| Autor |
Wiadomość |
radeklwh

|
Wysłany: 05-12-2013, 21:21 ustawianie zawieszenia d2 street e30
|
|
|
witam
jestem posiadaczem gwintu d2 street i chciał bym się dowiedzieć jak to ustawić... jakie proporcje powinny być zachowane itd. bo kartkę gdzieś zgubiłem i nie wiem co i jak a zawias na aucie leży sobie... i nie wiem jak się za to zabrać.. czy wysokość przedniego amorka reguluje się poprzez wkręcenie go w głębiej czy opuszczenie sprężyny.. jeżeli przez wkręcenie amorka to w jakim celu mam gwint na sprężynie? i jak ma być skręcony?i jakie proporcje mają być zachowane przy tylnym ustawieniu ? znaczy się mam oddzielnie sprężynę w miejce oryginalnej i gwint na amorze.... z tego co chyba dobrze pamiętam to było że po postwieniu auta na kołach sztyca ma się schować 1/3 to wtedy bedzie ok ale przód to mi z głowy wyparował i szukam pomocy..może ktoś ma manual czy coś? mam suwmiarkę i śmiało jej mogę używać ale nie pamiętam co i jak
i jeszcze dostałem saszetkę z "czymś" smar czy czort wie co... do czego to? gdzie tego użyć?
|
|
_________________ jest subaru jest impreza
 |
|
|
|
|
 |
Pietrek
Go low or go home.

Pomógł: 87 razy Wiek: 38 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4471 Skąd: Czeladź
|
Wysłany: 05-12-2013, 22:24
|
|
|
auto opuszczasz kręcąc nakrętką która jest pod spręzyną - kręcisz w lewo.
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 05-12-2013, 22:40
|
|
|
To już wiem ale chodzi mi o coś innego a mianowicie o zachowanie proporcji pomiędzy sprężyną a amorkiem bo jeżeli opuszczę samą sprężyną a amorka nie wkręce to jego miejsce skoku zostanie przesunięte(tył zz oddzielnymi sprężynami)... A teraz przód ile ma sie chować sztyca w amortyzator po postawieniu na koła bo tył chyba 1/3 swojej długości ale nie jestem pewien
|
|
 |
|
|
|
|
 |
alonz

Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Lut 2013 Posty: 162 Skąd: Trzebinia
|
Wysłany: 05-12-2013, 22:51
|
|
|
w amorku to powinieneś miec regulacje twardości, a pod sprężyną ustawiasz wysokość tą nakrętką
|
|
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 06-12-2013, 08:48
|
|
|
Panowie jak działa regulacja to bardzo dobrze wiem. Muszę wiedzieć ile sztyca musi wchodzić w amortyzator po postawieniu auta na koła
|
|
 |
|
|
|
|
 |
mattim
oldschool'owiec

Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 06-12-2013, 09:03
|
|
|
No proporcjonalnie. Opuszczasz spręzyne o połowe to amora też o połowe, o 3/4 to amora też o 3/4. Wystarczy wzrokowo określić tę wartość, przecież 2 czy 3mm nie zrobi różnicy.
Kolega ma identyczny gwint już kilka lat i ma amorka wkręconego do około połowy i wysokość czasem zmienia a amor jest w tym samym położeniu.
|
|
_________________ 80' rulezz |
|
|
|
|
 |
radeklwh

|
Wysłany: 06-12-2013, 10:11
|
|
|
Czyli sztyca wchodzi w tubę połowę jeżeli auto na kołach stoi, zgadza sie?
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Stammek

Pomógł: 52 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 3394 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-12-2013, 11:49
|
|
|
Wedlug mnie najlepiej jest przednią sprezyne ustawić tak zeby była leeko scisnieta a obnizenie ustawiac juz wkrecajac amor w tube.Wtedy zmieniajać wysokosc nie zmieniasz charakterystyki sprezyny.
Tył: ustawa sprezyną obniznie a potem postawa auto na kolach z okreconym amorem od wahacza i ustawa go tak zeby przy przykrecaniu do whacza było go trzeba pare cm zdusić.
|
|
|
|
 |
|
|