Aby w pełni korzystać z forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
EU Cookie Law Script 2
CabrioDoSlubu.info
Regulamin | Portal | Rejestracja | Zaloguj

BMW-e30.PL

Forum Miłośników BMW E30
BMW-e30.PL / MyE30.PL
 Ogłoszenie 
Jeśli podoba Ci się to forum i chcesz pomóc w jego utrzymaniu to zostań Sponsorem, więcej na ten temat tutaj

!!! Kubki firmowe !!! Czapki zimowe !!! Ramki pod tablice rejestracyjną !!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
KubaE30 
Banditen Motoren Werke

Wysłany: 12-01-2011, 11:48   Problem z 1 biegiem

Witam.Od jakiegoś czasu zauważyłem że coś jest nie tak z 1 biegiem.Stało się to mniej więcej jak przyszły mrozy.Mianowicie jak odpalam go z rana i chce wrzucić jedynkę to trzeba się czasami trochę namęczyć żeby weszła.Jak już wejdzie i dam z powrotem na luz i znowu zapinam na jedynkę to wchodzi bez problemu.Chyba że puszczę sprzęgło i ponownie nacisnę to sytuacja się powtarza że znowu mam problem z wbiciem biegu.Czasami zdarza się ze zgrzytnie.To wszystko ma miejsce tylko jak auto jest zimne tzn najczęściej z rana.Przy jeździe już potem nie ma z tym problemu np na skrzyżowaniu jedynka daje się wrzucić bez problemu.Czasami jak pojeżdżę trochę i odstawię autko na parę godzin to też jeszcze idzie potem bez problemu zapiąć 1.Reszta biegów wchodzi bez problemu no może poza wstecznym bo jak zimny tez czasami ciężko się wbija.Sprzęgło wydaje mi się ok, bo przy jeździe nie ma żadnych niepokojących objawów, biegi wchodzą lekko i płynnie.Przy zatrzymaniu się i ruszaniu z biegu sprzęgło płynnie sprzęga,nie ma żadnych szarpnięć itp.Sprzęgło chwyta tak od polowy pedału więc też chyba raczej ok.

Co by mogło być powodem tego problemu?Może zaczął bym od płynu hamulcowego bo słyszałem że też ma znaczny wpływ na pracę sprzęgła.Jakie by mogły być jeszcze inne przyczyny?Czekam na wasze rady.

Pozdrawiam.

kofal84 

Wysłany: 12-01-2011, 11:54   

mam to samo, tylko przy mrozach i dotyczy tylko 1, reszta masło, jakoś mi nie przeszkadza, zawsze pomaga pomachać lewarkiem po biegach sekundke, żeby sie smarowidło rozeszło i jest lepiej, w poprzedniej e30 też tak miałem, zresztą u kumpla w kebabie też tak jest
no i wydaje mi się że sprzęgło nie ma tu nic do rzeczy

atheo 

Wysłany: 12-01-2011, 12:09   

Może olej w skrzyni biegów by wypadało wymienić.
Może jest go troszkę mało albo ma wiele lat.

luk869 
zdrowe m40

Wysłany: 12-01-2011, 12:10   

Też tak mam tylko, że z 2. biegiem. Olej miałem wymieniany w skrzyni, więc to raczej nie jego wina.

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)

KubaE30 
Banditen Motoren Werke

Wysłany: 12-01-2011, 12:11   

No właśnie zapomniałem dodać ze dolewałem oleju ale niestety nie przyniosło to rezultatów.

wojtaq 

Wysłany: 12-01-2011, 12:13   

poprostu najpierw pomachaj trochę biegami najpierw i jezdzij
jak nie to mysl o wymianie skrzynii

KubaE30 
Banditen Motoren Werke

Wysłany: 12-01-2011, 12:32   

No dobra ale czemu jak już wejdzie ta 1 zrzuce,wrzuce spowrotem to wchodzi bez problemu?Tylko jak sprzęgło puszcze i znowu nacisne i chce wbić bieg to znowu cieżko wchodzi.Może się uklad troche zapowietrza albo coś z siłownikiem nie tak...Wszystko to oczywiście na zimnym.

wojtaq 

Wysłany: 12-01-2011, 12:52   

bo olej jest zimny ,synchronizatory przeszly juz niejedno itd

bmwe30as 

Wysłany: 12-01-2011, 18:41   

Sam sobie odpowiedziales -zimny olej i trzeba bieg kilka razy wrzucic , zeby sie dobrze rozprowadzil , wielce prawdopodobne , ze wiekszosc posiadaczy e30 i nie tylko zaobserwowala to zjawisko w zimie . Nic sie nie martw .

bladybmw 

Wysłany: 12-01-2011, 18:50   

spróbujcie wymienić olej na atf`a olej do skrzyn automatycznych jest rzadszy i lepiej smaruje synchronizatory ja tak zawsze robie jak mam problem w jakiejś e30 , zazwyczaj 2 bieg lekko zgrzyta, i atf pomaga kolega już tak swoją 2 lata jeździ na ATFie i elegancko

kratek 
R6 :D

Wysłany: 12-01-2011, 18:56   

Miałem to samo co ty tylko do tego jeszcze wsteczny i w koncu sie zakleszczyło w cholere własnie wymieniam skrzynie jutro bedzie gotowe.

kamil.k 

Wysłany: 12-01-2011, 19:34   

też polecam zmienic olej na atf do automatów

chociaż teraz mam zalany nowy olej castrola i jedynka wchodzi ale miałem wczesniej skrzynie na atf i wchodziła lepiej.porównywałem w te mrozu jeden olej i drugi bo mam oba w bagażniku i atf sporo rzadszy

Selected 

Wysłany: 12-01-2011, 21:25   

Zawsze gdy niechce wejść jedynka wrzuca się na chwile dwójkę i później jedynka wchodzi normalnie ;)

Leon 

Wysłany: 12-01-2011, 21:33   

Skrzynie, które przeszły w życiu swoje, jeździły na niewłaściwych olejach itp... Mają prawo nie chodzić tak jak nówki sztuki a to, że jedynka czy tam dwójka nie chce ładnie wchodzić na zimnej skrzyni wcale jej nie dyskwalifikuje.
Profilaktycznie można zmienić olej na pełny syntetyk lub ATF - zależnie od skrzyni i po prostu pierwsze zmiany biegów na zimnej skrzynce wykonywać z czuciem i bez siłowania się z lewarkiem.
Oczywiście podstawa to prawidłowo funkcjonujące sprzęgło.

Poszperaj w szukajce bo kilka razy były poruszane podobne problemy tematy.

wojtaq 

Wysłany: 12-01-2011, 23:53   

Cytat kratek napisał/a:
Miałem to samo co ty tylko do tego jeszcze wsteczny i w koncu sie zakleszczyło w cholere własnie wymieniam skrzynie jutro bedzie gotowe.

skrzynie m40stkowe się zakleszczają

Odpowiedz do tematu