Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
CabrioDoSlubu.info
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
qbacki 

Wysłany: 16-11-2013, 20:29   m20b25 zagrzewa sie

Witam
Panowie mialem nadzieje ze nie bede musial zakladac juz tematu jednak wyszlo inaczej.

Chcialem poruszyc temat ktory zdarzyl mi sie wczoraj i podejrzewam ze jest to grubsza sprawa. Postaram sie to dokkladnie opisac.

Przez 2 tys km od wlozenia silnika wszystko bylo okey az do wczoraj. Jade sobie jakies 90 km/h mialem zamiar wyprzedac przez co dalem redukcje z 5 na 4 i przeciagnelem ja troche wyzej do 5 tys obr/min. Po wyprzedzaniu zroilem jakis kilometr stanelem by cos zalatwic i zauwazylem ze lekko podniosla mi sie temp wskoczyla na pion(zawsze bylo przed pionem). Pomyslalem norma przeciez tak powinno byc.
Dojechalem do domu zgasilem auto. Rano drugiego dnia robilem trase. Gdy silnik zaczal sie nagrzewac zrobily sie niepokojace rzeczy tzn temp urosla nie na pion tylko na ta kreske poza pion. Wysiadlem otwarlem maske. Chlodnica byla zimna waz z gory cieply ten na dole zimny natomiast woda w zbiorniczku doslownie kipiala. Wylatywalo odpowietrznikiem i wrzalo w c*uj.

Stwierdzilem ze to termostat. Wsadzilem drugi. Zalalem uklad ponownie poniewaz wywalilo troche tego plynu. Odpalam auto i czekam az sie nagrzeje. Czekam i czekam i czekam. Auto nagrzac sie nie chcialo. Stwierdzilem ze visco sie spina za szybko wiec pomyslalem ze troche sie rusze. Przejechalem 0.5 km temp wskoczyla na pion. Stanalem po chwili ruszylem i wskazowka znowu wyjechala za pion na ta ostatnia kreske(nie czerwone pole).
Syt ta sama: chlodnica zimna ze zbiorniczka wywalal plyn.
Teraz najdziwniejsze jest to ze gdy nieco go ostudzilem temp wjechala napion otwarlem zbiorniczek i nic sie nei dzialo temp stala w miejscu.
Ogrzewania na cieplym silniku brak.
Wszystkim tym ktorzy maja zamiar pisac ze visco do wymiany serdecznie dziekuje i od razu mowie ze jezdzilem tym silnikiem bez visca i wiatraka przez 2 dni z chlodnica od 2.0 i w trasie temp byla rowniez na pion i nie miala prawa wyjsc dalej. Oczywiscie robilem wtedy tylko trasy.
Tym ktorzy twierdza ze uklad nie odpowietrzony mowie ze uklad jest odpowietrzony.

Pytanie do was panowie bo sie troche rozpisalem. Co jest nie tak?
Dalem chlodnice do sprawdzenia czy jest drozna. Pompe sprawdzilem i jest cala. Watpie zeby nagle przestala cisnienie dawac.
W pon wsadze jeszcze 3 termostat na 80 stoopni(teraz mam 88) bo moze wsadzilem jakis ch*jowy co jest malo prawdopodone.
Myslalem nad uszczelka pod glowica ale objawy sa jakby obieg w ogole sie nie otwieral...
Oleju w plynie czy masla pod korkiem lub bagnetem nie zauwazylem. Spadku mocy rowniez nie. Jak chodzi o bialy dym to wiadomo na zimny troche pokopci ale to jak kazde auto.
Chlodnica jest od 2.4 d
Teraz podejrzewam tez korek od zbiorniczka wyrownawczego. Mozliwe ze mialem tam troche powietrza korek sie przytkal jakims cudem termostat sie zamknal bo sie uklad zapowietrzyl i tyle?
Uklad zalany Petrygo. Czasami zdarzalo sie ze dolalem z 5 szklanek przegotowanej wody ale po jakims tyg uklad zalalem swiezym plynem.

Żaba: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=289223#289223
Film mojej produkcji: https://www.youtube.com/watch?v=fmM23XrPLCw

asiab83 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 16-11-2013, 20:49   

Ja miałam podobne objawy w mojej e30-tce ,winna była chłodnica wyglądała jak nowa a nie była dostatecznie drożna,została wymieniona i po kłopocie

marcinoski90 

Wysłany: 16-11-2013, 22:03   

Czasami nowy termostat potrafi być wadliwy najlepiej sprawdzić przed włożeniem

qbacki 

Wysłany: 16-11-2013, 22:25   

W pon odbiore chlodnice zobacze co mi tam majster Jaca powie i odpowietrze dobrze jak radzi guru wojtaq.
W kazdym razie opini na ten temat z checia jeszcze poslucham. Moze ktos na cos wpadnie w kazdydm razie faktycznie wyglada jakby chlodnica byla niedrozna.

pawels5 

Wysłany: 17-11-2013, 00:25   

Cytat qbacki napisał/a:
Pompe sprawdzilem i jest cala

Cytat qbacki napisał/a:
Ogrzewania na cieplym silniku brak.

Nie chcę źle wróżyć, ale możesz mieć pękniętą głowicę, oby nie. Małe mikropęknięcie puszcza jak się nagrzeje.

wojtaq 

Wysłany: 17-11-2013, 01:27   

myślę że nie głowicę a uszczelkę ...

Mofeix 

Wysłany: 17-11-2013, 09:00   

Sprawdz czy pompa wody pompuje. I czytam czytam odpowietrzyłes ją wgl? Termostat rozumiem ze wahler?

qbacki 

Wysłany: 19-11-2013, 21:00   

Dobra dziewczyny. Problem rozwiazany.
Prawdopodobnie byl to termostat + nie do konca odpowietrzony uklad.
Dzisiaj wlozylem nowy 80 stopni wywalilem visco z wiatrakiem i odpowietrzylem.
Chlolera nawet nie wiedzialem ze to tak ciezko idzie. Odpowietrzalem prawie dwie godziny...
Chopoki dzieki za pomoc:]

Odpowiedz do tematu