy dźwigienke zaworową, a wałek (krzywkę),a nie jak w tradycyjnej metodzie dzwigienka-trzonek.Po takiej regulacji żadnego klepania.
|
|
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 15-11-2013, 07:48
|
|
|
panowie fachowcy dziękuję za rady i jutro weekendowo się zabieram do działania
moje m30 musi ładnie buczeć, przepiękny silnik ładnie pracuje.... co tu opowiadać silnik z duszą... a jak by coś z wtryskami było to okej mam jeszcze cały silnik na części więc jest co podmieniać
marcine30 możesz nagrać filmik?
z chęcią posłucham jak pracują wasze autka!!!!! zakochałem się w swojej bumie chociaż prędkości demonem nie jest... ale z tym silnikiem to takie "germany muscle car"
|
|
 |
|
|
|
|
 |
$Dantte26
Siła Drzemie w Beemie !!!

Pomógł: 45 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 1114 Skąd: DGR
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 15-11-2013, 08:52
|
|
|
V8 do e30 przy normalnym użytkowaniu auta to raczej trochę nie poręczne co...
i zadziałam tym sposobem:
marek1132 napisał/a: Jeśli regulowałeś tradycyjną metodą,czyli szczelinomierz miedzy trzonkiem zaworu, a dzwigienką zaworową nic z tego nie będzie,chyba,że wszystko masz nowe.Od kilku lat stosuje metode opisaną na Bimmerforums.Ustawiasz na luźne 0,25 mm,ale uwaga,szczelinomierz miedzy dźwigienke zaworową, a wałek (krzywkę),a nie jak w tradycyjnej metodzie dzwigienka-trzonek.Po takiej regulacji żadnego klepania.
[ Dodano: 15-11-2013, 11:11 ]
i może jeszcze z innej beczki tak odnośnie silniczka
takie pytanko odnośnie oleju dla m30b35
wiem że temat był wałkowany nie raz na różnych forach ale od nadmiaru informacji zgłupiałem!!!!
serwisówka BMW mówi że do m30b35 powinien być zalany 15w40
ale ludzie piszą ze 5w40 lepszy... znalazłem dużo wypowiedzi że 0w40 leją... 10w60...
i który wybrać???
przecież silnik wykonany był w starej technologii i chyba ten olej jest dla niego bardzo dobry....
więc proszę kogoś o wypowiedź w tej kwestii
teraz śmigam na 15w40 shell'a
|
|
 |
|
|
|
|
 |
qbacki

Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 504 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
CR04

Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 202 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-11-2013, 07:29
|
|
|
marek1132 napisał/a: Jeśli regulowałeś tradycyjną metodą,czyli szczelinomierz miedzy trzonkiem zaworu, a dzwigienką zaworową nic z tego nie będzie,chyba,że wszystko masz nowe.Od kilku lat stosuje metode opisaną na Bimmerforums.Ustawiasz na luźne 0,25 mm,ale uwaga,szczelinomierz miedzy dźwigienke zaworową, a wałek (krzywkę),a nie jak w tradycyjnej metodzie dzwigienka-trzonek.Po takiej regulacji żadnego klepania.
qbacki napisał/a: Ja jeszcze odnosnie zaworow.
Kolega napisal ze szczeliniomierz w na walek. Moim zdaniem nie ma roznicy czy tam czy tam przeciez luz zawsze bedzie taki sam.
Zwlaszcza ze na walku jest slaby dostep takze...
błąd koledzy. dźwigienka ma swoje jakieś tam minimalne przełożenie, inną odległość od wałka do wałka rozrządu i inną od wałka do zaworu, ponadto na innej wysokości jest wałek rozrządu i zawór. jak sama nazwa wskazuje, luzy ustawiamy NA ZAWORACH, nie na wałku, bo minimalnie inny wyjdzie tu i tu.
i nieważne co piszą na forach...
|
|
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 16-11-2013, 08:42
|
|
|
CR04 napisał/a: marek1132 napisał/a: Jeśli regulowałeś tradycyjną metodą,czyli szczelinomierz miedzy trzonkiem zaworu, a dzwigienką zaworową nic z tego nie będzie,chyba,że wszystko masz nowe.Od kilku lat stosuje metode opisaną na Bimmerforums.Ustawiasz na luźne 0,25 mm,ale uwaga,szczelinomierz miedzy dźwigienke zaworową, a wałek (krzywkę),a nie jak w tradycyjnej metodzie dzwigienka-trzonek.Po takiej regulacji żadnego klepania.
qbacki napisał/a: Ja jeszcze odnosnie zaworow.
Kolega napisal ze szczeliniomierz w na walek. Moim zdaniem nie ma roznicy czy tam czy tam przeciez luz zawsze bedzie taki sam.
Zwlaszcza ze na walku jest slaby dostep takze...
błąd koledzy. dźwigienka ma swoje jakieś tam minimalne przełożenie, inną odległość od wałka do wałka rozrządu i inną od wałka do zaworu, ponadto na innej wysokości jest wałek rozrządu i zawór. jak sama nazwa wskazuje, luzy ustawiamy NA ZAWORACH, nie na wałku, bo minimalnie inny wyjdzie tu i tu.
i nieważne co piszą na forach...
i mój system popsułeś bo teraz nie wiem co i jak..
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|