| Autor |
Wiadomość |
KubaE30
Banditen Motoren Werke

|
Wysłany: 12-01-2011, 11:48 Problem z 1 biegiem
|
|
|
Witam.Od jakiegoś czasu zauważyłem że coś jest nie tak z 1 biegiem.Stało się to mniej więcej jak przyszły mrozy.Mianowicie jak odpalam go z rana i chce wrzucić jedynkę to trzeba się czasami trochę namęczyć żeby weszła.Jak już wejdzie i dam z powrotem na luz i znowu zapinam na jedynkę to wchodzi bez problemu.Chyba że puszczę sprzęgło i ponownie nacisnę to sytuacja się powtarza że znowu mam problem z wbiciem biegu.Czasami zdarza się ze zgrzytnie.To wszystko ma miejsce tylko jak auto jest zimne tzn najczęściej z rana.Przy jeździe już potem nie ma z tym problemu np na skrzyżowaniu jedynka daje się wrzucić bez problemu.Czasami jak pojeżdżę trochę i odstawię autko na parę godzin to też jeszcze idzie potem bez problemu zapiąć 1.Reszta biegów wchodzi bez problemu no może poza wstecznym bo jak zimny tez czasami ciężko się wbija.Sprzęgło wydaje mi się ok, bo przy jeździe nie ma żadnych niepokojących objawów, biegi wchodzą lekko i płynnie.Przy zatrzymaniu się i ruszaniu z biegu sprzęgło płynnie sprzęga,nie ma żadnych szarpnięć itp.Sprzęgło chwyta tak od polowy pedału więc też chyba raczej ok.
Co by mogło być powodem tego problemu?Może zaczął bym od płynu hamulcowego bo słyszałem że też ma znaczny wpływ na pracę sprzęgła.Jakie by mogły być jeszcze inne przyczyny?Czekam na wasze rady.
Pozdrawiam.
|
|
_________________ Koło,gleba i więcej nic nie trzeba! |
|
|
|
|
 |
kofal84

Pomógł: 5 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Gru 2009 Posty: 596 Skąd: warszawa/puławy
|
Wysłany: 12-01-2011, 11:54
|
|
|
mam to samo, tylko przy mrozach i dotyczy tylko 1, reszta masło, jakoś mi nie przeszkadza, zawsze pomaga pomachać lewarkiem po biegach sekundke, żeby sie smarowidło rozeszło i jest lepiej, w poprzedniej e30 też tak miałem, zresztą u kumpla w kebabie też tak jest
no i wydaje mi się że sprzęgło nie ma tu nic do rzeczy
|
|
_________________ moja sztuka
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=15932
 |
|
|
|
|
 |
atheo

Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 154 Skąd: Chełmek
|
Wysłany: 12-01-2011, 12:09
|
|
|
Może olej w skrzyni biegów by wypadało wymienić.
Może jest go troszkę mało albo ma wiele lat.
|
|
|
|
|
|
 |
luk869
zdrowe m40

Pomógł: 7 razy Wiek: 40 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 450 Skąd: Józefów/Warszawa
|
Wysłany: 12-01-2011, 12:10
|
|
|
Też tak mam tylko, że z 2. biegiem. Olej miałem wymieniany w skrzyni, więc to raczej nie jego wina.
|
|
_________________ pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania
luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com
koparka-otwock.com.pl
koparka-warszawa.com.pl
zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!) |
|
|
|
|
 |
KubaE30
Banditen Motoren Werke

|
Wysłany: 12-01-2011, 12:11
|
|
|
No właśnie zapomniałem dodać ze dolewałem oleju ale niestety nie przyniosło to rezultatów.
|
|
|
|
|
|
 |
wojtaq

Pomógł: 58 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 3374 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 12-01-2011, 12:13
|
|
|
poprostu najpierw pomachaj trochę biegami najpierw i jezdzij
jak nie to mysl o wymianie skrzynii
|
|
_________________ Awaria Motors zaprasza |
|
|
|
|
 |
KubaE30
Banditen Motoren Werke

|
Wysłany: 12-01-2011, 12:32
|
|
|
No dobra ale czemu jak już wejdzie ta 1 zrzuce,wrzuce spowrotem to wchodzi bez problemu?Tylko jak sprzęgło puszcze i znowu nacisne i chce wbić bieg to znowu cieżko wchodzi.Może się uklad troche zapowietrza albo coś z siłownikiem nie tak...Wszystko to oczywiście na zimnym.
|
|
|
|
|
|
 |
wojtaq

|
Wysłany: 12-01-2011, 12:52
|
|
|
bo olej jest zimny ,synchronizatory przeszly juz niejedno itd
|
|
_________________ Awaria Motors zaprasza |
|
|
|
|
 |
bmwe30as

Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-01-2011, 18:41
|
|
|
Sam sobie odpowiedziales -zimny olej i trzeba bieg kilka razy wrzucic , zeby sie dobrze rozprowadzil , wielce prawdopodobne , ze wiekszosc posiadaczy e30 i nie tylko zaobserwowala to zjawisko w zimie . Nic sie nie martw .
|
|
|
|
|
|
 |
bladybmw

Wiek: 41 Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 57 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 12-01-2011, 18:50
|
|
|
spróbujcie wymienić olej na atf`a olej do skrzyn automatycznych jest rzadszy i lepiej smaruje synchronizatory ja tak zawsze robie jak mam problem w jakiejś e30 , zazwyczaj 2 bieg lekko zgrzyta, i atf pomaga kolega już tak swoją 2 lata jeździ na ATFie i elegancko
|
|
|
|
|
|
 |
kratek
R6 :D

Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Sty 2011 Posty: 1220 Skąd: Ten Dym ?
|
Wysłany: 12-01-2011, 18:56
|
|
|
Miałem to samo co ty tylko do tego jeszcze wsteczny i w koncu sie zakleszczyło w cholere własnie wymieniam skrzynie jutro bedzie gotowe.
|
|
|
|
 |
kamil.k

Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Paź 2007 Posty: 1881 Skąd: piotrków trybunalski
|
Wysłany: 12-01-2011, 19:34
|
|
|
też polecam zmienic olej na atf do automatów
chociaż teraz mam zalany nowy olej castrola i jedynka wchodzi ale miałem wczesniej skrzynie na atf i wchodziła lepiej.porównywałem w te mrozu jeden olej i drugi bo mam oba w bagażniku i atf sporo rzadszy
|
|
_________________ bo życie polega na sprycie |
|
|
|
|
 |
Selected

Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 471 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 12-01-2011, 21:25
|
|
|
Zawsze gdy niechce wejść jedynka wrzuca się na chwile dwójkę i później jedynka wchodzi normalnie
|
|
|
|
|
|
 |
Leon

Pomógł: 42 razy Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2588 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 12-01-2011, 21:33
|
|
|
Skrzynie, które przeszły w życiu swoje, jeździły na niewłaściwych olejach itp... Mają prawo nie chodzić tak jak nówki sztuki a to, że jedynka czy tam dwójka nie chce ładnie wchodzić na zimnej skrzyni wcale jej nie dyskwalifikuje.
Profilaktycznie można zmienić olej na pełny syntetyk lub ATF - zależnie od skrzyni i po prostu pierwsze zmiany biegów na zimnej skrzynce wykonywać z czuciem i bez siłowania się z lewarkiem.
Oczywiście podstawa to prawidłowo funkcjonujące sprzęgło.
Poszperaj w szukajce bo kilka razy były poruszane podobne problemy tematy.
|
|
|
|
|
|
 |
wojtaq

|
|
|