Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
CabrioDoSlubu.info
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 06-08-2007, 10:19   Zmiana oleju z mineralnego na półsyntetyczny?

Witam.

Na dniach wymieniam olej i nie mogę się zdecydować pomiędzy minerałem 15W-40 a półsyntetykiem 10W-40. Samochód był zalany wcześniej mineralnym 15W-40, a jeszcze wcześniej to nie wiem. Silnik mam lekko spocony, ale nie żeby ciekło z niego...

Robię nim najczęściej krótkie trasy po 3-4 km, a niedługo zima :) Obecnie silnik przez jakieś 2km cyka sobie, potem zaczyna chodzić równiutko.

Półsyntetyk:
+ lepsze życie dla hydrauliki zaworów
+ lepsze smarowanie zimą
- ryzyko powiększenia wycieków spowodowane wymyciem nagaru

Minerał:
+ gwarancja utrzymanie tego samego stopnia szczelności silnika
- niezbyt dobre dla hydrauliki, olej za gęsty na zimę

Co polecacie?

ZTJ 
<900kg projekt

Wysłany: 06-08-2007, 10:38   

Ja bym zalał półsyntetykiem.

Ostyn 
było sobie M21.... 324TD

Wysłany: 06-08-2007, 11:27   

Cytat abrover napisał/a:

Półsyntetyk:

TO JEST MIT!!
Kiedyś pojawiła się taka opinia, zakorzeniła, i teraz jak chwast sie rozrasta.
Za "mycie/płukanie" silnika odpowiedzialna jest tzw. liczba zasadowa TBN (Total Basic Number).
Im wyższa tym olej lepiej usuwa nagar itp. Bardzo często jest tak, że olej mineralny ma TBN wyższe od syntetyka!! olej składa się z 80 do 90% z tzw. bazy olejowej pozostałe 20/10 % to dodatki/uszlachetniacze i to nimi producent ustala klasę oleju i jego ostateczne właściwości.
Wycieki pojawiają się gdy leje się olej rzadszy od poprzednio stosowanego, oczywiście jeżeli silnik jest nieszczelny. W szczelnym silniku nic takiego sie niestanie.
Wniosek jest jeden: leje? wymień uszczelnienie i będzie ok.
Innym aspektem jest konstrukcja silnika (patrz alfa romeo - silniki nazywa się "luźnymi") gdzie zaleca się oleje o wyższej gęstości.
Ja klekota zalewam castrolem txt, jak go leję to jakbym lał wodę z colą (podobny kolor, a gęstość niewiele większa).

Było sobie e30 324TD :( jest e46 330XD

Strzelba 

Wysłany: 06-08-2007, 11:43   

lej polsyntetyk

- BMW E30 318iS
- BMW E30 328iC
---------------------------------
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! NIE odpisuje na SMSy!
Kubki firmowe / Ramki pod tablice rej. - Nowy wzór; Nowa niższa cena / Czapki z logo forum
Gość chcesz pomóc w utrzymaniu forum?

Fasola_Gdańsk
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2007, 11:45   

ale wyplukanie blotka i zatkanie kanalikow jest realne, a to oznacza klopoty

Globi 

Wysłany: 06-08-2007, 11:54   

tez bym wlał półsyntetyk ale zrobisz co uważasz za słuszne

abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 06-08-2007, 13:16   

Druga sprawa. Jaki lepiej kupić filtr oleju: FILTRON czy BOSCH? BOSCH pewnej jakości ale filtron tańszy i polski :) No i czy dołączają do niego uszczelkę spustu?

Strzelba 

Wysłany: 06-08-2007, 13:24   

Cytat abrover napisał/a:
Jaki lepiej kupić filtr oleju: FILTRON czy BOSCH?

a dlaczego filoron ma byc zly dobry fiterek i nie ma sie czego bac

- BMW E30 318iS
- BMW E30 328iC
---------------------------------
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp bo nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Masz forum do zadawania pytań!!! NIE odpisuje na SMSy!
Kubki firmowe / Ramki pod tablice rej. - Nowy wzór; Nowa niższa cena / Czapki z logo forum
Gość chcesz pomóc w utrzymaniu forum?

misHa
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2007, 13:39   

Ja filtr oleju kupowałem w ASO. Cena nieduża bo 26zł, więc nie ma co oszczędzać chociaż nie sprawdzałem innych, więc się nie wypowiem.

algrab 
latam boćkiem

Wysłany: 06-08-2007, 13:51   

U mnie jest wkład wiec wolalem nie ryzykowac i wsadzilem MANN'a. Co ciekawe zamowilem go extra (serwis chcial wkladac Filtrona) a dostalem w cenie uslugi :) Pewnie chwyt marketingowy jakis :P

Co do oleju, nie wiedzialem co bylo poprzednio wlane, nie ubywalo na bagnecie. Teraz jest polsyntetyk Castrola i przez te pare tysiecy nic sie nie dzieje niepokojacego.
Przy zmianie uslyszalem w serwisie: "Szkoda go mineralnym zalewac" :)
Tez tak mysle :)

abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 06-08-2007, 13:55   

Cytat misHa napisał/a:
Ja filtr oleju kupowałem w ASO. Cena nieduża bo 26zł, więc nie ma co oszczędzać chociaż nie sprawdzałem innych, więc się nie wypowiem.

