Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
radeklwh 

Wysłany: 05-12-2013, 21:21   ustawianie zawieszenia d2 street e30

witam
jestem posiadaczem gwintu d2 street i chciał bym się dowiedzieć jak to ustawić... jakie proporcje powinny być zachowane itd. bo kartkę gdzieś zgubiłem i nie wiem co i jak a zawias na aucie leży sobie... i nie wiem jak się za to zabrać.. czy wysokość przedniego amorka reguluje się poprzez wkręcenie go w głębiej czy opuszczenie sprężyny.. jeżeli przez wkręcenie amorka to w jakim celu mam gwint na sprężynie? i jak ma być skręcony?i jakie proporcje mają być zachowane przy tylnym ustawieniu ?? ? znaczy się mam oddzielnie sprężynę w miejce oryginalnej i gwint na amorze.... z tego co chyba dobrze pamiętam to było że po postwieniu auta na kołach sztyca ma się schować 1/3 to wtedy bedzie ok ale przód to mi z głowy wyparował i szukam pomocy..może ktoś ma manual czy coś? mam suwmiarkę i śmiało jej mogę używać ale nie pamiętam co i jak
i jeszcze dostałem saszetkę z "czymś" smar czy czort wie co... do czego to? gdzie tego użyć?

Pietrek 
Go low or go home.

Wysłany: 05-12-2013, 22:24   

auto opuszczasz kręcąc nakrętką która jest pod spręzyną - kręcisz w lewo.

Kliknij

radeklwh 

Wysłany: 05-12-2013, 22:40   

To już wiem ale chodzi mi o coś innego a mianowicie o zachowanie proporcji pomiędzy sprężyną a amorkiem bo jeżeli opuszczę samą sprężyną a amorka nie wkręce to jego miejsce skoku zostanie przesunięte(tył zz oddzielnymi sprężynami)... A teraz przód ile ma sie chować sztyca w amortyzator po postawieniu na koła bo tył chyba 1/3 swojej długości ale nie jestem pewien

alonz 

Wysłany: 05-12-2013, 22:51   

w amorku to powinieneś miec regulacje twardości, a pod sprężyną ustawiasz wysokość tą nakrętką

radeklwh 

Wysłany: 06-12-2013, 08:48   

Panowie jak działa regulacja to bardzo dobrze wiem. Muszę wiedzieć ile sztyca musi wchodzić w amortyzator po postawieniu auta na koła

mattim 
oldschool'owiec

Wysłany: 06-12-2013, 09:03   

No proporcjonalnie. Opuszczasz spręzyne o połowe to amora też o połowe, o 3/4 to amora też o 3/4. Wystarczy wzrokowo określić tę wartość, przecież 2 czy 3mm nie zrobi różnicy.

Kolega ma identyczny gwint już kilka lat i ma amorka wkręconego do około połowy i wysokość czasem zmienia a amor jest w tym samym położeniu.

radeklwh 

Wysłany: 06-12-2013, 10:11   

Czyli sztyca wchodzi w tubę połowę jeżeli auto na kołach stoi, zgadza sie?

Stammek 

Wysłany: 06-12-2013, 11:49   

Wedlug mnie najlepiej jest przednią sprezyne ustawić tak zeby była leeko scisnieta a obnizenie ustawiac juz wkrecajac amor w tube.Wtedy zmieniajać wysokosc nie zmieniasz charakterystyki sprezyny.

Tył: ustawa sprezyną obniznie a potem postawa auto na kolach z okreconym amorem od wahacza i ustawa go tak zeby przy przykrecaniu do whacza było go trzeba pare cm zdusić.

Odpowiedz do tematu