Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
MyE30.pl
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 02-12-2013, 08:32   wibracje silnika m40b16, raz są raz nie ma

Witam,
problem jest taki. Jadę sobie na spokojnie, około 60kmh, 4 bieg, 2100 obr. i po całej budzie niesie się wibracja o dużej częstotliwosci od silnika. Nie mocna, ale irytująca. Pojawia się taki dźwiek trochę dudniący w uszach. Powyżej 2500 obr. zaczyna się uspokajać, ale możliwe, że po prostu tłumienie jest większe na duzych obrotach. Ale to zjawisko nie jest zawsze. Bywa że silnik chodzi ładnie i płynnie nawet od 1500obr. Nie wiem od czego zmiany zależą bo to potrafi być podczas tej samej jazdy. Co może być przyczyną takich zmian?
Kiedys podobne wibracje miałem przy 1600 na "podtrzymaniu" prędkości, czyli pedał gazu delikatnie, i podobnie wibrowało na postoju jak dałem do 1600obr. (kierownica latała góra-dół). Zmieniłem wtryskiwacze bo jeden lał i się uspokoiło. Dodatkowo powiem, ze mam nowa kopułkę, świece, przewody i rozrząd z M43. Wykluczam podporę wału. Wibracje znikają natychmiast po zdjeciu nogi z gazu i wciśnięciu sprzęgła.Poza tym badałem ją. Mam przypuszczenia, ze albo kompresja się zmienia (jakby pierścienie raz puszczały, raz nie?)

pawels5 

Wysłany: 03-12-2013, 21:52   

M40 ma wiele zagadek. U mnie czasami na wolnych jest spokój, czasami telepie. Generalnie jest to silnik ze "zmienną fazą rozrządów" raz jedzie, raz nie
:D

maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 04-12-2013, 22:30   

i znowu dzisiaj sobie jade, na 4ce, spokojniutko 1800rpm i drży buda. Wcisnąłem sprzegło silnik poszedł w dół do jałowych i na moment go przygazowałem tak do 4tys rpm. I przestało telepać :shock: Silnik super mięciutki, aż miło ...Normalnie jak 6 garów rzędowo :D Nie wydawało mi się bo powtórzyłem to za moment raz jeszcze ,gdy telepawka wrociła po staniu na światłach.

Tak sobie rozmyślam,może pompa paliwa daje za małe ciśnienie i słabo miesza się paliwo z powietrzem??? Pompę u mnie już słychać jak buczy, ale nie głośno.
Może to poduszki silnika już sie końcą? Znajomy na kanale mówił mi, że tragedii nie ma chociaż jedna poduszka już "siedzi"mocniej niż druga (ale nie jest oberwana).

kempa662 

Wysłany: 05-12-2013, 09:23   

skoro mówisz, że po wciśnięciu sprzęgła to podpowiem ci, że jakieś dwa miesiące temu coś takiego miałem w busie Renault Master. Przyczyna była prosta: masz sprężynki na tarczy sprzęgła i jedna z nich pękła i sobie wisiała co powodowało drżenie budy i taki dziwny dudniący dźwięk. Możliwe, że masz to samo.

maroFX 
(OO=[][]=OO)

Wysłany: 08-12-2013, 02:49   

Nie tyle co po wcisnieciu sprzęgła co po przygazowaniu. Samo wysprzeglenie nic nie zmienialo. Z resztą nawet jezeli to sprezynka to jak wytlumaczyc jej cudowne powroty na swoje miejsce?:) aha i sprzeglo nowe Sachs'a. Moze 1500km zrobilo.

Odpowiedz do tematu