Z tego co wiem w ASO dają Bosche, tak samo z filtrem powietrza. PRAWDOPODOBNIE, bo nie wiem czy wiecie, ale ASO to akurat najmniej pewny zakup części, bo co z tego że pudełko ze znaczkami BMW jak w środku nigdy nie wiadomo co dystrybutor (importer) włożył :) Mam znajomości w ASO i ludzie tam sami nie wiedzą co to za części, jedyne to że ASO daje na to gwarancje, a często to są zwykłe zamienniki. Więc lepiej kupić prosto od Boscha czy Filtrona niż w ASO, gdzie sobie wezmą z 5 zł dla siebie od filtra + 5 zł dla importera + 5 zł dla producenta a reszta to koszt wykonania filtru + jego transport + magazynowanie itp. :wink:

jackx-36 

Wysłany: 06-08-2007, 16:08   

jaki bys filtr nie kupil to bedzie dobry , może byc filtron , mann czy chapion albo bosch i we wszystkich tych filtrach w komplecie sa wszystkie uszczelki na wymiane :cool2:

maaaad 

Wysłany: 07-08-2007, 12:44   

Cytat Ostyn napisał/a:
Cytat abrover napisał/a:

Półsyntetyk:

TO JEST MIT!!
Kiedyś pojawiła się taka opinia, zakorzeniła, i teraz jak chwast sie rozrasta.
Za "mycie/płukanie" silnika odpowiedzialna jest tzw. liczba zasadowa TBN (Total Basic Number).
Im wyższa tym olej lepiej usuwa nagar itp. Bardzo często jest tak, że olej mineralny ma TBN wyższe od syntetyka!! olej składa się z 80 do 90% z tzw. bazy olejowej pozostałe 20/10 % to dodatki/uszlachetniacze i to nimi producent ustala klasę oleju i jego ostateczne właściwości.
Wycieki pojawiają się gdy leje się olej rzadszy od poprzednio stosowanego, oczywiście jeżeli silnik jest nieszczelny. W szczelnym silniku nic takiego sie niestanie.
Wniosek jest jeden: leje? wymień uszczelnienie i będzie ok.
Innym aspektem jest konstrukcja silnika (patrz alfa romeo - silniki nazywa się "luźnymi") gdzie zaleca się oleje o wyższej gęstości.
Ja klekota zalewam castrolem txt, jak go leję to jakbym lał wodę z colą (podobny kolor, a gęstość niewiele większa).

Czytałem dokładnie to samo. Za wypłukiwanie nagarów i utrzymanie silnika w czystości odpowiedzialne są dodatki stosowane w olejach, co z kolei wpływa na klasę jakości danego oleju. Im więcej dodatków, tym wyższa klasa oleju. (Pół)syntetyki mają jeszcze taką zaletę w porównaniu z mineralnymi, że dłużej zachowują swoje parametry, a co za tym idzie - mają dłuższe okresy pomiędzy wymianami.

http://www.flickr.com/photos/80542148@N06/

abrover 
m(40)ajster

Wysłany: 07-08-2007, 13:01   

W dwóch sklepach z częściami mi mówili że lepszego oleju się nie wlewa, że niebezpiecznie zalać po minerale nawet półsyntetyk. Nie chodzi tu o rozszczelnienie silnika, ale o jego uszkodzenie.

Cholernie trudna decyzja dla mnie, mam ciągnąć słomki? :roll: :mrgreen: :duh:

Ostyn 
było sobie M21.... 324TD

Wysłany: 07-08-2007, 14:49   

wszystko zależy od stanu technicznego silnika i gęstości oleju. Jeżeli silnik dogorywa to minerałem przedłużasz jego agonię. Pompie jest łatwiej przepchnąć gęstszy czynnik (olej) o mniejszej lepkości. Wiadomo lepiej jak silnik jest smarowany kiepskim olejem, niż jak pompa "mieli" (część oleju w ogóle nie opuszcza pompy) dobry olej.
Wybór wydaje się więc dość trudny. Ja bym jednak zalecał wymianę na lepszy olej, no chyba, że czujesz, że silnik ewidentnie niedomaga.

Było sobie e30 324TD :( jest e46 330XD

Odpowiedz do tematu